Περισσότερες από πέντε ώρες διήρκησε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ με τις τρεις εξ αυτών να αναλώνεται στην κόντρα μεταξύ του προεδρείου της εισηγμένης και των μετόχων της Greenhill για τη δυνατότητα ή μη της άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου της τελευταίας.

Κι αφού όπως έγραψε ο O.T. αποκλείστηκε η εταιρία συμφερόντων «Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη», ξεκίνησε η συζήτηση και η ψηφοφορία για τα 12 θέματα της ημερήσιας διάταξης. Τρία εξ αυτών ήταν που επικέντρωσαν το ενδιαφέρον της συνέλευσης.

Το πρώτο έχει να κάνει με την εισήγηση της διοίκησης της Ελλάκτωρ προς το σώμα των μετόχων να καταψηφίσει την έγκριση της συνολικής διαχείρισης της περιόδου 1/1/2020 – 31/12/2020. Ο πρόεδρος της εταιρίας Γιώργος Μυλωνογιάννης εξήγησε πως «ενόψει αξιώσεων αποζημιώσεων από προηγούμενα μέλη του Δ.Σ. και με δεδομένο  πως είναι σε εξέλιξη ο διαχειριστικός έλεγχος της προηγούμενης διοίκησης, το παρόν Δ.Σ. αδυνατεί να εγκρίνει την έκθεση διαχείρισης». Έτσι το σώμα της γενικής συνέλευσης με ποσοστό 81,54% καταψήφισε την έγκριση των πεπραγμένων.

Το δεύτερο θέμα για το οποίο απαιτούταν η έγκριση από τα 2/3 των παριστάμενων μετόχων ήταν: «Η παροχή εξουσίας προς το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίζει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 1β του Ν. 4548/2018 ως ισχύει». Όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνογιάννης «η εξουσία θα ισχύσει για πέντε έτη και το κεφάλαιο μπορεί να αυξάνεται κατά ποσό που δεν μπορεί να υπερβεί το τριπλάσιο του του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που υφίσταται κατά την ημερομηνία ανάθεσης των εν λόγω εξουσιών στο Διοικητικό Συμβούλιο. Το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να ασκήσει την ανωτέρω εξουσία εφάπαξ ή τμηματικώς». Σημειώνεται ότι το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε περίπου 8,5 εκ. ευρώ και με βάση την απόφαση της ΓΣ δεν θα απαιτείται να δίνει την έγκριση της για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά.

Το συγκεκριμένο θέμα συγκέντρωσε επίσης μεγάλο ποσοστό έγκρισης από τους μετόχους.

Και το τρίτο θέμα, για το οποίο επίσης απαιτείτο η έγκριση από τα 2/3 των παριστάμενων μετόχων είχε να κάνει με την παροχή εξουσίας προς το Δ.Σ. για τη θέσπιση προγράμματος διάθεσης μετοχών (stock option) σε στελέχη της διοίκησης της εταιρίας και του προσωπικού.

Η Greenhill

Πηγές της Greenhill που κατέχει το 25,48% των μετοχών απέδωσαν τις κινήσεις της διοίκησης της Ελλάκτωρ να αποκλείσει τη συμμετοχή της στη γενική συνέλευση των μετόχων, στην ανησυχία της τελευταίας για τη μη έγκριση των δύο παραπάνω τελευταίων θεμάτων. Οι ίδιοι κύκλοι κάνουν λόγο για «γενναιόδωρο stock option» αλλά και για «αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου χωρίς την έγκριση της Γ.Σ. των μετόχων». Σύμφωνα με τις πηγές της Greenhill τα δύο θέματα για να περάσουν χρειαζόταν την ψήφο των 2/3 των μετόχων. Συνεπώς ο αποκλεισμός της Greenhill, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, διευκόλυνε την έγκριση των συγκεκριμένων θεμάτων.

Επιπλέον, η Greenhill, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρίας, θα προσφύγει δικαστικά κατά των σημερινών αποφάσεων της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν οι δικαστικές αρχές απορρίψουν την προσφυγή της Greenhill τότε δεν θα έχουν ισχύ και οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του περασμένου Απριλίου που αφορούσε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις