Η Διεθνής Ημέρα Ίσης Αμοιβής, που γιορτάζεται στις 18 Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεύει τις μακροχρόνιες προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίτευξη ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση με αφορμή την φετινή επέτειο, η ημέρα αυτή βασίζεται περαιτέρω στη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατά όλων των μορφών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων σε βάρος γυναικών και κοριτσιών.

Σε όλες τις περιοχές, οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες, με το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων να εκτιμάται σε 23 % παγκοσμίως. Η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών εξακολουθούν να περιορίζονται λόγω της εμμονής των ιστορικών και δομικών άνισων σχέσεων εξουσίας μεταξύ γυναικών και ανδρών, της φτώχειας και των ανισοτήτων και μειονεκτημάτων στην πρόσβαση σε πόρους και ευκαιρίες που περιορίζουν τις δυνατότητες των γυναικών και των κοριτσιών.

Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι η πρόοδος για τη μείωση αυτού του χάσματος ήταν αργή. Ενώ η ίση αμοιβή για άνδρες και γυναίκες έχει εγκριθεί ευρέως, η εφαρμογή της στην πράξη ήταν δύσκολη.

Τα νούμερα προβληματίζουν

  • Οι γυναίκες κερδίζουν 77 λεπτά για κάθε δολάριο που κερδίζουν οι άνδρες για εργασία ίσης αξίας – με ακόμη μεγαλύτερο μισθολογικό χάσμα για τις γυναίκες με παιδιά.
  • Με αυτόν τον ρυθμό, θα χρειαστούν τα επόμενα 257 χρόνια για να κλείσει το παγκόσμιο χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων.
  • Οι γυναίκες έχουν συνήθως εργασίες χαμηλότερα αμειβόμενες, με χαμηλότερα προσόντα εργασίας και με μεγαλύτερη εργασιακή ανασφάλεια και υποεκπροσωπούνται σε ρόλους λήψης αποφάσεων.
  • Οι γυναίκες ασκούν τουλάχιστον δυόμισι φορές περισσότερη απλήρωτη οικιακή εργασία και φροντίδα από τους άνδρες.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνει κανείς πίσω, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) αντιμετωπίζουν την ανάγκη επίτευξης ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών .

Επιπλέον, οι ΣΒΑ προωθούν αξιοπρεπή εργασία και οικονομική ανάπτυξη αναζητώντας πλήρη και παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλες τις γυναίκες και τους άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των νέων και των ατόμων με αναπηρία, και ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας. Η ενσωμάτωση της προοπτικής του φύλου είναι ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή του θεματολογίου 2030 για βιώσιμη ανάπτυξη .

Η επίτευξη ίσης αμοιβής αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων. Χρειάζεται η προσπάθεια όλης της παγκόσμιας κοινότητας και απομένει ακόμη περισσότερη δουλειά. Τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Γυναικών του ΟΗΕ και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) καλεί τα κράτη μέλη και την κοινωνία των πολιτών, οργανώσεις γυναικών και κοινοτήτων και φεμινιστικές ομάδες, καθώς και επιχειρήσεις και οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών, να προωθήσουν την ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας και την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή