Η αυξανόμενη ανησυχία για την ενίσχυση της διασποράς του κορωνοϊού λόγω της μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να αρχίσει σταδιακά να επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών και άρα τα επίπεδα των δαπανών, σύμφωνα με έκθεση της Bank of America (BofA).

«Τα στοιχεία παραπέμπουν σε μια αυξανόμενη ανησυχία των καταναλωτών να βρεθούν σε μέρη με φυσική παρουσία λόγω του ιού» αναφέρει η έκθεση των οικονομολόγων της BofA εξηγώντας πως αυτό αφορά τόσο την εστίαση και τη διασκέδαση όσο τα μαγαζιά και τα ταξίδια.

Για την ώρα, ευτυχώς, οι καταναλωτικές δαπάνες κρατούν γερά στα υψηλά επίπεδα που έχουν ανακάμψει τους προηγούμενους μήνες. Αυτό φαίνεται και από τα επιμέρους στοιχεία διαφόρων κλάδων, τις πωλήσεις εισιτηρίων και βενζίνης, τις κρατήσεις στην εστίαση, ακόμη και το box office των κινηματογράφων. Όμως, υπάρχει μια σαφής αυξανόμενη επιφύλαξη στην καταναλωτική συμπεριφορά που μπορεί να επηρεάσει τα στοιχεία της αγοράς τους επόμενους μήνες. Κάτι που προφανώς θα επηρεάσει σταδιακά και την οικονομία συνολικά.

«Αν και τα επίσημα στοιχεία δεν υποδεικνύουν για την ώρα πως οι καταναλωτές κάνουν πίσω σε επίπεδο δαπανών ή από τη φυσική τους παρουσία σε διάφορα μέρη, η έρευνα καταγράφει μια αυξανόμενη ανησυχία. Το μερίδιο όσων δηλώνουν πως δεν ανησυχούν όταν βρίσκονται σε δημόσια μέρη έχει υποχωρήσει μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες από το 50% στο 41%, σύμφωνα με τη μελέτη της Civic Science. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, είναι πολύ πιθανό πως θα τη δούμε να καταγράφεται και στα οικονομικά στοιχεία» αναφέρει η BofA.

H νευρικότητα των Αμερικανών καταναλωτών είναι δικαιολογημένη δεδομένης της αναζωπύρωσης της πανδημίας και της αύξησης των κρουσμάτων. Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος στον αριθμό κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 58,4% στα 28.900, που αποτελεί το υψηλότερο νούμερο από τα μέσα Μαΐου, ενώ ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 5% για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο. Την ίδια ώρα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εκτοξεύτηκαν κατά σχεδόν 24% μέσα σε μια εβδομάδα και εκτιμάται πως θα συνεχίσει να ανεβαίνει.

«Είμαστε στο μέσο ενός νέου κύματος του κορωνοϊού» παραδέχεται η έκθεση της BofA, εκτιμώντας πως αν η διασπορά συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό, δεν θα αποτελεί έκπληξη η επαναφορά κάποιων περιορισμών στη δραστηριότητα τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα ήδη το Λος Άντζελες επανέφερε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ένα μέτρο που σύντομα θα βρει μιμητές. Κοινώς, επισημαίνει η έκθεση, το ρίσκο από τον ιό αυξάνεται!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως