Δύο χρόνια ανάπτυξης κόστισε στον αεροπορικό κλάδο η πανδημία, με τη ζήτηση στον κλάδο της αεροναυπηγικής να επιστρέφει στην κανονικότητα από το 2024! Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, στο νέο δεκαετές outlook που εξέδωσε για τον κλάδο, αλλά και τη δική της πορεία, η αμερικανική Boeing.

«Χάσαμε περίπου δύο χρόνια ανάπτυξης και αυτά δεν μπορούμε να τα παρακάμψουμε» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους «Financial Times» ο αντιπρόεδρος εμπορικής ανάπτυξης του αμερικανικού κολοσσού, Ντάρεν Χάλστ.

Στην έκθεση της, η Boeing υποστήριξε πως ο ρυθμός ανάπτυξης για τον εμπορικό αεροπορικό κλάδο κινείται σε ποσοστό 7% χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν την πανδημία, αν και πρόκειται για ένα ποσοστό βελτιωμένο σε σχέση με το 11% της υποχώρησης που βρισκόταν πέρυσι.

Με τον ρυθμό αυτό οι παραδόσεις νέων αεροσκαφών παγκοσμίως (και όχι μόνο από την Boeing) θα διαμορφωθούν στα 19.330 μέχρι το 2030.

Πρόκειται βέβαια για εκτιμήσεις που βασίζονται σε εκτιμώμενους ρυθμούς ανάκαμψης για την παγκόσμια οικονομία στο 2,7% παγκοσμίως, που θα διαμορφώσουν την αύξηση της επιβατικής κίνησης αλλά και της διακίνησης εμπορευμάτων μέσω αέρος περίπου στο 4% ετησίως.

Αναφορικά με τη συνολική αξία της αγοράς, η έκθεση υπολογίζει ότι η συνολική αγορά αεροναυπηγικής και άμυνας θα φτάσει σε αξία τα 9 τρισ. δολάρια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, με την αγορά εμπορικών αεροσκαφών να κυμαίνεται στα 3,2 τρισ. δολάρια και τον κλάδο των υπηρεσιών στα 3,2 τρισ. δολάρια.

Με τη λήξη της πανδημίας οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα ανεβάσουν στροφές στην ανανέωση των στόλων τους, με αποτέλεσμα η απόσυρση παλαιών αεροσκαφών να κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Συγκεκριμένα εκτιμάται πως το 20% με 25% του παγκόσμιου στόλου θα αποσυρθεί, έναντι του 15% που παραδοσιακά ανανεώνεται σε φάσμα πενταετίας.

Η ίδια η Boeing πέρασε μια δύσκολη περίοδο, όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και της κρίσης που προέκυψε για την τύχη των 737 Max μετά από δύο πτώσεις αεροσκαφών με δεκάδες θύματα. Όμως, πλέον προετοιμάζεται για «επιστροφή στην ανάπτυξη», με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου στα προ της πανδημίας επίπεδα γύρω στα τέλη του 2023 με τις αρχές του 2024. Μάλιστα, ο εγχώριος κλάδος στις ΗΠΑ θα αναρρώσει ακόμη πιο γρήγορα, επιστρέφοντας στα προ της πανδημίας επίπεδα μέσα στο 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή