Όταν o Τζεφ Μπέζος ίδρυσε την Amazon, στις 5 Ιουλίου του 1944, πωλούσε μόνον βιβλία. Έδρα της ήταν το γκαράζ του σπιτιού του, στο Σιάτλ. 

Σήμερα, 27 χρόνια μετά, ο 57χρονος πια Μπέζος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με περιουσία άνω των 196 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Και η Amazon είναι είναι πια πολυσχιδής κολοσσός, από τους ισχυρότερους παγκοσμίως, με 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους (που ο ιδρυτής της αποκαλεί «Amazonians») και αξία ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ πολλών άλλων, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου διεθνώς, πάροχος υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης, πλατφόρμα cloud computing και live-streaming, ενώ αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο σε διάφορους τομείς: από τις διανομές, έως τις κινηματογραφικές παραγωγές και τη διαφημιστική βιομηχανία. 

Με τζίρο 386 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 -και με την πανδημία να έχει «εκτοξεύσει» τις διαδικτυακές πωλήσεις- το εμπορικό σήμα της Amazon έχει την υψηλότερη αξία.  

Θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης στις ΗΠΑ, πλην όμως συνοδεία σωρείας καταγγελιών για εξοντωτικές και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, συνεχή παρακολούθηση των εργαζόμενων και σαμποτάζ των τελευταίων προσπαθειών για τη συγκρότηση συνδικάτου -του πρώτου στους κόλπους της- στην Αλαμπάμα.   

Επίσης, η Amazon, όπως και ο ιδρυτής της, έχουν επικριθεί πολλάκις για άκρατο ανταγωνισμό, μονοπωλιακές μεθοδεύσεις και συστηματική φοροαποφυγή.

Η δε αποχώρηση του Τζεφ Μπέζος από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon -στην οποία παραμένει, πάντως, βασικός μέτοχος και εκτελεστικός πρόεδρος στο ΔΣ της- συμπίπτει με μία κρίσιμη στιγμή για την εταιρεία.

Μετά τον κατώτατο φόρο στις πολυεθνικές, στα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης είναι και η επιβολή αυστηρού αντιμονοπωλιακού ρυθμιστικού πλαισίου, η παραβίαση του οποίου θα σηματοδοτεί τη διάλυση κολοσσών.

Νέος στόχος: το διάστημα

«Ποτέ δεν είχα περισσότερη ενέργεια. Δεν πρόκειται για συνταξιοδότηση», ανέφερε ο Μπέζος στην επιστολή που έστειλε στους εργαζόμενους της Amazon τον περασμένο Φεβρουάριο, ανακοινώνοντας τα σχέδια αποχώρησης από το «τιμόνι« της εταιρείας.

«Σκοπεύω να εστιάσω την ενέργεια και την προσοχή μου σε νέα προϊόντα και πρώιμες πρωτοβουλίες» και «είμαι πολύ παθιασμένος με τον αντίκτυπο που πιστεύω ότι μπορούν να έχουν», επεσήμανε.

Πλέον, ο Μπέζος έχει ρίξει το βάρος του στην Blue Origin, τη εταιρεία με την οποία «ανοίγει φτερά» -εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού με άλλους εκκεντικρούς δισεκατομμυριούχους- στον διαστημικό τουρισμό.

Στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της ιστορικής προσελήνωσης του Apollo 11- ο 57χρονος μεγιστάνας θα κάνει το δικό του παρθενικό ταξίδι στο διάστημα, με το  όχημα NewSpepard της Blue Origin.

View this post on Instagram

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Συνταξιδιώτες του θα είναι ο αδελφός του, Μαρκ, η 82χρονη βετεράνος πιλότος Γουάλι Φανκ και ο -ακόμη γνώστων στοιχείων- πλειοδότης δημοπρασίας, τον Ιούνιο, που  έδωσε 28 εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει την τέταρτη και τελευταία θέση στο NewSpepard.

«Το ονειρευόμουν από τότε που ήμουν πέντε ετών», έγραψε ο ίδιος ο Μπέζος πρόσφατα στο Instagram, καθώς μετρά αντίστροφα για το -διάρκειας περίπου 11 λεπτών- διαστημικό ταξίδι.

View this post on Instagram

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Στα 18 του, ως αριστούχος στο σχολείο του, έλεγε στη Miami Herald πως «θέλω να χτίσω στο διάστημα ξενοδοχεία, πάρκα αναψυχής και αποικίες για 2-3 εκατομμύρια ανθρώπους».

«Η όλη ιδέα είναι να διατηρηθεί η Γη», ανέφερε, «και στόχος να απομακρύνουμε ανθρώπους».

Στο μεσοδιάστημα, συνεχίζεται η ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών, με αίτημα να μην επιτραπεί στον Τζεφ Μπέζος να επιστρέψει στη Γη.

Οι υπογραφές κοντεύουν… αισίως τις 150.000.

«Ποντάροντας» κατά της κλιματικής αλλαγής

Προ έτους, ο γνωστός έως σήμερα ως «κύριος Amazon» προχώρησε στη δημιουργία του «Ταμείου Μπεζος για τη Γη»: μία πρωτοβουλία στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, στην οποία δεσμεύτηκε να δωρίσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ζητούμενο του Bezos Earth Fund, ανέφερε ο ίδιος, είναι να παρέχει χρηματοδότηση «σε επιστήμονες, ΜΚΟ -σε οποιαδήποτε προσπάθεια προσφέρει μία ρεαλιστική πιθανότητα στην προσπάθεια διατήρησης και προστασίας του φυσικού κόσμου».

Πρόκειται για τη σημαντικότερη φιλανθρωπική προσπάθεια του Μπέζος. Τομέας, στον οποίο είχε στο παρελθόν επικριθεί ότι υπολειπόταν έναντι των άλλων δισεκατομμυριούχων που έχουν προσυπογράφει την πρωτοβουλία Giving Pledge.

Με την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας, ο Μπέζος εκτιμάται ότι επιχερεί να αμβλύνει τις επικρίσεις και για το περιβαλλοντικό αντίκτυπο της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Amazon, σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Εν μέσω ερωτημάτων για τις πραγματικές προθέσεις του Αμερικανού κροίσου, ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου, Άντριου Στιρ, ανακοίνωσε πρόσφατα μέσω Twitter  ένα χρονοδιάγραμμα διάθεσης των 10 δισ. δολαρίων, θέτοντας ως χρονικό όριο το 2030.

Για αυτές πάντως τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ο Μπέζος -αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ– προχώρησε στη σύσταση της Fellowship Ventures LLC: μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, εντείνοντας έτσι τον προβληματισμό πολλών για τη διαφάνεια της πρωτοβουλίας.

ΜΜΕ και φιλανθρωπίες

Από το 2018, εν τω μεταξύ, ο Μπέζος λάνσαρε το Bezos Day One Fund, δωρίζοντας 2 δισεκατομμύρια δολάρια στον στόχο: περίπου το 1% της προσωπικής περιουσίας του, δηλαδή.

Πρόκειται για μία διπλής στόχευσης πρωτοβουλία. Αφενός, για τη στήριξη άστεγων οικογενειών, μέσω χρηματοδότησης ΜΚΟ.

Αφετέρου, για την ενίσχυσης της εκπαίδευσης παιδιών σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, μέσω υποτροφιών, κυρίως σε προσχολικά ιδρύματα που ακολουθούν τη μέθοδο Μοντεσσόρι.

View this post on Instagram

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Παράλληλα, ο Μπέζος λέει τώρα ότι σκοπεύει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην Washington Post.

Την εμβληματική αμερικανική εφημερίδα, την οποία αγόρασε το 2013 έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντάς της έκτοτε ώθηση στον χώρο του διαδικτύου, με «εφαλτήριο» υπηρεσίες της Amazon, όπως το Kindle.

«Δεν είχα ιδέα από εφημερίδες», είπε πει ο ίδιος λίγο μετά την εξαγορά της WP. «Ξέρω όμως κάτι από Ίντερνετ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή