Πολύ σημαντική κίνηση η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να αξιοποιήσει το momentum και να βγει στις αγορές για να αντλήσει νέα κεφάλαια μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αλλά πολύ πιο σημαντική την επιλογή του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσουν σε ουσιαστική μείωση των ποσοστών που κατέχουν κρατώντας ένα ισχυρό μειοψηφικό ποσοστό – ένα ποσοστό blocking minority.
Μια εμβληματική κίνηση με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έρχεται να καταρρίψει ένα ταμπού στα ελληνικά δημόσια πράγματα από την εποχή της Μεταπολίτευσης… Η κίνηση αυτή θα έχει πολλαπλά θετικές επιδράσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής δίνοντας νέο νόημα και στο ίδιο το οικοδόμημα του Χρηματιστηρίου. Το γιατί; Μια πρώτη, γρήγορη αλλά αληθινή πέρα για πέρα απάντηση έχει να κάνει με την περίφημη πολυμετοχικότητα. Δεν μπορεί να υπάρχουν στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου εταιρείες που να ελέγχονται είτε από το Κράτος, είτε από μια οικογένεια και να έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους κρατημένο το 60, το 70 ή και το 80% των μετοχών.
Στην ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ διαβάζω: « (…)Στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία».
Το ένα θετικό στοιχείο είναι η διασφάλιση της πραγματικής πολυμετοχικότητας. Και αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται με την αύξηση της ελεύθερης διασποράς στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης εταιρείας.
Το δεύτερο θετικό στοιχείο που θέλει πολλή δουλειά, υπομονή και επιμονή στο στόχο είναι η δημιουργία μιας ισχυρής εγχώριας αγοράς θεσμικών επενδυτών, οργανικό μέλος της οποίας πρέπει να είναι ο κλάδος των ασφαλιστικών οργανισμών και των συνταξιοδοτικών ταμείων. Δεν μπορεί σε βάθος χρόνου οι εκδόσεις να καλύπτονται μόνο από ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Η πρώτη ζήτηση πρέπει να καλύπτεται με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο από θεσμικούς επενδυτές της ελληνικής αγοράς. Το ζήτημα εδώ δεν έχει να κάνει με τη σημαία και τα σύμβολα αλλά με την ουσία των πραγμάτων. Η προοπτική της ισχυρής βιώσιμης ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία δεν μπορεί να στηριχθεί με απούσα την ελληνική κεφαλαιαγορά και τους φορείς της.
Η επιλογή του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να πάει και παρακάτω. Δεν χρειάζονται οι πρώην ΔΕΚΟ ισχυρές πλειοψηφίες στο συρτάρι αλλά μια ευημερούσα ελληνική αγορά θεσμικών επενδυτών που να διασφαλίζουν σε βάθος χρόνου το δημόσιο συμφέρον και ευρύτερα, τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών.
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται