Στη διάρκεια των 27 ετών του ως CEO, ο Τζεφ Μπέζος ήταν αυτός που έχτισε τη σημερινή Amazon.com Inc. Η Amazon μετατράπηκε σε έναν κολοσσό του οποίου η δύναμη και η επιρροή έχει γίνει ευρέως γνωστή στον κόσμο των επιχειρήσεων. Η τύχη του Μπέζος και της Amazon έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος, Amazon, είδε τεράστια επιτυχία, όχι μόνο λόγω της εκτόξευσης της ζήτησης των διαδικτυακών αγορών, αλλά και λόγω των επιδόσεών της στο cloud computing, ενώ παράλληλα επεκτάθηκε επιτυχώς και στον τομέα της διασκέδασης και της διαφήμισης. Λόγω αυτής της ανάπτυξης της ισχύος και των μεγάλων φιλοδοξιών της Amazon, η εταιρεία προχώρησε σε ένα απαράμιλλο ξεκίνημα προσλήψεων και διεύρυνε το αποτύπωμά της στις ΗΠΑ.

Από τη Δευτέρα, που ο Μπέζος παραιτείται από τον ρόλο του ως CEO για να αναλάβει τα καθήκοντα του Εκτελεστικού Προέδρου, ο ιδρυτής της Amazon θα ανακαλύψει έναν νέο κόσμο και θα ασχοληθεί και με την εξερεύνηση του διαστήματος, τη φιλανθρωπία και τις δαπάνες για ακίνητα και νέα παιχνίδια.

Τη σκυτάλη για την καθημερινή διαχείριση της εταιρείας παίρνει ο CEO της Amazon Web Services, Άντι Τζέισι.

Όμως, στα 27χρόνια της θητείας ως  CEO ο Τζεφ Μπέζος προχώρησε σε προσλήψεις υπαλλήλων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά έχτισε και μια μεγάλη αυτοκρατόρια.

Μακριά επιχειρηματικά πλοκάμια

Η Amazon κυριαρχεί στο διαδικτυακό λιανεμπόριο, όπου αντιπροσωπεύει περίπου το 41% όλων των διαδικτυακών πωλήσεων, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών και μετρήσεων eMarketer. Η εταιρεία, επίσης, πρωτοπόρησε στις υπηρεσίες cloud computing και αποτελεί δύναμη στη διαφημιστική βιομηχανία, όπου τώρα ανταγωνίζεται με τους τιτάνες του τομέα των διαφημίσεων Google και Facebook Inc.

Τα τελευταία χρόνια, η Amazon έχει ενταχθεί σε σημαντικό βαθμό στην καθημερινή ζωή των Αμερικανών, μέσω των υπηρεσιών ροής και των έξυπνων συσκευών της, κατηγορίες στις οποίες συνέχιζε να κατέχει την πρωτιά, παρόλο που ο ανταγωνισμός είχε αυξηθεί. H Alexa και οι συσκευές ροής Fire TV κατατάσσονται τακτικά μεταξύ των προϊόντων που σημειώνουν τις καλύτερες πωλήσεις της Amazon, χάρη, εν μέρει, στις συχνές τους εκπτώσεις.

Οι προσλήψεις

Λίγες εταιρείες, αν όχι καμία, έχουν κατορθώσει να κάνουν τις προσλήψεις που έκανε η Amazon το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία προσέλαβε περισσότερους από 500.000 υπαλλήλους, σε παγκόσμια κλίμακα, το 2020 και θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια να προσπεράσει τη Walmart Inc., η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας.

Για να ανταποκριθεί στη ζήτηση, η Amazon άνοιξε αποθήκες σε όλη τη χώρα, στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στον μεγάλο όγκο παραγγελιών εντός μίας ημέρας ή και νωρίτερα.

Η Amazon είχε προβεί σε σειρά προσλήψεων. Την άνοιξη του 2020, προσέλαβε 175.000 εργαζόμενους, ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης που σημειώθηκε λόγω της πανδημίας, ενώ ανέφερε, αργότερα, ότι 125.000 από αυτούς τους εργαζομένους είναι πιθανό παραμείνουν στην εταιρεία σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Τον Σεπτέμβριο, προσέλαβε άλλους 100.000 υπαλλήλους στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Και τον Μάιο, ανακοίνωσε την πρόσληψη επιπλέον 75.000 εργαζομένων.

Η εταιρεία έχει επίσης αυξήσει τον εταιρικό της αριθμό. Τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την πρόσληψη περίπου 3.000 υπαλλήλων στις θυγατρικές της στην περιοχή της Βοστώνης, μια από τις πολλές επεκτάσεις της εταιρείας για την κάλυψη θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας. Και τον Ιούνιο, άνοιξε άλλες 800 νέες θέσεις εργασίας στην ομάδα Amazon Web Services στο Ρέντμοντ, στην Ουάσινγκτον. Οι 130.000 από τους 950.000 υπαλλήλους της Amazon στις ΗΠΑ εργάζονται στα εταιρικά της γραφεία της.

Επιτυχία και στο Hollywood

Η Amazon εισήλθε στη βιομηχανία παραγωγής ταινιών το 2010 μέσω του ξεκινήματος της Amazon Studios, η οποία, πλέον, αποτελεί αναγνωρισμένο παραγωγό και διανομέα ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Η Amazon Studios έχει κερδίσει και Oscar καθώς έχει λανσάρει αποκλειστικούς τίτλους και έχει προωθήσει πρωταγωνιστές ταινιών όπως ο Μάικλ Τζέφρι Τζόρνταν. Η Amazon έχει επενδύσει αρκετά στον τομέα των ταινιών τα τελευταία χρόνια.

Μερικοί από τους πιο αναγνωρισμένους τίτλους της Amazon περιλαμβάνουν το «The Marvelous Mrs. Maisel», μια σειρά για μία νοικοκυρά στη δεκαετία του 1950 που αποφάσισε να γίνει κωμικός. Η σειρά έχει παίξει τρεις σεζόν, έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους τίτλους της Amazon, με μία σειρά βραβείων όπως τα Golden Globes, Emmys και Screen Actors Guild, μεταξύ άλλων.

Φέτος, η ταινία «Sound of Metal» του 2020 για έναν ντράμερ που αρχίζει να χάνει την ακοή του, σημείωσε δύο νίκες στα Όσκαρ. Παράλληλα, υπήρχαν και προηγούμενοι τίτλοι ταινιών που βραβεύτηκαν με Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου του «Manchester by the Sea» το 2016.

Η αυτοκρατορία του Τζεφ Μπέζος

Ο Μπέζος σκοπεύει να επιβιβασθεί σε πτήση που θα ταξιδέψει στο διάστημα στις 20 Ιουλίου σε μια καμπίνα που κατασκευάστηκε από την δική του εταιρεία κατασκευής διαστημικών πυραύλων, την Blue Origin, και θα αποτελέσει μέλος της πρώτης επανδρωμένης διαστημικής πτήσης του προγράμματος. Εκτός από το διάστημα, ο Μπέζος βαθμιαία θα αρχίσει να ασχολείται, μαζί με άλλες διασημότητες, με ζητήματα φιλανθρωπίας που θα αφορούν, επί παραδείγματι, το κλίμα. Ο Μπέζος είναι από τους πρώτους στις λίστες των πλουσιότερων ανθρώπων, με αξία περιουσίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires.

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Μπέζος ανακοίνωσε ότι είχε δεσμευτεί να δώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μέσω της νέας πρωτοβουλίας του Bezos Earth Fund. Η αποκάλυψη των πρώτων 791 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχορηγήσεις έγινε τον Νοέμβριο του 2020.

Ο Μπέζος έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο κατοικιών σε όλη τη χώρα, επενδύοντας περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια. Εκτός από το κτήμα του στην περιοχή του Σιάτλ, ο Μπέζος αγόρασε σπίτια στις περιοχές του Λος Άντζελες, της Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης, ενώ κατέχει επίσης περισσότερα από 300.000 στρέμματα στο Δυτικό Τέξας, από όπου παρακολουθεί στενά τη βάση της Blue Origin.

Εκτός από την ακίνητη περιουσία, ο Μπέζος πούλησε μετοχές αξίας ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων της Amazon ετησίως για τη χρηματοδότηση της Blue Origin. Πριν από χρόνια, έδωσε τουλάχιστον 42 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει μία ομάδα, το Long Now Foundation, για ένα ρολόι που έχει σχεδιαστεί με σκοπό να διαρκέσει χιλιετίες και θα εγκατασταθεί σε ένα βουνό στην περιουσία του στο Δυτικό Τέξας.

Ο Μπέζος διαθέτει, επίσης, μεταξύ άλλων, ένα τζετ Gulfstream G650ER, το οποίο μπορεί να έχει ακτίνα δράσης τα 7.500 ναυτικά μίλια και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 19 άτομα. Ο Μπέζος αγόρασε και ένα γιοτ που πρόκειται να κατασκευασθεί σύντομα, το οποίο φέρεται να έχει μήκος 417 πόδια, ενώ διαθέτει και τη δική του θαλαμηγό υποστήριξης με ελικοδρόμιο, σύμφωνα με το Bloomberg. Έκανε διακοπές, επίσης, σε παρόμοιο πλοίο, το Eos, το 2019.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα