Σε αντίθεση με μεγάλο μέρος  των αναλυτών που δεν αναμένουν σημαντικές κινήσεις από την ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση της νομισματικές της πολιτικής  την ερχόμενη Πέμπτη, η Citigroup εκτιμά πως η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ ενδεχομένως να ανακοινώσει την έναρξη του αποκαλούμενου tapering, προχωρώντας σε μία οριακή μείωση (ώστε να υπάρξει σύγκλιση γερακιών και περιστεριών) των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του εκτάκτου προγράμματος πανδημίας (PEPP), από τα 80 δισ./μήνα σήμερα, στα 70 δισ. ευρώ/μήνα για το 4ο τρίμηνο του 2021.

Ως τον Δεκέμβριο αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις, καθώς  μετά από  μία περαιτέρω μείωση των αγορών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 στα 60 δις. ευρω/μήνα, στις 22 Μαρτίουτου επόμενου έτους,  το PEPP των 1,85 τρισ. ευρώ θα ολοκληρωθεί χωρίς να χρησιμοποιήσει το συνολικό ποσό (εκτιμάται πως θα περισσέψουν 70 δισ. ευρώ). Οι αγορές ομολόγων βέβαια θα συνεχιστούν, κάτω από μία άλλη ετικέτα, αυτή του κλασικού προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP), το οποίο αναμένεται να αυξηθεί (από τα 20 δισ. ευρώ/μήνα σήμερα) στα 40 δισ. ευρώ/μήνα τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2023, ενώ οι αγορές περιουσιακών στοιχείων (βάσει του APP) θα ολοκληρωθούν λίγο πριν αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Η Capital Economics αναμένει, επίσης, πως την ερχόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την έναρξη μία πολύ σταδιακή μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων, αν και προβλέπει πως ο πληθωρισμός μπορεί μεν να αυξηθεί τους επόμενους μήνες  ακόμη περισσότερο και από τα υψηλά 10ετίας που βρέθηκε τον Αύγουστο (3%) θα μειωθεί ωστόσο δραματικά το επόμενο έτος.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ING,  με τις προβλέψεις πως ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός μακροπρόθεσμα αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από τη διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα, οι όποιες πιέσεις των Γερακιών δεν θα είναι αρκετές για να επιφέρουν αλλαγές στη  στάση και την επικοινωνία της ΕΚΤ σχετικά με την νομισματική της πολιτική. Ο τρόπος πάντως που η ΕΚΤ θα αποφασίσει να ανακοινώσει μειώσεις στις αγορές περιουσιακών στοιχείων στo πλαίσιo του PEPP, θα παίξει ρόλο στην πορεία των αποδόσεων των ομολόγων της ζώνης του ευρώ.

Oι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Ποιες όμως θα μπορούσαν να είναι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα καθώς το τέλος του  PEPP τον ερχόμενο Μάρτιο; Με βάση τελευταία στοιχεία, τα ελληνικά ομόλογα που διαπραγματεύονται ελεύθερα στις αγορές υπολογίζονται στα 80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μετά και την ένταξη της χώρας μας στο «QE Πανδημίας» το 36% εκτιμάται πως βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ. Η εξέλιξη αυτή μείωσε και τη ρευστότητα των ελληνικών τίτλων, κάτι που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη κίνηση του ΟΔΔΗΧ να την ενισχύσει με τις επανεκδόσεις 5ετών και 30ετών ομολόγων βοηθώντας τη χώρα να βελτιώσει τη ρευστότητα της καμπύλης αποδόσεων σε ακόμη δύο σημεία.

Με ρυθμό μάλιστα αγορών 2 δισ. ευρώ μηνιαίως έως ότου το πρόγραμμα αυτό ολοκληρωθεί, η ΕΚΤ θα έχει αγοράσει το 50% του ελληνικού χρέους που διαπραγματεύεται στις αγορές. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει τότε, καθώς η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο κλασικό πρόγραμμα (APP), αφού δεν διαθέτει την «επενδυτική βαθμίδα» και δεν αναμένεται να την αποκτήσει  πριν το 2023, την ώρα που στο πρόγραμμα APP υπάρχει η πρόβλεψη πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να κατέχει περισσότερο από το 33% του χρέους μιας χώρας. Για ορισμένους αποτελεί ερώτημα αν τα όρια του APP καταστούν δεσμευτικά και μετά το τέλος του PEPP, αν και θεωρείται απίθανο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε συρρίκνωση του χρέους που έχει αγοράσει αν αυτό ξεπερνά το 33%, είτε είναι της Ελλάδας είτε άλλης χώρας.

Διαχειριστές κεφαλαίων δεν τρομάζουν με την πιθανότητα δραματικής ανόδου των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά το τέλος του προγράμματος πανδημίας. Όπως σημειώνουν, αν και δεν επαρκούν,  οι επαναγορές ομολόγων θα συνεχιστούν ως το τέλος το 2023, την ώρα που τα ελληνικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στις αγορές είναι πολύ περιορισμένα, οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλές, το προφίλ του χρέους είναι ελκυστικό, η χώρα έχει και ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας που ξεπερνά σήμερα τα 37 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται και μία ρύθμιση-«γέφυρα» ώστε να αποκλειστεί και όποια αναστάτωση στις αγορές, προκληθεί στα ομόλογα της περιφέρειας του ευρώ μετά το τέλος του «QE Πανδημίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή