Στον ρυθμό της (ηλεκτρονικής και εξ αποστάσεως) διάσκεψης της Παρασκευής στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ κινούνται την εβδομάδα αυτή οι αγορές και το πρώτιστο ενδιαφέρον των επενδυτών είναι να διαβλέψουν, όσο είναι αυτό εφικτό, τις αντιπληθωριστικές κινήσεις του Τζερόμ Πάουελ και της Fed μετά την χθεσινή αύξηση των επιτοκίων του γουόν από την Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας, που συνέπεσε εξάλλου με τη δεύτερη μετα-πανδημική αύξηση των επιτοκίων της ισλανδικής κορόνας.

Ο Πάουελ θα μιλήσει για την προοπτική συνέχισης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και για τη συνέχιση ή τον μετριασμό της πολιτικής ρευστότητας που ακολουθεί από το ξέσπασμα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το τι θα αφήσει να διαφανεί και τι θα υπονοήσει ο αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης, οι ειδικοί θεωρούν ότι ένας από τους μεγάλους κερδισμένους των φθινοπωρινών εξελίξεων στις διεθνείς αγορές θα είναι ο χρυσός.

Οι τιμές του χρυσού και των άλλων ευγενών μετάλλων εμφάνιζαν πολύ μικρές διακυμάνσεις την Πέμπτη εν αναμονή των χρησμών του Πάουελ.

Η τιμή spot του χρυσού λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Νέα Υόρκη (περίπου 7.30 το πρωί στην Ελλάδα) ήταν αμετάβλητη στα 1.790,63 δολάρια η ουγκιά, έπειτα από τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο εβδομάδων (0,7%) που είχε σημειώσει στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του χρυσού ενισχύονταν κατά 0,1% στα 1.793 δολάρια η ουγκιά.

Μικρές διακυμάνσεις είχε η τιμή του αργύρου που βρισκόταν στα 23,85 δολάρια η ουγκιά, ενώ η τιμή της πλατίνας ήταν σταθερή στα 996,20 δολάρια η ουγκιά και η τιμή του παλλάδιου υποχωρούσε κατά 0,1% στα 2.426,17 δολάρια η ουγκιά.

Φθινόπωρο αβεβαιοτήτων

Εύκολα θα στοιχημάτιζε κανείς στην ενίσχυση των τιμών του χρυσού τους επόμενους μήνες. Και οι λόγοι είναι πολλοί, αν και θα μπορούσαν να συνοψιστούν στον εξής έναν: την αβεβαιότητα!

Ο χρυσός, όπως και τα άλλα ευγενή μέταλλα, είναι, ως γνωστόν, τα προνομιακά «ασφαλή καταφύγια» στα οποία τρέχουν για να προστατευθούν οι επενδυτές σε εποχές αστάθειας και αβεβαιοτήτων. Ε, το αμέσως χρονικό διάστημα βρίθει αβεβαιοτήτων οικονομικών, γεωπολιτικών, αλλά και υγειονομικών.

Ξεκινώντας από το τέλος, η κυνική -πλην ειλικρινής- εκτίμηση είναι ότι η έλευση του φθινοπώρου και η επιστροφή οίκοι από την πανδημικά επικίνδυνη μέθεξη των διακοπών θα εκτινάξει τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως.

Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς μαντικές ικανότητες για να υποθέσει ότι οι κυβερνήσεις θα σπεύσουν να οργανώσουν την τρίτη δόση των εμβολιασμών, καθώς είναι πλέον εμπειρικά διαπιστωμένο ότι με την πάροδο τεσσάρων-πέντε μηνών μετά τη δεύτερη δόση το τείχος προστασίας κατά της Covid-19 αρχίζει να καταρρέει.

Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες έχουν να κάνουν με το Αφγανιστάν. Η 1η Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει πιθανότατα μια τραγική αφετηρία για τις ζωές των Δυτικών και των συνεργατών τους που θα εγκλωβιστούν στην επί δεκαετίες ταλανιζόμενη χώρα. Το πόσο οι Ταλιμπάν θα προκαλέσουν και θα απειλήσουν την παγκόσμια ασφάλεια είναι κάτι που θα αρχίσει να διαφαίνεται (αν δεν αποκαλυφθεί βίαια) τους αμέσως επόμενους, φθινοπωρινούς μήνες.

Οι οικονομικές αβεβαιότητες πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και ως απότοκο μόνο των προαναφερθεισών υγειονομικών και γεωπολιτικών.

Ήδη οι ενδείξεις και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αν εξαιρέσει κανείς την ευφορία από την ανέλπιστη ανάκαμψη του τουρισμού (που έχει όμως εποχικό άρα βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο) δεν είναι ενθαρρυντικές. Οι ειδήσεις της τελευταίας στιγμής είναι χαρακτηριστικές:

–      Στις ΗΠΑ οι νέες παραγγελίες για βασικά κεφαλαιουχικά αγαθά παρέμειναν στάσιμες τον Ιούλιο λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και μιας στροφής της ζήτησης προς τον τομέα των υπηρεσιών. Αυτό προοιωνίζεται κάμψη των δαπανών των βιομηχανιών του δευτερογενούς τομέα για εξοπλισμό το δεύτερο εξάμηνο του έτους, έπειτα από μια ισχυρή αύξηση που παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας (χάρη στην κρατική αρωγή προς τις επιχειρήσεις).

–      Στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της ηπείρου, τη γερμανική, την Τετάρτη ανακοινώθηκε νέα κάμψη του επιχειρηματικού κλίματος το μήνα Αύγουστο – για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μετά τον Ιούλιο. Οι αιτίες είναι οι γνωστές: η πρωτοφανής δυσλειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων που προσλαμβάνει μόνιμο και ενδημικό χαρακτήρα στις διεθνείς αγορές και οι ολοένα ισχυρότερες ενδείξεις μιας προϊούσας υποτροπής της Covid-19 εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Δέλτα και της άρνησης του ενός τρίτου του πληθυσμού στις οικονομικά (υποτίθεται και κοινωνικά) ανεπτυγμένες χώρες να εμβολιαστεί.

Η αστάθεια του bitcoin

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας εξόρυξης χρυσού Evolution Mining Τζέικ Κλάιν ήταν σαφής στις προβλέψεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα στον αμερικανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης CNBC. Είπε ότι οι «άγριες διακυμάνσεις» του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων θα τρομάξει πολλούς επενδυτές και θα τους αναγκάσει να επιστρέψουν στο χρυσό.

«Το bitcoin έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει προτού προσφέρει στο επενδυτικό κοινό τη σιγουριά και την  ασφάλεια που αποδεδειγμένα έχει εξασφαλίσει τα τελευταία 70 χρόνια ο χρυσός», τόνισε ο Κλάιν. Και, παρά το επαγγελματικό συμφέρον που ο ίδιος έχει για να «δημιουργεί κλίμα» υπέρ του χρυσού, δύσκολα θα υποστήριζε κανείς ότι έχει άδικο σ’ αυτά που λέει.

Όταν μία μόνο δήλωση, που έκανε πριν από λίγες εβδομάδες η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν για την ανάγκη να μπει ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τον αδιαφανή τομέα των κρυπτονομισμάτων, προκαλεί μια φυγή κεφαλαίων της τάξεως των 98 δισ. δολαρίων από τον κλάδο και την επομένη μία μόνο δήλωση του Έλον Μασκ, ότι «πιθανότατα θα αρχίσει και πάλι να δέχεται την εξόφληση των Tesla με Bitcoin», αποκαθιστά και με το παραπάνω τη «ζημιά» που έκανε η Γέλεν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουν όντως… ψωμιά να φάνε τα κρυπτονομίσματα για να λειτουργήσουν ως εναλλακτικά ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές.

Διότι, μια τέτοια συλλογιστική αναπαρήγαγαν κατά κόρον ευυπόληπτοι και επιδραστικοί αναλυτές τους πανδημικούς χειμερινούς μήνες που κάλπαζαν από ρεκόρ σε ρεκόρ το bitcoin, το ethereum και τα άλλα κρυπτονομίσματα. Ότι δηλαδή δεν πρόκειται για τζόγο των εγκλεισμένων λόγω καραντίνας επενδυτών, αλλά για την ανάδειξη του «νέου ασφαλούς καταφυγίου» που θα αντικαταστήσει το χρυσό και άλλες σταθερές αξίες. Και δεν αναφέρονταν μόνο στα stablecoins, τα κρυπτονομίσματα, δηλαδή, που είναι συνδεδεμένα με ένα «φυσικό» νόμισμα ή άλλο περιουσιακό στοιχείο, για τα οποία μάλιστα είχε δηλώσει η Γέλεν ότι πρέπει να μπουν σε κανονιστικό πλαίσιο. Μιλούσαν για τα κρυπτονομίσματα συλλήβδην.

Ανωριμότητες και τζόγος

Πολλοί ειδικοί περί των επενδύσεων συμφωνούν ότι φρόνιμο είναι το ποσοστό των κρυπτονομισμάτων σε ένα χαρτοφυλάκιο να κυμαίνεται στο 5% του συνόλου των αξιών που αυτό περιέχει. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή τους ερμηνεύονται ως ένδειξη «ανωριμότητάς» τους ως επενδυτικής αξίας. Το ότι κάποιοι προπετείς έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν ως τον «ψηφιακό χρυσό» δείχνει και τη δική τους… ανωριμότητα. Ή τέλος πάντων υποδηλώνει κερδοσκοπικές σκοπιμότητες.

Όχι πως και ο χρυσός δεν είχε μεγάλες διακυμάνσεις εφέτος. Από τα 1.900 δολάρια που κόστιζε η ουγκιά τον Ιανουάριο, η τιμή του έπεσε κάτω από τα 1.700 δολάρια το Μάρτιο, για να ξαναπιάσει τα 1.900 δολάρια τον Ιούνιο και να ξαναπέσει κοντά στα 1.700 δολάρια στις αρχές Αυγούστου. Σκαμπανεβάσματα της τάξεως του 10% κάθε δυο-τρεις μήνες δεν είναι αμελητέα. Αλλά άλλο είναι να ρισκάρει κάποιος να χάσει ή να κερδίσει το 10% του κεφαλαίου του σε ένα τρίμηνο αγοράζοντας χρυσό και άλλο να ρισκάρει να χάσει ή να κερδίσει το 50% αγοράζοντας bitcoin. Στην πρώτη περίπτωση επενδύει. Στη δεύτερη τζογάρει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto