Ελαφρώς ταχύτερα από την αρχική εκτίμηση αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτος, ανεβάζοντας το επίπεδο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος πάνω από την κορυφή πριν από την πανδημία, καθώς τα τεράστια δημοσιονομικά κίνητρα και τα εμβόλια κατά της COVID-19 αύξησαν τις δαπάνες. Η προήγουμενη εκτίμηση έκανε λόγο για ανάπτυξη 6,5%.

Το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν 6,3.

Οι ανοδικές αναθεωρήσεις της αύξησης του ΑΕΠ του περασμένου τριμήνου αντανακλούν έναν πολύ πιο ισχυρό ρυθμό των καταναλωτικών δαπανών από τον αρχικό υπολογισμό. Η κυβέρνηση εκταμίευσε εφάπαξ ελέγχους τόνωσης σε ορισμένα νοικοκυριά μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Η Federal Reserve διατήρησε την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, διατηρώντας τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ενισχύοντας τις τιμές της χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας, ενισχύθηκαν από τους εμβολιασμούς, οι οποίοι τροφοδότησαν τη ζήτηση για υπηρεσίες όπως αεροπορικά ταξίδια, διαμονή σε ξενοδοχείο, φαγητό έξω καθώς και ψυχαγωγία.

Αλλά η δυναμική φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί το τρίτο τρίμηνο εν μέσω επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης και εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα.

Η Bank of America Securities αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμησή της για το ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο σε ρυθμό 4,5% από 7,0%. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs την περασμένη εβδομάδα μείωσαν την εκτίμησή τους για αυτό το τρίμηνο σε ποσοστό 5,5% από ρυθμό 9%.

Η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί το τέταρτο τρίμηνο. Συνολικά, οι οικονομολόγοι αναμένουν ανάπτυξη περίπου 7% φέτος, η οποία θα είναι η ισχυρότερη επίδοση από το 1984.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή