Εκατοντάδες σπήλαια απλώνονται σε όλα τα βουνά του νομού Ένσι, μια γεωργική γωνιά της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας.

Ο πιο μεγαλοπρεπής, ο Τενγκλόνγκ, ή «ιπτάμενος δράκος», είναι ένα από τα μεγαλύτερα καρστικά συστήματα της Κίνας, με περάσματα που εκτείνονται σε 37 μίλια και περιέχουν τεράστιο αριθμό από νυχτερίδες.

Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν μικρά αγροκτήματα που φιλοξένησαν συλλογικά εκατοντάδες χιλιάδες άγρια θηλαστικά, όπως ασβούς, σκύλους ρακούν πριν από την πανδημία – ζώα που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν να αποτελέσουν ενδιάμεσους ξενιστές για τη μετάδοση ιών από νυχτερίδες σε ανθρώπους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε πρόσβαση στις περιοχές καλλιέργειας άγριων ζώων της Κίνας όπως το Ένσι, χαρακτηρίζοντάς το βασικό βήμα στην αναζήτηση της προέλευσης του κορωνοϊού. Το Πεκίνο ωστόσο αρνήθηκε, όπως μεταδίδει η Washington Post.

H εφημερίδα πραγματοποίησε ένα σπάνιο ταξίδι τον Σεπτέμβριο στο Ένσι, έξι ώρες οδικώς δυτικά του Γουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα σπήλαια θα μπορούσαν δυνητικά να δώσουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με το «μονοπάτι» που μπορεί να ακολουθηθεί για να φτάσουμε στην προέλευση του ιού, για το αν τελικά εξαπλώθηκε από νυχτερίδες σε άλλα ζώα ή ανθρώπους πριν φτάσει στην αγορά της Γουχάν.

Ερωτηθείς εάν οι νυχτερίδες, τα ζώα εκτροφής και οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν τεστ για τον κορωνοϊό, ένας εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον είπε ότι δεν μπορούν να επαληθεύσουν τη συγκεκριμένη κατάσταση αυτή τη στιγμή και είπε ότι η Κίνα απαγόρευσε το εμπόριο και την κατανάλωση άγριων ζώων από τον Φεβρουάριο του 2020.

Το γραφείο δασοκομίας του Ένσι δεν απάντησε σε ερωτήσεις, ενώ δύο υπάλληλοι απέρριψαν τα αιτήματα συνέντευξης αυτοπροσώπως.

Η πιο πιθανή προέλευση της πανδημίας

Η κυβέρνηση της Κίνας και ο ΠΟΥ λένε ότι η πιο πιθανή προέλευση της πανδημίας είναι η φυσική μετάδοση μέσω της άγριας ζωής. Ωστόσο, έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στη δημιουργία ενός οριστικού φυσικού μονοπατιού από μια νυχτερίδα στην αγορά της Γουχάν – ή για οποιαδήποτε ανταγωνιστική θεωρία, εξαιτίας της άρνησης της κινεζικής κυβέρνησης να παραχωρήσει στους επιστήμονες πρόσβαση.

Το Πεκίνο ήταν λιγότερο από πρόθυμο να βρει απαντήσεις στο Χουμπέι, καθώς προβάλλει τη δική του θεωρία ότι ο ιός μπορεί να προέρχεται από το εξωτερικό. Ένας ξένος επιστήμονας που εργάστηκε για χρόνια στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν και ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ευαίσθητα θέματα, είπε ότι η έρευνα πεδίου του ινστιτούτου σε σπηλιές νυχτερίδων έχει ανασταλεί από την αρχή της πανδημίας.

Αλλά οι κινεζικές αρχές είχαν στο στόχαστρό τους το Ένσι πριν γίνει γνωστή η απειλή του covid-19.

Ο Michael Worobey, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, δήλωσε στην The Post ότι οι λοιμοξιολόγοι πρέπει να μάθουν περισσότερα για τους ιούς που κυκλοφορούν στις νυχτερίδες του σπηλαίου Enshi.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βαρβιτσιώτης – Αν η Τουρκία δεν σεβαστεί διεθνές δίκαιο και ΟΗΕ δεν μπορεί να υπάρχει ειρηνική συνύπαρξη
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Βαρβιτσιώτη στην Τουρκία για σεβασμό σε διεθνές δίκαιο και ΟΗΕ

Δεν θα σταματήσουμε να λέμε ότι θέλουμε την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών και κοιτώντας βεβαίως πάνω από όλα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε ο Μ. Βαρβιτσιώτης από την Κύπρο όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη

ASEAN – Ανεβάζει τους τόνους έναντι της Κίνας ο Τζο Μπάιντεν
Επικαιρότητα |

ASEAN: Ανεβάζει τους τόνους έναντι της Κίνας ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τους συμμάχους των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ασία πως η Ουάσιγκτον θα τους υπερασπιστεί σε θέματα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά ελευθερίας των θαλασσών, με το τελευταίο να είναι έμμεσο… καρφί προς τις κινήσεις και βλέψεις της Κίνας

Μητσοτάκης – Eιδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου που θα φέρει τo όνομα της Φώφης Γεννηματά
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου θα φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά

«Η Πολιτεία τιμά τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά έτσι όπως θα ήθελε και εκείνη: με ένα ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου, που θα φέρει το όνομά της » δήλωσε ο πρωθυπουργός

ΗΠΑ – Εκδόθηκε το πρώτο διαβατήριο με ένδειξη Χ στην επιλογή φύλου
Επικαιρότητα |

ΗΠΑ: Εκδόθηκε το πρώτο διαβατήριο με ένδειξη Χ στην επιλογή φύλου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι παρέδωσαν το πρώτο διαβατήριο που φέρει την ένδειξη Χ στην επιλογή του φύλου, σε ένα άτομο το οποίο δηλώνει ότι δεν καλύπτεται από τους «παραδοσιακούς» χαρακτηρισμούς «άρρεν» και «θήλυ»

Βέμπερ – Να χρηματοδοτήσει η Ευρώπη τους φράχτες στα σύνορα
Επικαιρότητα |

Βέμπερ: Να χρηματοδοτήσει η Ευρώπη τους φράχτες στα σύνορα

«Χρειαζόμαστε επειγόντως διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτό το θέμα. Χρειαζόμαστε πλήρη δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει τα κράτη-μέλη στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης» τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ