Νέες δράσεις μείωσης του προσωπικού τους προγραμματίζουν οι μεγάλοι του τραπεζικού κλάδου, καθώς παρά τη σημαντική προσαρμογή που έχει σημειωθεί στα σχετικά μεγέθη τα τελευταία χρόνια, απαιτείται περαιτέρω εξοικονόμηση κόστους για τη στήριξη της κερδοφορίας τους και την υποστήριξη του νέου μοντέλου παραγωγής εσόδων που θέλουν να εφαρμόσουν.

Πρόκειται για κινήσεις που εντάσσονται στο σχέδιο μετασχηματισμού τους, το οποίο δίνει έμφαση στην δια ζώσης παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για πιο σύνθετα δανειακά προγράμματα και για επενδύσεις, με ταυτόχρονη προώθηση απλών προϊόντων μέσω online καναλιών.

Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναδιοργάνωση του δικτύου των καταστημάτων, η λειτουργία νέου τύπου μονάδων με σαφή τεχνολογικό προσανατολισμό, η μετεκπαίδευση των εργαζομένων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο και η συνέχιση των αποχωρήσεων προσωπικού, μέσω οικειοθελών δράσεων, συνταξιοδοτήσεων και μεταφοράς προσωπικού σε τρίτες εταιρείες.

Εκτός 7.750 εργαζόμενοι από το 2018

Μόνο τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν αποχωρήσει από Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς περισσότεροι από 7.750 εργαζόμενοι ή το 20% του ανθρώπινου δυναμικού τους στο τέλος του 2018.

Πλέον, με στοιχεία Ιουνίου 2021, στις εγχώριες τράπεζες απασχολούνται 30.700 άτομα, μέγεθος που σύντομα αναμένεται σπάσει και το όριο των 30.000, καθώς οι δράσεις οικειοθελούς αποχώρησης συνεχίζονται.

Τα νέα προγράμματα πάντως είναι πιο στοχευμένα σε σχέση με τα προηγούμενα, ενώ μειωμένα είναι και τα μπόνους σε σχέση με το παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εργαζόμενοι που αποχωρούν οικειοθελώς παίρνουν ένα πολύ καλό πακέτο, σαφώς μεγαλύτερο σε σχέση με την αποζημίωση απόλυσης που θα δικαιούνταν.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες η Alpha Bank έκανε γνωστό πως ενεργοποιεί ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, οι αιτήσεις για το οποίο θα πρέπει να γίνουν από το προσωπικό έως την 1η Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, στο προσωπικό των κεντρικών υπηρεσιών της, και ειδικά στις εργασίες back office και δευτερευόντως στο Δίκτυο και η αποζημίωση θα μπορεί να φτάνει έως και τις 150.000 ευρώ.

Η μείωση του κόστους

Οι επιδόσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων μέχρι σήμερα στο μέτωπο των αποχωρήσεων, έχουν άμεση αντανάκλαση στο μισθολογικό κόστος, το οποίο παρουσιάζει συνεχή μείωση από τρίμηνο σε τρίμηνο, καταγράφοντας ακόμη και διψήφια ετήσια ποσοστά πτώσης.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Εθνική Τράπεζα μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 8,20% το 2020 και κατά 15,20% το α΄ εξάμηνο του 2021
  • Στη Τράπεζα Πειραιώς κατά 10% και 9% αντίστοιχα
  • Στην Eurobank κατά 11,80% και 7,50% αντίστοιχα
  • Στην Alpha Bank αντίστοιχα κατά 5% και 0,70% αντίστοιχα
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις