Η αυξανόμενη ζήτηση για ημιαγωγούς πιθανώς να δημιουργήσει σοβαρές δυσκολίες στην αυτοκινητοβιομηχανία το επόμενο έτος και έως το 2023, αν και μέχρι τότε οι ελλείψεις πιθανώς να είναι λιγότερο έντονες, δήλωσε ο CEO της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, που αναγκάστηκαν να κλείσουν εργοστάσια πέρυσι λόγω της πανδημίας της COVID-19, σήμερα αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό όσον αφορά τις παραδόσεις ημιαγωγών, καθώς έχουν απέναντί τους τη γιγαντιαία βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, η οποία έχει επίσης πληγεί από μια σειρά διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα αυτοκίνητα εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τα τσιπ. Άλλωστε σχεδόν τα πάντα στα σύγχρονα οχήματα, εξαρτώνται από τους ημιαγωγούς: από τη διαχείριση των κινητήρων μέσω υπολογιστή έως τις λειτουργίες υποβοήθησης του οδηγού, όπως π.χ. το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης για καλύτερη εξοικονόμηση οικονομία καυσίμου.

«Πολλοί προμηθευτές ημιαγωγών αναφέρονται σε διαρθρωτικά προβλήματα με τη ζήτηση», δήλωσε o Όλα Καλένιους στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στρογγυλής τραπέζης πριν από την έκθεση αυτοκινήτου IAA του Μονάχου. «Μπορεί [η αυτοκινητοβιομηχανία] να επηρεαστεί το 2022 και [η κατάσταση] να χαλαρώσει περαιτέρω το 2023».

Η έκθεση IAA Show είναι το πρώτο μεγάλο γεγονός της αυτοκινητοβιομηχανίας σε όλο τον κόσμο μετά την πανδημία της COVID-19.

Η Daimler δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει σημαντικά χαμηλότερες πωλήσεις τρίτου τριμήνου στη μονάδα της Mercedes λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών, ακολουθώντας κι αυτή άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν πληγεί από το ίδιο πρόβλημα, όπως την αμερικανική General Motors, την ινδική Mahindra και την ιαπωνική Toyota, οι οποίες έχουν μειώσει τις προβλέψεις παραγωγής και πωλήσεων λόγω των περιορισμένων προμηθειών τσιπ.

Πάντως o Καλένιους δήλωσε την Κυριακή ότι παρά την τρέχουσα έλλειψη ημιαγωγών, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αναμένει ότι η προσφορά τους θα βελτιωθεί το τέταρτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή