Κατ’ αρχήν θετικός δηλώνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου απέναντι στη νέα ρύθμιση για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, ωστόσο προβάλλει συγκεκριμένες ενστάσεις.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «πρέπει να αναγνωρίσω ότι η απόφαση του οικονομικού επιτελείου να φέρει νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών που γεννήθηκαν εν μέσω πανδημίας, είναι μία θετική εξέλιξη». Εκφράζει όμως ένσταση όσον αφορά την επιβολή τόκων σε περίπτωση αποπληρωμής σε περισσότερες από 36 δόσεις και παράλληλα ζητάει διαγραφή μέρους των οφειλών των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρει: «Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ουσιαστικά παραδέχεται ότι δεν φταίνε οι οφειλέτες για τη δημιουργία αυτών των χρεών καθώς δεν ήταν επιλογή τους να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, κανονικά δεν θα έπρεπε να τεθεί θέμα επιτοκίου. Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, είναι από δύσκολο έως απίθανο να μπορέσει ένας μικρομεσαίος να αποπληρώσει τις οφειλές του σε 36 άτοκες δόσεις. Μοιραία λοιπόν θα επιχειρήσει να το πράξει σε περισσότερες, όμως θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο. Δεν νομίζω ότι ήταν αυτό που περιμέναμε όταν μιλούσαμε όλοι οι φορείς για την ανάγκη μείωσης του ιδιωτικού χρέους».

Η δεύτερη ένσταση του προέδρου του ΕΕΑ σχετίζεται, όπως αναφέρει, «με την οριστική επίλυση του προβλήματος και την ανάκαμψη που έχει ανάγκη η χώρα». Όπως υπογραμμίζει, «με επιχειρήσεις εγκλωβισμένες σε χρέη, δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική. Μόνο η διαγραφή μέρους των οφειλών αυτών μπορεί να δώσει “ανάσα” στον αγώνα
βιωσιμότητας που δίνουν αυτό το δύσκολο διάστημα οι επιχειρήσεις. Καλώ την κυβέρνηση να εξετάσει με περισσότερη θέρμη το θέμα και να αναζητήσει συμμαχίες εντός της Ε.Ε. καθώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδόν όλων των κρατών-μελών. Η απάντηση στις δύσκολες καταστάσεις είναι η λήψη ριζικών αποφάσεων. Και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το επιχειρείν εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού, είναι έκτακτης ανάγκης».

Κλείνοντας τονίζει ότι «χωρίς τη λύση του “κουρέματος”, πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης, θα είναι οδυνηρές. Και για την επιχειρηματικότητα, αλλά και για την απασχόληση, την κοινωνία και τελικά για τη χώρα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις