Ολοκληρώνεται το έκτακτο πρόγραμμα καταβολής επιδομάτων ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες στους πολίτες σχετικά με την αυριανή μέρα, ενώ, παράλληλα, η πανδημία ασκεί επιπλέον πίεση στην ήδη άνιση οικονομική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με το CNBC, τα εν λόγω ομοσπονδιακά προγράμματα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2020, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου CARES Act. Βάσει του προγράμματος αυτού,  σε κάθε άνεργο αμερικανό πολίτη έπρεπε να καταβληθεί το εβδομαδιαίο ποσό των 600 δολαρίων, το οποίο, αργότερα, μειώθηκε στο ποσό των 300 δολαρίων.

Κατά τον μήνα του Ιουλίου, εκτιμάται ότι εκδόθηκαν 794 δισ. δολάρια, τα οποία συμπεριελάμβαναν:

  • Πληρωμές μπόνους (300 και 600 δολάρια την εβδομάδα): 418 δισ. δολάρια
  • Κρατική ασφάλιση ανεργίας: 167 δισ. δολάρια
  • Έκτακτα επιδόματα ανεργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας (για ανεξάρτητους εργολάβους): 122 δισ. δολάρια
  • Έκτακτα επιδόματα ανεργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας (για μακροχρόνια ανέργους): 75 δισ. δολάρια
  • Εκτεταμένα επιδόματα (για μακροχρόνια άνεργους): 12 δισ. δολάρια

Ποιοι τα δικαιούνταν

Το επίδομα αυτό δικαιούνταν εκατομμύρια πολίτες, μεταξύ των οποίων οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ανεξάρτητοι εργολάβοι και οι εργαζόμενοι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν το δικαίωμα για ασφάλιση ανεργίας. Παράλληλα, σύμφωνα με τα προγράμματα αυτά, οι μακροχρόνια άνεργοι είχαν το δικαίωμα να λάβουν επιπλέον ομοσπονδιακά επιδόματα, σε περίπτωση που εξαντλούσαν τις κρατικές ενισχύσεις που τους παρέχονταν.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπολογίζεται ότι 46,2 εκατομμύρια πολίτες (1 στους 4) έλαβαν το εν λόγω επίδομα, για τουλάχιστον μία εβδομάδα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Century Foundation. Ακόμη, 15,5 εκατ. πολίτες, που δεν είχαν λάβει ξανά κάποιο επίδομα, θεωρείται ότι έλαβαν το έκτακτο επίδομα ανεργίας, για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Αύξηση ανεργίας και αναθεώρηση μοντέλων εργασίας

Τα επιδόματα αυτά, εντούτοις , συνέβαλαν ιδιαίτερα στην αύξηση των επιπέδων ανεργίας, καθώς, σύμφωνα με οικονομολόγους, αποτελούσαν αντικίνητρο στην εύρεση νέων θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα, πολλές πολιτείες να επιλέγουν να αποσυρθούν από αυτά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ώστε να παροτρύνουν τους πολίτες να ψάξουν για νέες θέσεις.

Πέραν όμως, της αύξησης της ανεργίας, θεωρείται, ότι έδωσαν στους πολίτες τη δυνατότητα να αναθεωρήσουν την καριέρα τους και να ψάξουν για νέες μορφές απασχόλησης, με πολλούς να κατευθύνονται στα ελεύθερα επαγγέλματα, και όχι στην παραδοσιακή μισθωτή εργασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή