Στην παλαίωση 500 φιαλών κρασιού στα τρεχούμενα νερά του ιστορικού ποταμού Αράπιτσας προχώρησαν οι ναουσαίοι οινοπαραγωγοί, την περασμένη Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, στο χώρο Θυσίας στη Νάουσα.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Europe Cult-Create, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Νάουσας και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών Νάουσας, τη Γαστρονομική Κοινότητα Νάουσας, την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Νάουσας και τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης Νάουσας.
Με την βύθιση των κρασιών στην Αράπιτσα οι Ναουσαίοι οινοπαραγωγοί αλλά και οι φορείς που συμπράττουν, στην πρότυπη αυτή δράση, θέλησαν να πειραματιστούν, με στόχο να αναδείξουν τον χαρακτήρα της Νάουσας, ως πόλη του Οίνου και της Γευσιγνωσίας.
«Το μοναδικό ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας αποτελεί πηγή έμπνευσης και καινοτόμων πρωτοβουλιών. Η συμβολή του είναι μεγάλη, τόσο στην ιστορία, την κουλτούρα και τη γαστρονομία της περιοχής, όσο και στην καθιέρωση της δυναμικής της ελληνικής οινοποιίας διεθνώς. Σήμερα ζούμε ακόμα μία ιδιαίτερη περίοδο του οίνου της Νάουσας. Οι οινοπαραγωγοί μας οργανώνονται, ενώνουν δυνάμεις και αντιλαμβανόμενοι τις επιταγές και τα ερωτήματα της σύγχρονης εποχής στρέφονται στις διεθνείς αγορές, με σημαντικές κινήσεις εξωστρέφειας. Το μέλλον είναι εδώ λοιπόν. Άλλωστε αν θέλαμε να δώσουμε πραγματικά τον χαρακτήρα και την ταυτότητα αυτού του τόπου τότε ναι, «Νάουσα πόλη του Οίνου» είναι ακριβώς η ταυτότητά μας» τόνισε ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοπαραγωγών Νάουσας Γιώργος Φουντούλης επεσήμανε: «Το εγχείρημα της βύθισης των κρασιών στο ποτάμι της Αράπιτσας ήταν μια ιδέα της ομάδας εργασίας του Συνδέσμου μας και αποτελεί ένα καινοτόμο πείραμα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πρόκειται για μια έρευνα, μέσα από την οποία θα δούμε πώς παλαιώνει ένα ξινόμαυρο κρασί στο γλυκό νερό και σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Οι φιάλες θα παρακολουθούνται σε ετήσια βάση από οινολόγους έως την παλαίωσή τους σε αυτές τις συνθήκες».
Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για μια καινοτόμα και πρωτοπόρα δράση του Δήμου Νάουσας και των οινοποιών, με στόχο την ανάδειξη του οινοτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στο πλευρό όλων των δράσεων που αναδεικνύουν και προβάλλουν τον πλούτο της περιοχής μας».
Η αμπελοκαλλιέργεια, η παραγωγή οίνων και το εγχείρημα της βύθισης κρασιών
Η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού στην περιοχή της Νάουσας Ημαθίας ξεκινά από τον 16ο αιώνα, σύμφωνα με γραπτές αναφορές. Σήμερα, ο αμπελώνας της, συνολικής επιφάνειας περίπου 5.000 στρεμμάτων κυριαρχείται από την ποικιλία ξινόμαυρο, η οποία είναι αυτόχθονη και αναγνωρίστηκε από το 1971 ως ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας. 15 από τα 24 οινοποιεία της, τα περισσότερα οικογενειακά, είναι επισκέψιμα.
Το ξινόμαυρο της Νάουσας, εκφράζει τα εμβληματικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας: σκούρο χρώμα, υψηλή οξύτητα κάπως τραχιά αλλά κομψή και πλούσια δομή και στιβαρές τανίνες, με φρουτώδη και αρωματική επίγευση. Δίνει κρασιά κατάλληλα για παλαίωση, πολλών διαφορετικών τύπων και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Συνοδεύει άψογα το κόκκινο κρέας, τα τυριά και την σοκολάτα.
Όπως προαναφέρθηκε, με τη βύθιση των κρασιών οι Ναουσαίοι οινοπαραγωγοί θέλησαν να πειραματιστούν, με στόχο να αναδείξουν τον χαρακτήρα της Νάουσας, ως πόλη του Οίνου. Έτσι βύθισαν στο ποτάμι της Αράπιτσας, 500 φιάλες κρασιού ξινόμαυρο, εσοδείας των τελευταίων τεσσάρων ετών από 22 οινοποιεία της Νάουσας, με σκοπό την παλαίωση του στις ειδικές συνθήκες του τρεχούμενου νερού του ποταμού. Οι λάτρεις του κρασιού θα έχουν τη χαρά να δοκιμάσουν στο μέλλον τα πεπαλαιωμένα αυτά κρασιά, που βυθίστηκαν στο ποτάμι, στα καταστήματα εστίασης και στα ξενοδοχεία της περιοχής, συνδυασμένα με τοπική κουζίνα από φρέσκα προϊόντα παραγωγής της περιοχής.
Οι οινοποιοί επέλεξαν το ποτάμι της Αράπιτσας, διότι αποτελεί για τους Ναουσαίους σημείο αναφοράς της ιστορίας τους. Εκεί βρήκαν «καταφύγιο» οι Ναουσαίες το 1822, πέφτοντας στα νερά με τα παιδιά τους και θυσιάζοντας τη ζωή τους για να μην λεηλατηθούν από τους Τούρκους καθώς και γιατί αποτέλεσε, τον 19 ο αιώνα, εφαλτήριο της οικονομικής εμπορικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης του τόπου, προσφέροντας την υδροηλεκτρική του ενέργεια στις βιομηχανικές μονάδες και καθιστώντας την Νάουσα ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Σήμερα εξακολουθεί να είναι εφαλτήριο ανάδειξης της ισχυρής ταυτότητας της Νάουσας ως πόλη του Οίνου και των Γεύσεων.
Latest News
Το μέλλον της αμπελουργίας είναι γένους θηλυκού
Το επάγγελμα του οινοποιού ελκύει όλο και περισσότερες γυναίκες στη Γερμανία - Παράλληλα, λιγοστεύουν οι επιχειρήσεις με αμιγώς οικογενειακό χαρακτήρα
Ανάρπαστο το ελληνικό ακτινίδιο στις ξένες αγορές - Πάνω από 235 εκατ. οι εξαγωγές
Η μεσοσταθμική τιμή πώλησης ανά μονάδα βάρους αυξήθηκε κατά 42%
Η κλιματική αλλαγή απειλεί αγροτική παραγωγή και τουρισμό στη Νότια Ευρώπη
Ανεβαίνουν συνεχώς οι θερμοκρασίες ιδιαίτερα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα
Το ελαιόλαδο στη δίνη της τέλειας καταιγίδας - Τι προειδοποιούν οι ειδικοί
Οι αναλυτές ελαιούχων σπόρων έχουν προειδοποιήσει ότι τα ελαιόδεντρα είναι «υπερβολικά» ευάλωτα στην κλιματική κρίση
Προτεραιότητα της «αγροτικής διπλωματίας» το άνοιγμα νέων αγορών - Τι είπε ο Αυγενάκης
Με συντονισμένες κινήσεις υλοποιούμε ένα δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες εντός και εκτός ΕΕ, δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Μεγαλώνει η απειλή για την οικονομία της Ευρώπης
Οι μεγάλες αλλαγές στο μοτίβο της αγροτικής παραγωγής αλλά και του τουρισμού αναμένεται να τροφοδοτήσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις
Σε ιστορικό χαμηλό η παγκόσμια παραγωγή κρασιού – Υπάρχει θέμα επάρκειας;
Οι επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο
Οι ελαιώνες των... Άλπεων - Η άνοδος της θερμοκρασίας αλλάζει τις καλλιέργειες
Πριν από μερικά χρόνια, άρχισαν να καλλιεργούν μεσογειακά οπωροφόρα δέντρα στην Αυστρία
Αυγενάκης για ελέγχους: Δεν κάνουμε πίσω όποιοι κι αν είναι αυτοί που παρανομούν
Όσοι τηρούν το νόμο είναι σύμμαχοί μας, όσοι δεν τον τηρεί θα είναι απέναντί μας, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Η πιο δύσκολη στιγμή για το ελαιόλαδο ιστορικά» - Τι λέει ο μεγαλύτερος παραγωγός
Η τέλεια καταιγίδα περιλαμβάνει κλιματική αλλαγή, ραγδαία άνοδο των τιμών, υψηλά επιτόκια και ισχυρό πληθωρισμό