Με το ποσό των 21 εκατ. δολαρίων άρχισε τις αγορές των bitcoin η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, με τη χώρα να γίνεται και επισήμως η πρώτη που υιοθετεί το κρυπτονόμισμα ως νόμιμο νόμισμα. Η κυβέρνηση θα διαθέσει μέσω μιας κυβερνητικής εφαρμογής, της Chivo, bitcoins αξίας 30 δολαρίων σε κάθε πολίτη της χώρας που θα θελήσει να ακολουθήσει αυτό το νέο νομισματικό σύστημα.

Βάσει των εξαγγελιών, οι κάτοχοι των bitcoins θα μπορούν είτε να συναλλάσσονται με αυτά είτε αν το επιθυμούν να τα ανταλλάσσουν με δολάρια, ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί τα πρώτα ATM συναλλαγών με bitcoins.

Πάντως, οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετατρέψουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό από δολάρια σε bitcoin αλλά η μετατροπή θα γίνεται μόνο από τα κρυπτονομίσματα που θα διαθέτει ο καθένας στο ψηφιακό του πορτοφόλι.

Αν και οι κινήσεις του Ελ Σαλβαδόρ είναι γνωστές τους τελευταίες μήνες, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσουν οδηγό για μια πιο ευρεία υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος από άλλες χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο συνδέεται και η ανάκαμψη του bitcoin πάνω από τις 50 χιλ. δολάρια, αν και σήμερα διορθώνει ελαφρώς κατά 1,9%.

Ο στόχος

Το σχέδιο του Ελ Σαλβαδόρ έχει ως πρωταρχικό στόχο την εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. δολαρίων που δαπανώνται ετησίως σε προμήθειες εμβασμάτων, που αποστέλλονται κυρίως από τις ΗΠΑ.

Επίσης, στοχεύει να προσελκύσει επενδύσεις αλλά και να επιτρέψει σε περισσότερους κατοίκους της χώρας να συμμετάσχουν στην επίσημη οικονομία, παρόλο που δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις με τους πολέμιους να προειδοποιούν για μια απόφαση που μπορεί να πυροδοτήσει ξέπλυμα χρήματος και να προκαλέσει μια σειρά από κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Για τους παραπάνω σκοπούς το κογκρέσο της χώρας ενέκρινε τη δημιουργία ενός Bitcoin fund με κεφάλαια 150 εκατ. δολαρίων, την περασμένη εβδομάδα. Το ταμείο θα χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση των μετατροπών από bitcoin σε δολάρια ΗΠΑ.

Τα οφέλη του Ελ Σαλβαδόρ

Αν και το Ελ Σαλβαδόρ έχει επικριθεί έντονα γι’ αυτήν του την απόφαση τόσο από την Παγκόσμια Τράπεζα όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Bank of America περιέγραψε πρόσφατα τουλάχιστον τέσσερα πιθανά οφέλη για την αποδοχή του bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ. Σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, η τράπεζα ανέφερε ότι η υιοθέτηση του bitcoin από τη χώρα θα μπορούσε να εξορθολογήσει τα εμβάσματα, να προωθήσει την ψηφιοποίηση της χρηματοδότησης, να προσφέρει μεγαλύτερες επιλογές στον καταναλωτή και να ανοίξει τη χώρα σε ξένους επενδυτές.

Ο νέος νόμος δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να διατηρούν ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης επενδυτικής στρατηγικής ή να το αποσύρουν σε μετρητά σε οποιοδήποτε από τα 200 ΑΤΜ που έχουν εγκατασταθεί σε όλη τη χώρα. Η χώρα χτίζει επίσης υποδομές για να υποστηρίξει ένα κρατικό πορτοφόλι Bitcoin, που ονομάστηκε Chivo. Το πορτοφόλι Chivo θα έχει δικό του ΑΤΜ που επιτρέπει στους πολίτες να κάνουν ανάληψη μετρητών 24 ώρες το 24ωρο χωρίς να πληρώνουν προμήθειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto