Οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να οδηγήσουν την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε δύο(!) αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τον ερχόμενο Μάιο. Αυτό εκτιμούν σε νέα πρόβλεψη τους οι οικονομολόγοι της Bank of America.

Σε έκθεση της η BofA υποστηρίζει πως ο παράγοντας-κλειδί είναι το βρετανικό πρόγραμμα αναστολών για την προστασία των θέσεων εργασίας. Αν, δηλαδή, το πρόγραμμα τερματιστεί, χωρίς να οδηγήσει σε θεαματικό άλμα της ανεργίας.

Το πρόγραμμα στήριξης/επιδότησης θέσεων εργασίας έχει ήδη αρχίσει να περιορίζεται, αλλά λήγει οριστικά στις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν οριστικά, αν θα εντάξουν και πάλι στο προσωπικό τους υπό αναστολή υπαλλήλους ή θα τους απολύσουν. Επομένως είναι προφανώς ότι θα επηρεάσει άμεσα την εικόνα της αγοράς εργασίας, αν και το πόσο θα φανεί εκ των υστέρων.

Αν οι επιπτώσεις δεν είναι πολύ σοβαρές και με δεδομένο πως το συμβούλιο της Τράπεζας ήδη πιέζεται από την αύξηση του πληθωρισμού, τότε η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα έρθει πριν τα τέλη της χρονιάς, μέσα στο Δεκέμβριο και η δεύτερη, τον ερχόμενο Μάιο.

Θυμίζουμε πως χθες η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της, όμως άνοιξε… παράθυρο σε αύξηση των επιτοκίων σύντομα, ενώ δύο μέλη του συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της άμεσης έναρξης του tapering. Επίσης, στις νέες οικονομικές της προβλέψεις η Τράπεζα τοποθέτησε το δείκτη του πληθωρισμού πάνω από το 4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή