Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον για τον μελλοντικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι ένας «εποικοδομητικός» συμβιβασμός, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε σχέση με το μεγάλο αυτό σχέδιο που έχει στόχο να συνδέσει τη Ρωσία και τη Γερμανία.

«Νιώθω ανακούφιση που βρήκαμε μια εποικοδομητική λύση για τον Nord Stream 2 με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μάας μέσω Twitter.

«Η Γερμανία θα βοηθήσει την Ουκρανία να οικοδομήσει έναν πράσινο ενεργειακό τομέα και θα εργαστεί για να εγγυηθεί τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της προσεχούς δεκαετίας» πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Ωστόσο η συμφωνία μεταξύ Γερμανίας-ΗΠΑ για τον αγωγό δεν είναι αρεστή σε όλους αφού Κίεβο και Βαρσοβία θεωρούν ότι ο Nord Stream 2 αποτελεί απειλή σε πολλαπλά επίπεδα. «Μια τέτοια απόφαση δημιουργεί νέες απειλές για την Ουκρανία και την κεντρική Ευρώπη σε πολιτικό, στρατιωτικό και ενεργειακό» επίπεδο, δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Ντμίτρο Κουλέμπα και ο Ζμπίγκνιου Ράου, αντίστοιχα υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

Το Κίεβο άρχισε επίσημα διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία για τον Nord Stream 2, που απειλεί την ασφάλεια της Ουκρανίας, παραβιάζει την αρχή διαφοροποίησης της Ενεργειακής Ένωσης της ΕΕ, δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα. Ο Ουκρανός υπουργός δήλωσε επίσης ότι επίσημη ειδοποίηση έχει ήδη σταλεί στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θέλοντας να κατευνάσει τις Ουκρανικές αντιδράσεις, η Γερμανία δεσμεύτηκε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να «δημιουργήσει» ένα «πράσινο ταμείο ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων» για να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση της Ουκρανίας, που στερείται ένα μέρος της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του μελλοντικού αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2, όπως ανακοίνωσε σήμερα Αμερικανίδα αξιωματούχος.

«Η Γερμανία θα παράσχει μια αρχική δωρεά τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ, και θα εργαστεί για να αυξήσει αυτή τη δέσμευση κατά τη διάρκεια των προσεχών ετών», δήλωσε  στους δημοσιογράφους η αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, περιγράφοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον για να ξεπεραστούν οι αποκλίσεις στο θέμα του αγωγού αυτού στον οποίο οι ΗΠΑ αντιτίθενται εδώ και καιρό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής