Κατακόρυφη ήταν η αύξηση των καμένων εκτάσεων το 2021, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας 12ετίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Ακόμη και σε εκείνα του κρύου και υγρού βορά. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών είναι αποκαλυπτικά. Πέρα από τις μεσογειακές χώρες του νότου, οι οποίες ιστορικά έχουν μάθει να ζουν με τις πυρκαγιές _ αν και όχι με τόση δριμύτητα και ένταση όπως τα τελευταία χρόνια _, ο πύρινος εφιάλτης χτύπησε τους πρώτους μήνες του έτους και κλιματικά ψυχρότερες χώρες, πολύ εντονότερα σε σύγκριση με την περίοδο 2008 – 2020.

Μάλιστα, ειδικά για το 2021 ο αριθμός των καμένων εκταρίων καταγράφει κατακόρυφη αύξηση σε σχέση με τον εποχικό μέσο όρο των πυρκαγιών των προηγούμενων 12 ετών. Αντίστοιχες είναι οι αλλαγές και στον αριθμό των πυρκαγιών ο οποίος έχει επίσης πολλαπλασιαστεί.  Ειδικότερα, την φετινή χρονιά, εκτός από την Ελλάδα,  εκτίναξη τόσο του αριθμού των πυρκαγιών, όσο και των εκτάσεων, είχαν επίσης το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Κύπρος,  η Δανία, η Ισπανία, η Γαλλία,  η Ρουμανία καθώς και η Σλοβενία.  Μάλιστα στη Δανία καταγράφηκαν φωτιές τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο για πρώτη φορά από το 2008.  Επίσης, αύξηση της καμένης γης καταγράφηκε, αν και σε μικρότερο βαθμό, στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πορτογαλία.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ενώ τους πρώτους μήνες του 2021 τα στρέμματα των καμένων εκτάσεων συμβάδιζαν με τον μέσο όρο της τελευταίας 12ετίας, από τις 13 Μαΐου και έπειτα τα στοιχεία καταδεικνύουν σταδιακή άνοδο, με κατακόρυφη αύξηση από τις 29 Ιουλίου και μετά. Συνολικά, το διάστημα 5 – 12 Αυγούστου κάηκαν  στη χώρα μας 1.161.650 στρέμματα από  96.080 στρέμματα που είναι ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων την ίδια περίοδο, τα τελευταία δώδεκα χρόνια.  Μάλιστα, οι αριθμοί θα ήταν ακόμη μεγαλύτεροι αλλά στις καμένες περιοχές που χαρτογραφούνται στο  Ευρωπαϊκό Σύστημα  Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών δεν περιλαμβάνονται πυρκαγιές μικρότερες από 300 στρέμματα, οι οποίες  αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% της συνολικής καμένης έκτασης σε κάθε χώρα.

Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών έρχονται να «κουμπώσουν» με τα ευρήματα  της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ η οποία πριν λίγες ημέρες σήμανε συναγερμό, προειδοποιώντας ότι βρισκόμαστε ήδη στην «κόκκινη» ζώνη της κλιματικής κρίσης.  Οι 200  επιστήμονες της Επιτροπής που συνέταξαν την πρόσφατη έκθεση επεσήμαναν ότι, με τις σημερινές πολιτικές ο πλανήτης οδηγείται ολοταχώς σε ακόμη πιο έντονα ακραία φαινόμενα, εάν στην παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ (COP26) στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο, δεν αποφασιστεί η λήψη πιο δραστικών μέτρων.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή στα διεθνή φόρα και διασκέψεις κ. Χρήστος Ζερεφός, η κατάσταση θα είναι αναστρέψιμη όσο εξακολουθούμε να διακρίνουμε ακραία φαινόμενα. Όταν το ακραίο γίνει σύνηθες, τότε δεν θα υπάρχει επιστροφή. Ειδικά για τις πυρκαγιές στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό, πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, καθώς οι συνθήκες που τις προκαλούν θα επαναληφθούν.

Προσπερνώντας τις θεωρίες συνομωσίας που κυκλοφόρησαν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνέδεαν τις πυρκαγιές στην Αττική με  επενδυτικά σχέδια γύρω στο Τατόι και τις φωτιές στην Εύβοια και την Πελοπόννησο με τοποθέτηση ανεμογεννητριών, η πολιτεία θα πρέπει να  αντιμετωπίσει τις «τρύπες» στην πρόληψη και στην καταστολή, διότι όταν η  συνταγή που ακολουθείς είναι πάντα η ίδια, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ποτέ διαφορετικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green