Ο πρόεδρος Φράνκλιν Δ. Ρούσβελτ αναγγέλλει στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα ονομάσει τον διαβόητο χειραγωγό μετοχών Τζόζεφ Π. Κένεντι πρώτο πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Ο Χάρολντ Ίκς, Γραμματέας Εσωτερικών του Ρούσβελτ, σημειώνει στο ημερολόγιό του: “Ο Πρόεδρος έχει μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτόν επειδή έχει φτιάξει το «μπογαλάκι» του, έχει επενδύσει όλα τα χρήματά του σε κυβερνητικούς τίτλους και γνωρίζει όλα τα κόλπα του εμπορίου.” Ο κυβερνητικός δικηγόρος Τζέρομ Φρανκ παρατήρησε ότι η τοποθέτηση του Κένεντι είναι «σαν να βάζεις τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Το 1932, ο Κένεντι υποστήριξε τον Φράνκλιν Ν. Ρούσβελτ στην προσπάθειά του για την Προεδρία. Αυτή ήταν η πρώτη σημαντική συμμετοχή του σε μια εθνική πολιτική εκστρατεία, και δανείστηκε και συγκέντρωσε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την εκστρατεία.

Το 1934, το Κογκρέσο ίδρυσε την ανεξάρτητη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για να τερματίσει στη χειραγώγηση της αγοράς και διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τίτλους.

Τον 21ο αιώνα, η SEC παραμένει μια από τις πιο ισχυρές κυβερνητικές υπηρεσίες. Ο προκάτοχός της ήταν αναποτελεσματικός το 1933. Ο Ρούσβελτ ονόμασε τον Κένεντι για να ηγηθεί της εκκαθάρισης του SEC της Wall Street. Το New Deal προσέλκυσε πολλούς από τους πιο ταλαντούχους νέους δικηγόρους του έθνους. Ο Ρούσβελτ συνέταξε έναν κατάλογο προτεινόμενων υποψηφίων για την προεδρία της SEC. Ο Κένεντι ήταν στην κορυφή του καταλόγου, και θεωρήθηκε ότι ήταν «η καλύτερη επιλογή για τον Πρόεδρο λόγω της ικανότητας των εκτελεστικών στελεχών, της γνώσης των συνηθειών και των εθίμων των επιχειρήσεων να ρυθμίζονται και της ικανότητας να μετριάζουν διαφορετικές απόψεις για την Επιτροπή».

Ο Κένεντι αναζήτησε τους καλύτερους διαθέσιμους δικηγόρους, δημιουργώντας μια ομάδα με αποστολή την μεταρρύθμιση. Η SEC είχε τέσσερις αποστολές. Πρώτα ήταν η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην αγορά κινητών αξιών, η οποία είχε καταρρεύσει λόγω της αμφιβολίας της και των εξωτερικών απειλών που υποτίθεται ότι δημιουργούσαν στοιχεία στη κυβέρνηση Ρούζβελτ. Δεύτερον, η SEC έπρεπε να απαλλαγεί από τις απάτες που βασίζονται σε ψευδείς πληροφορίες και άλλες χειραγωγήσεις. Τρίτον, και πολύ πιο σημαντικό από τις απάτες, η SEC έπρεπε να τερματίσει τους ελιγμούς εκατομμυρίων δολαρίων μεγάλων εταιριών, όπου με εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία ήξεραν πότε να αγοράσουν ή να πουλήσουν τα δικά τους χρεόγραφα. Η καταπολέμηση της εμπορίας πληροφοριών ήταν σημαντική. Τέλος, η SEC έπρεπε να δημιουργήσει ένα σύνθετο σύστημα εγγραφής για όλες τις κινητές αξίες που πωλούνται στην Αμερική, με ένα σαφές σύνολο κανόνων, προθεσμιών και κατευθυντήριων γραμμών που έπρεπε να ακολουθήσουν όλες οι εταιρείες. Η κύρια πρόκληση που αντιμετώπιζαν οι νέοι δικηγόροι ήταν η κατάρτιση επακριβών κανονισμών. Η SEC πέτυχε στις τέσσερις αποστολές της, καθώς ο Κένεντι διαβεβαίωσε την αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα ότι δεν θα την εξαπατούσαν πλέον. Επικέντρωσε τις προσπάθειες του στο να επιστρέψουν οι απλοί επενδυτές στην αγορά επιτρέποντας στην οικονομία να αναπτυχθεί ξανά.

Το έργο μεταρρύθμισης του Κένεντι ως Πρόεδρος της SEC επαινέθηκε ευρέως από όλες τις πλευρές, καθώς οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι η SEC προστατεύει τα συμφέροντά τους. Παραιτήθηκε από το SEC το 1935

Μαύρο παρελθόν

Ο Κένεντι, είχε μαύρο παρελθόν στη χειραγώγηση μετοχών την εξαγορά εταιριών με κάθε μέσο, ακόμη και με εκβιασμούς, πλεκτάνες και ψευδείς κατηγορίες. Χρησιμοποιούσε δημοσιογράφους για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Το 1919, ο Κένεντι δουλεύοντας για την Hayden, Stone & Co., έγινε ειδικός με το μη ρυθμιζόμενο χρηματιστήριο της εποχής, ασχολούμενος με τακτικές που αργότερα θεωρήθηκαν ως χειραγώγηση αγοράς. Έτυχε να βρίσκεται στη γωνία των Wall και Broad Streets τη στιγμή της βομβιστικής επίθεσης στην Wall Street στις 16 Σεπτεμβρίου. Το 1923, έφυγε από τον Hayden και ίδρυσε τη δική του εταιρεία επενδύσεων και έγινε πολυεκατομμυριούχος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 .

Ο Κένεντι αργότερα ισχυρίστηκε ότι κατάλαβε ότι η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία στα τέλη της δεκαετίας του 1920 θα οδηγούσε σε πτώση της αγοράς. Υποτίθεται, είπε ότι ήξερε ότι ήρθε η ώρα να βγεί από την αγορά όταν έλαβε συμβουλές για τα αποθέματα από έναν λουστράκο. Ο Κένεντι επέζησε από το Κραχ “επειδή είχε πάθος για τα γεγονότα, απόλυτη έλλειψη συναισθημάτων και υπέροχη αίσθηση συγχρονισμού”.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ο Κένεντι αύξησε σε μεγάλο βαθμό την περιουσία του επενδύοντας τα περισσότερα από τα χρήματά του σε ακίνητα. Το 1929, η περιουσία του Κένεντι εκτιμάται ότι ήταν 4 εκατομμύρια δολάρια (60,3 εκατομμύρια δολάρια σήμερα). Μέχρι το 1935, ο πλούτος του είχε αυξηθεί στα 180 εκατομμύρια δολάρια (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα).

Ο Κένεντι κέρδισε επίσης τεράστια κέρδη από την αναδιοργάνωση και την αναχρηματοδότηση αρκετών κινηματογραφικών στούντιο του Χόλιγουντ.

Η γνωστή σταρ του βωβού κινηματογράφου Gloria Swanson χρειαζόταν χρηματοδότηση για την εταιρεία παραγωγής ταινιών της και γνωρίζοντας τον Κένεντι συνήψε θυελλώδη τριετή ερωτική σχέση μαζί του. Η σχέση του με την Swanson τελείωσε όταν αυτή ανακάλυψε ότι ένα ακριβό δώρο από τον Kennedy είχε χρεωθεί στον λογαριασμό της.

Υπήρχαν πολλές και επίμονες φήμες ότι έβγαλε χρήματα κατά την παράνομη πώληση ποτών κατά τη διάρκεια της Ποταπαγόρευσης. Καθώς το 1933 ήρθε το τέλος της απαγόρευσης έφτασε, ο Κένεντι πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις σε σκωτσέζικα αποστακτήρια.

Στην αρχή της κυβέρνησης του Φράνκλιν Ρούσβελτ τον Μάρτιο του 1933, ο Κένεντι και ο μελλοντικός γερουσιαστής και γιος του προέδρου Τζέιμς Ρούσβελτ ΙΙ ίδρυσαν τους Somerset Importers, μια οντότητα που ενήργησε ως ο αποκλειστικός Αμερικανός αντιπρόσωπος για την Haig & Haig Scotch, τον Gordin Dry Gin και τον Dewar’s Scotch. Ο Κένεντι κράτησε την εταιρεία Somerset για χρόνια

Ο Κένεντι επένδυσε τα κέρδη του από το αλκοόλ σε ακίνητα στη Νέα Υόρκη και στη Φλόριντα. Επιπλέον, o Κένεντι αγόρασε δικαιώματα εισαγωγής οινοπνευματωδών ποτών από τη Schenley Industries, μια εταιρεία στον Καναδά. Η πιο σημαντική αγορά του ήταν το μεγαλύτερο ιδιόκτητο κτίριο της χώρας, το Chicago Merchandise Mart, το οποίο έδωσε στην οικογένειά του γερές πολιτικές βάσεις στην πόλη και μια συμμαχία με την εκεί ιρλανδική-αμερικανική πολιτική ηγεσία.

Ο Κένεντι υπήρξε πατέρας του προέδρου Τζον Φ Κένεντι, και των γερουσιαστών Ρόμπερτ και Τεντ Κένεντι. Ο Τζον και ο Ρόμπερτ δολοφονήθηκαν.  Αλλα μέλη της οικογενείας Κένεντι είχαν τραγικό τέλος που πολλοί δυσειδαίμονες απέδιδαν στον αήθη βίο του πατριάρχη της οικογένειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».