Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός ανακοίνωσε περιχαρής την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ ενός από τα μεγαλύτερα αρδευτικά έργα της χώρας στους Τοξότες Ξάνθης, το οποίο, όπως επισημαίνεται, θα αρδεύει 56.000 στρέμματα αγροτικής γης και το οποίο, όπως πάλι τονίζεται, θα αλλάξει τη μορφή στην πεδιάδα της Ξάνθης, θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει τη δυνατότητα για καλλιέργεια νέων προϊόντων, θα προστατεύσει το περιβάλλον καθώς δεν θα αντλούνται υπόγεια ύδατα από τις περίπου 10.000 γεωτρήσεις, αφού θα χρησιμοποιηθούν νερά από τον Νέστο ποταμό και άλλα τέτοια γνωστά ηχηρά παρόμοια.

Πράγματι, η ανακοίνωση για ένα τόσο μεγάλο αρδευτικό έργο που ΘΑ πραγματοποιηθεί κι αυτό από το συνεχώς ραμφιζόμενο πανταχόθεν και .. ανεξάντλητο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία, την περιοχή και τον αγροτικό κόσμο. Θα ήταν όμως σημαντικότερη αν δεν παρουσιαζόταν την ίδια στιγμή η εικόνα του ελληνικού κράτος ως «μαστροχαλαστή», καθώς την ίδια στιγμή ένα πολύ παλιό αρδευτικό έργο, το μεγαλύτερο πάλαι ποτέ αρδευτικό έργου των Βαλκανίων , εκείνο του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Παλαιομάνινας, στην περιοχή Ξηρομέρου της Ακαρνανίας, δηλαδή στην εκλογική περιφέρεια του κ. Λιβανού είναι εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο κυρίως από το 2010!

Θυμήθηκα, λοιπόν, ότι, όπως προκύπτει από άρθρο που δημοσιεύθηκε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (6 Μαϊου 1982) το μεγάλο αυτό αρδευτικό έργο, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται λίγο μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ και εγκαινιάστηκε πριν από 40 περίπου χρόνια, απαξιωνόταν σιγά – σιγά και τελικά καταργήθηκε, σε μια περίοδο κατά την οποία εισέρευσαν, από το 1981 έως σήμερα, στα δημόσια ταμεία, με τη μορφή φόρων, δανείων και κοινοτικών πόρων περίπου τρία τρισεκατομμύρια (ναι, ολογράφως) ευρώ!!!

Το έργο αυτό κατασκευάστηκε για την εκμετάλλευση των νερών του Αχελώου ποταμού. Γι΄ αυτό, το αντλιοστάσιο κατασκευάστηκε κοντά στην όχθη του Αχελώου ποταμού, το οποίο έστελνε νερό στην τοποθεσία «Άγιος Νικόλαος» που δεσπόζει υψομετρικά της περιοχής όπου κατασκευάστηκε μια τεράστια δεξαμενή νερού χωρητικότητας 6.000 κυβικών μέτρων.\

Σημειώνεται ότι η κατασκευή του αρδευτικού έργου χρηματοδοτήθηκε από την Αγροτική Τράπεζα με 210 εκατ. δραχμές που προέρχονταν κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η χρηματοδοτική αυτή ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έγινε βάσει του σχετικού Πρωτοκόλλου που υποβλήθηκε πριν από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ. Το υπόλοιπο 50% προερχόταν από πιστώσεις της Αγροτικής Τράπεζας.

Καταργήθηκε οριστικά πριν από 10 χρόνια εξαιτίας χρόνιων οικονομικών προβλημάτων και κρατικής αδιαφορίας και έτσι όλη η περιοχή των χωριών (Παλαιομάνινα, Στρογγυλοβούνι, Αγράμπελο, Πρόδρομος κλπ) άρχισε να γνωρίζει τη δεύτερη «ερημία» μετά την κατάκτηση της χώρας μας από τους Ρωμαίους το 146 π.Χ. , ενώ ολόκληρη η περιοχή γυρίζει πίσω ολόκληρα 50 χρόνια και γίνεται ξανά ξερότοπος, χωρίς παραγωγή, χωρίς εισόδημα, χωρίς ελπίδα και προοπτική.

Η δεξαμενή της φωτογραφίας με τα 600 κυβικά νερό από τον ποταμό Αχελώο, η οποία τροφοδοτούνταν συνεχώς με παρόχθιο αντλιοστάσιο, σήμερα είναι ένα κουφάρι από ξερό και κατεστραμμένο μπετόν και μαζί με αυτό εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν για τη δημιουργία δημόσιων υποδομών στον αγροτικό τομέα στο Ξηρόμερο με χρήματα των φορολογουμένων και της “απονης” Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η σημασία του έργου

Από το άρθρο αυτό, που δημοσιεύθηκε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (6 Μαϊου 1982) με τίτλο «Μεγάλο συνεταιριστικό αρδευτικό έργο», παρουσιαζόταν, όπως καλή ώρα τώρα και για εκείνο το νέο στους Τοξότες στην Ξάνθη, η σημασία του έργου αυτού:

-Με την κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου, η περιοχή αυτή της Αιτωλοακαρνανίας θα μεταβαλλόταν (όπως κι έγινε) σε πλουτοφόρο παράδεισο και θα συνέβαλλε στη βελτίωση όλων σχεδόν των οικονομικών δεικτών

-Με την κατασκευή του αρδευτικού αυτού έργου θα επέρχονταν (έτσι κι έγινε) σημαντικές βελτιώσεις στο γεωργικό εισόδημα, την απασχόληση, τους οικονομικούς δείκτες και στο πρόγραμμα καλλιεργειών της περιοχής. Συγκεκριμένα: Γεωργικό εισόδημα: Το εισόδημα της περιοχής, το οποίο υπολογιζόταν σε 39.985.000 δραχμές, θα έφτανε μετά την άρδευση και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών σε 95.374.000 δραχμές! Απασχόληση: Το εργατικό δυναμικό που θα ωφελούνταν άμεσα από το έργο αυτό θα ανερχόταν σε 588 εργατομονάδες που ανήκαν στις 265 γεωργικές οικογένειες – μέλη του Συνεταιρισμού. Με την άρδευση και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών το εργατικό δυναμικό θα απασχολούνταν περισσότερο κατά 17.200 ημερομίσθια, ενώ όλο το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό για τις καλλιεργητικές ανάγκες θα εξαντληθεί από τις οικογένειες των παραγωγών. Σήμερα, δεν απασχολείται σχεδόν κανένας με τη γεωργική γη, διότι … έφυγαν!!!!

Και λεηλασία του αντλιοστασίου!

Τα προβλήματα κορυφώθηκαν το Μάϊο του 2011 από την αδιάλλακτη τότε διοίκηση της ΔΕΗ , η οποία «έκοβε» τις παραμονές της έναρξης λειτουργίας του έργου (κάθε άνοιξη!) το ηλεκτρικό ρεύμα , διότι μερικοί αγρότες δεν ανταποκρίνονταν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις! Μάλιστα, η αδιαλλαξία αυτή συνοδευόταν και από την επίκληση … επικείμενης … «ιδιωτικοποίησης» της ΔΕΗ!!!

Κι ενός κακού μύρια όσα έπονται. Μετά την απαξίωση, την κατάργηση και την εγκατάλειψη, που προκάλεσε η οικονομική κρίση και ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις μετά το 2010, ήρθε και η λεηλασία του τεράστιου αντλιοστασίου από κακοποιούς, η οποία το αποτελείωσε! Κακοποιοί μπήκαν στο αντλιοστάσιο, το λεηλάτησαν, προκαλώντας ζημιές με την κλοπή μηχανημάτων και υλικών ποσού άνω των 80.000 ευρώ!

Η πρώτη λεηλασία έγινε τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2019 όταν εκλάπη ολόκληρος κινητήρας κόστους 6.000 ευρώ. Τότε η διοίκηση του ΤΟΕΒ τοποθέτησε ενισχυμένες κλειδαριές, αλλά… αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στους κακοποιούς που αλωνίζουν ελεύθερα ολόκληρη την περιοχή της Ακαρνανίας να ολοκληρώσουν το … εύκολο, όπως καταδεικνύεται, «έργο» της λεηλασίας του μηχανολογικού συγκροτήματος, αφαιρώντας χοντρό (ενισχυμένο με χαλκό) καλώδιο μήκους 500 μέτρων και ξηλώνοντας οποιοδήποτε υλικό που προσπόριζε στους αδίσταχτους κλέφτες εύκολο κέρδος, με τη βοήθεια προφανώς άγνωστων (όπως πάντα) κλεπταποδόχων! Η ζημιά εκτιμάται σε πάνω από 25.000 ευρώ, η οποία μαζί με τις δαπάνες επανεγκατάστασης ξεπερνά το ποσό των 80.000 ευρώ.
Τι λέτε; Ιστορίες για … αγρίους;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion