Κατά την επιλογή ενοικίαση μίας μονοκατοικίας ή ενός διαμερίσματος, το πρώτο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρονται οι υποψήφιοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι η κατάσταση ενός ακινήτου αλλά και στις διευκολύνσεις όσον αφορά τις μετακινήσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε πρόσφατη έρευνα του κτηματομεσιτικού δικτύου RE/MAX, αναφορικά με τις ποικίλες παραμέτρους και προτιμήσεις των Ελλήνων κατά τη διάρκεια αναζήτησης μιας νέας κατοικίας, είτε για αγορά είτε για ενοικίαση.

Στο κέντρο της Αθήνας σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται διαμερίσματα ηλικίας 20 – 25 ετών, εμβαδού 51-80 τ.μ. με το μέσο μίσθωμα να ανέρχεται σε 450 ευρώ.

Στη Δυτική Αττική η ζήτηση στρέφεται σε διαμερίσματα ίδιου μεγέθους και παλαιότητας με το κέντρο της Αθήνας, με το ύψος του μέσου ενοικίου να κυμαίνεται αρκετά χαμηλότερα στα 340 ευρώ.

Στον Πειραιά και τις όμορες περιοχές του, το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 410 ευρώ με τη ζήτηση να επικεντρώνεται σε ακίνητα ηλικίας έως 20 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα.

Στα Βόρεια και τα Νότια προάστια οι μέσες τιμές των ενοικίων είναι σχεδόν διπλάσιες από τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής καθώς διαμορφώνονται στα 800 και 750 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ζητούνται ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας από 81 έως 120 τ.μ. με τις μεζονέτες να παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων.

Στην πρώτη θέση των χαρακτηριστικών που καθορίζουν τις επιλογές των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών στο σύνολο των περιοχών της Αττικής, βρίσκεται η καλή κατάσταση ενός ακινήτου, εάν δηλαδή είναι ανακαινισμένο και διαθέτει καινούργια κουφώματα (79% & 62% αντίστοιχα).

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για ενοικίαση παίζουν επίσης αν το ακίνητο διαθέτει θέση parking (65%) και αν βρίσκεται κοντά σε στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (50%).

Θετικό ήταν το πρόσημο στις τιμές των ενοικίων στο σύνολο των περιοχών της Αττικής. Στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια, καταγράφηκε άνοδος σε ποσοστό 11,6%, 16,7% και 13,9% αντίστοιχα, ενώ στον Πειραιά και στη δυτική Αττική παρουσιάστηκε αύξηση 12,7% και 4,2% αντίστοιχα.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα Πανεπιστήμια, περιζήτητες είναι οι γκαρσονιέρες και τα διαμερίσματα επιφάνειας 51-80 τ.μ.. ανεξαρτήτου έτους κατασκευής, με μέση τιμή ενοικίου 450 ευρώ.

Με διαφορετικές «ταχύτητες» κινούνται οι τιμές των ενοικίων στα Δυτικά και Ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, οι υποψήφιοι ενοικιαστές αναζητούν ακίνητα ηλικίας έως 15 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα με το μέσο ενοίκιο να είναι 280 ευρώ. Από την άλλη στην Ανατολική πλευρά της πόλης, ο μέσος όρος ενοικίων διαμορφώνεται στα 550 ευρώ αλλά αυτό προκύπτει γιατί και τα διαμερίσματα που ζητούνται είναι μεγαλύτερου εμβαδού 81 έως 120 τετραγωνικά μέτρα ηλικίας 15-20 ετών.

Όπως και στην περίπτωση της Αττικής, έτσι και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την κατάσταση του ακινήτου αλλά και διευκολύνσεις όσον αφορά τις μετακινήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επιλογή και τη διαμόρφωση του ενοικίου. Οι εργασίες ανακαίνισης (78%), η ύπαρξη ασανσέρ (68%) και η θέση parking (57%) είναι τα τρία κυριότερα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές σε ένα ακίνητο.

Αυξητικές τάσεις στις τιμές των ενοικίων παρατηρήθηκαν έντονα στο σύνολο των περιοχών της Θεσσαλονίκης, με αυτές που βρίσκονται Δυτικά να φτάνουν στο 10% . Ακολουθεί, η Ανατολική Θεσσαλονίκη όπου οι τιμές σημείωσαν άνοδο κατά 9,5% και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με 4,9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα