Όταν o Τζεφ Μπέζος ίδρυσε την Amazon, στις 5 Ιουλίου του 1944, πωλούσε μόνον βιβλία. Έδρα της ήταν το γκαράζ του σπιτιού του, στο Σιάτλ.
Σήμερα, 27 χρόνια μετά, ο 57χρονος πια Μπέζος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με περιουσία άνω των 196 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Και η Amazon είναι είναι πια πολυσχιδής κολοσσός, από τους ισχυρότερους παγκοσμίως, με 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους (που ο ιδρυτής της αποκαλεί «Amazonians») και αξία ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μεταξύ πολλών άλλων, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου διεθνώς, πάροχος υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης, πλατφόρμα cloud computing και live-streaming, ενώ αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο σε διάφορους τομείς: από τις διανομές, έως τις κινηματογραφικές παραγωγές και τη διαφημιστική βιομηχανία.
Με τζίρο 386 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 -και με την πανδημία να έχει «εκτοξεύσει» τις διαδικτυακές πωλήσεις- το εμπορικό σήμα της Amazon έχει την υψηλότερη αξία.
Θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης στις ΗΠΑ, πλην όμως συνοδεία σωρείας καταγγελιών για εξοντωτικές και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, συνεχή παρακολούθηση των εργαζόμενων και σαμποτάζ των τελευταίων προσπαθειών για τη συγκρότηση συνδικάτου -του πρώτου στους κόλπους της- στην Αλαμπάμα.
Επίσης, η Amazon, όπως και ο ιδρυτής της, έχουν επικριθεί πολλάκις για άκρατο ανταγωνισμό, μονοπωλιακές μεθοδεύσεις και συστηματική φοροαποφυγή.
Η δε αποχώρηση του Τζεφ Μπέζος από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon -στην οποία παραμένει, πάντως, βασικός μέτοχος και εκτελεστικός πρόεδρος στο ΔΣ της- συμπίπτει με μία κρίσιμη στιγμή για την εταιρεία.
Μετά τον κατώτατο φόρο στις πολυεθνικές, στα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης είναι και η επιβολή αυστηρού αντιμονοπωλιακού ρυθμιστικού πλαισίου, η παραβίαση του οποίου θα σηματοδοτεί τη διάλυση κολοσσών.
Νέος στόχος: το διάστημα
«Ποτέ δεν είχα περισσότερη ενέργεια. Δεν πρόκειται για συνταξιοδότηση», ανέφερε ο Μπέζος στην επιστολή που έστειλε στους εργαζόμενους της Amazon τον περασμένο Φεβρουάριο, ανακοινώνοντας τα σχέδια αποχώρησης από το «τιμόνι« της εταιρείας.
«Σκοπεύω να εστιάσω την ενέργεια και την προσοχή μου σε νέα προϊόντα και πρώιμες πρωτοβουλίες» και «είμαι πολύ παθιασμένος με τον αντίκτυπο που πιστεύω ότι μπορούν να έχουν», επεσήμανε.
Πλέον, ο Μπέζος έχει ρίξει το βάρος του στην Blue Origin, τη εταιρεία με την οποία «ανοίγει φτερά» -εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού με άλλους εκκεντικρούς δισεκατομμυριούχους- στον διαστημικό τουρισμό.
Στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της ιστορικής προσελήνωσης του Apollo 11- ο 57χρονος μεγιστάνας θα κάνει το δικό του παρθενικό ταξίδι στο διάστημα, με το όχημα NewSpepard της Blue Origin.
View this post on Instagram
Συνταξιδιώτες του θα είναι ο αδελφός του, Μαρκ, η 82χρονη βετεράνος πιλότος Γουάλι Φανκ και ο -ακόμη γνώστων στοιχείων- πλειοδότης δημοπρασίας, τον Ιούνιο, που έδωσε 28 εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει την τέταρτη και τελευταία θέση στο NewSpepard.
«Το ονειρευόμουν από τότε που ήμουν πέντε ετών», έγραψε ο ίδιος ο Μπέζος πρόσφατα στο Instagram, καθώς μετρά αντίστροφα για το -διάρκειας περίπου 11 λεπτών- διαστημικό ταξίδι.
View this post on Instagram
Στα 18 του, ως αριστούχος στο σχολείο του, έλεγε στη Miami Herald πως «θέλω να χτίσω στο διάστημα ξενοδοχεία, πάρκα αναψυχής και αποικίες για 2-3 εκατομμύρια ανθρώπους».
«Η όλη ιδέα είναι να διατηρηθεί η Γη», ανέφερε, «και στόχος να απομακρύνουμε ανθρώπους».
Στο μεσοδιάστημα, συνεχίζεται η ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών, με αίτημα να μην επιτραπεί στον Τζεφ Μπέζος να επιστρέψει στη Γη.
Οι υπογραφές κοντεύουν… αισίως τις 150.000.
«Ποντάροντας» κατά της κλιματικής αλλαγής
Προ έτους, ο γνωστός έως σήμερα ως «κύριος Amazon» προχώρησε στη δημιουργία του «Ταμείου Μπεζος για τη Γη»: μία πρωτοβουλία στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, στην οποία δεσμεύτηκε να δωρίσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ζητούμενο του Bezos Earth Fund, ανέφερε ο ίδιος, είναι να παρέχει χρηματοδότηση «σε επιστήμονες, ΜΚΟ -σε οποιαδήποτε προσπάθεια προσφέρει μία ρεαλιστική πιθανότητα στην προσπάθεια διατήρησης και προστασίας του φυσικού κόσμου».
Πρόκειται για τη σημαντικότερη φιλανθρωπική προσπάθεια του Μπέζος. Τομέας, στον οποίο είχε στο παρελθόν επικριθεί ότι υπολειπόταν έναντι των άλλων δισεκατομμυριούχων που έχουν προσυπογράφει την πρωτοβουλία Giving Pledge.
Με την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας, ο Μπέζος εκτιμάται ότι επιχερεί να αμβλύνει τις επικρίσεις και για το περιβαλλοντικό αντίκτυπο της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Amazon, σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Εν μέσω ερωτημάτων για τις πραγματικές προθέσεις του Αμερικανού κροίσου, ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου, Άντριου Στιρ, ανακοίνωσε πρόσφατα μέσω Twitter ένα χρονοδιάγραμμα διάθεσης των 10 δισ. δολαρίων, θέτοντας ως χρονικό όριο το 2030.
Για αυτές πάντως τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ο Μπέζος -αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ– προχώρησε στη σύσταση της Fellowship Ventures LLC: μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, εντείνοντας έτσι τον προβληματισμό πολλών για τη διαφάνεια της πρωτοβουλίας.
NEW: Jeff Bezos has quietly created a new corporation to help give away $10 billion for climate change.
Bezos has repeatedly declined to share any details about his plans. But we can reveal that he has started a new LLC, Fellowship Ventures. Take a look.https://t.co/Xwml0503vx pic.twitter.com/o14v5tAoIe
— Teddy Schleifer (@teddyschleifer) August 7, 2020
ΜΜΕ και φιλανθρωπίες
Από το 2018, εν τω μεταξύ, ο Μπέζος λάνσαρε το Bezos Day One Fund, δωρίζοντας 2 δισεκατομμύρια δολάρια στον στόχο: περίπου το 1% της προσωπικής περιουσίας του, δηλαδή.
Πρόκειται για μία διπλής στόχευσης πρωτοβουλία. Αφενός, για τη στήριξη άστεγων οικογενειών, μέσω χρηματοδότησης ΜΚΟ.
Αφετέρου, για την ενίσχυσης της εκπαίδευσης παιδιών σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, μέσω υποτροφιών, κυρίως σε προσχολικά ιδρύματα που ακολουθούν τη μέθοδο Μοντεσσόρι.
View this post on Instagram
Παράλληλα, ο Μπέζος λέει τώρα ότι σκοπεύει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην Washington Post.
Την εμβληματική αμερικανική εφημερίδα, την οποία αγόρασε το 2013 έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντάς της έκτοτε ώθηση στον χώρο του διαδικτύου, με «εφαλτήριο» υπηρεσίες της Amazon, όπως το Kindle.
«Δεν είχα ιδέα από εφημερίδες», είπε πει ο ίδιος λίγο μετά την εξαγορά της WP. «Ξέρω όμως κάτι από Ίντερνετ».
Latest News
Απογειώθηκαν τα κέρδη των αεροπορικών - Γιατί είναι «στα κάγκελα» με Boeing - Airbus
Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν δει την ανάπτυξή τους να παρεμποδίζεται από προβλήματα στη Boeing και στην Airbus
Οι «χρησμοί» της Schroders για το 2025 - Πού να εστιάσουν οι επενδυτές
Η Schroders έχει μια αισιόδοξη οπτική για το 2025, όμως επισημαίνει πως αυτό μπορεί να αλλάξει λόγω πολιτικών κινδύνων
Φρένο στις εξαγωγές, ψαλίδι στις εισαγωγές στην Κίνα ενόψει δασμών Τραμπ
Απογοητευτικά εμπορικά στοιχεία για την Κίνα που ακολουθούν άλλους δείκτες οι οποίοι δείχνουν αποσπασματική ανάπτυξη τον Νοέμβριο
«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Νοέμβριο
Η αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες επιβάρυνε το σύνολο του πληθωρισμού στη Γερμανία
Κενό εξουσίας στην Ευρώπη «βλέπει» ο Ντράγκι
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε στα πολιτικά δεινά που υπάρχουν σε Γαλλία και Γερμανία
Σι Τζινπίνγκ: Ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ δεν θα είχε «νικητή»
Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο με την αμερικανική κυβέρνηση»
Οι εκκαθαριστές της Evergrande πωλούν το ιδιωτικό Airbus του ιδιοκτήτη
Το 2017 ο ιδρυτής της Evergrande βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των πλουσίων του Forbes στην Κίνα με συνολική καθαρή περιουσία σχεδόν 43 δισ. δολ.
AllianceBernstein: Μηνύει την Ελβετία για διαγραφή χρέους της Credit Suisse ύψους 17 δισ.
Η αμερικανική διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων διεκδικεί 225 εκατ. δολάρια για την υπόθεση της Credit Suisse
Η Boeing επανεκκινεί την παραγωγή 737 MAX έναν μήνα μετά τη λήξη της απεργίας
Οι περίπου 4.200 παραγγελίες για το 737 MAX από αεροπορικές εταιρείες αναμένεται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στα έσοδα της εταιρείας
Μέρντοχ vs Μέρντοχ: Ο «πατριάρχης» χάνει τη δίκη για την κληρονομιά
Η προσπάθεια του μεγιστάνα των ΜΜΕ να δώσει τον έλεγχο της αυτοκρατορίας του στον γιο Λάχλαν απορρίπτεται