Καμπανάκι χτυπούν οι κατασκευαστές για την αύξηση του κόστους ανέγερσης νέων οικοδομών, εξαιτίας των ανατιμήσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στα οικοδομικά υλικά.

Άνθρωποι με γνώση της κατάστασης μιλούν για μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 10% που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 15%, εκφράζοντας την αγωνία τους για το επόμενο διάστημα και την τροπή που παίρνουν τα πράγματα.

Από το σίδηρο και τα τούβλα μέχρι τα χρώματα, τα αλουμίνια, τα θερμαντικά και την ξυλεία παρατηρείται κατακόρυφη άνοδος του κόστος αγοράς, η οποία εκτροχιάζει τους αρχικούς προϋπολογισμούς κατασκευαστών και ιδιωτών.

Χαρακτηριστικό της ασφυκτικής κατάστασης που διαμορφώνεται είναι το γεγονός πως υπάρχουν κατασκευαστές που ζητάνε αναπροσαρμογή των συμβολαίων, απειλώντας με προσωρινή διακοπή των εργασιών έως ότου αποκλιμακωθούν οι τιμές. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στο πεδίο των ανακαινίσεων. Μάλιστα, υπάρχουν επαγγελματίες που εν αναμονή της έναρξης του «νέου Εξοικονομώ» φοβούνται ανατροπή των δεδομένων, αφού αναπροσαρμόζουν προς τα πάνω τα τιμολόγιά τους.

Οπως λένε, οι προσφορές που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα πλέον δεν ισχύουν, με αποτέλεσμα νοικοκυριά που θα ήθελαν να μπουν στο πρόγραμμα και να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους, ενδέχεται να περιορίσουν τις εργασίες μη μπορώντας να καλύψουν τα επιπλέον έξοδα.

Επαγγελματίες της οικοδομής περιγράφουν με μελανά γράμματα την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες, προβλέποντας πως θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες. Οπως λένε, οι προϋπολογισμοί που έγιναν τους προηγούμενους μήνες ανατρέπονται από τα τρέχοντα κοστολόγια και αλλάζουν τα σχέδια κατασκευαστών και αγοραστών και προσθέτουν ότι έχουν αλλάξει δραματικά οι τιμές που είχαν συμφωνηθεί αρχικά.

Εκτιμούν ότι το κόστος κατασκευής έχει ανέβει κατά περίπου 200 ευρώ με 300 ευρώ το τετραγωνικό για τα υπό κατασκευή ακίνητα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους προϋπολογισμούς τους. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους έχουν δεσμευθεί να παραδώσουν ακίνητα που πουλήθηκαν πέρυσι με βάση άλλα δεδομένα και πολύ χαμηλότερες τιμές κόστους.

Εκτιμάται πως σήμερα το κόστος κατασκευής είναι έως και 20% μεγαλύτερο από πέρυσι. Παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις εκτιμούν πως η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται ενδέχεται να συγκρατήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση κατοικίας και θα οδηγήσει σε ανισορροπία την αγορά.

Οι αυξημένες τιμές, εκτιμούν, θα περιορίσουν τη ζήτηση νεόδμητων και θα στρέψουν τους υποψήφιους αγοραστές στη λύση του ενοικίου, ενώ θεωρούν πως επιπτώσεις θα υπάρχουν και στην υλοποίηση μεγάλων projects υποδομών που έχουν μπει στην τελική ευθεία λόγω των σημαντικών ανατιμήσεων σε βασικά υλικά όπως τα μέταλλα (σίδηρος, χαλκός αλουμίνιο), τα πλαστικά (PVC, πολυαιθυλένιο κ.λπ.), το πετρέλαιο και τα παράγωγά του όπως ασφαλτικά προϊόντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Ακίνητα – Συναγερμός για τους νέους κανόνες ενεργειακής απόδοσης – Το ζήτημα με τα μισθωμένα κτίρια
Ακίνητα |

Ενεργειακή απόδοση: Έρχονται εξοντωτικοί κανόνες και προθεσμίες - Το ζήτημα με τα μισθωμένα ακίνητα

Η νέα Κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων που αναμένεται να δημοσιευθεί επίσημα στις 14 Δεκεμβρίου οδηγεί σε όξυνση το στεγαστικό πρόβλημα αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ

ΠΟΜΙΔΑ – Τρίμηνη παράταση της ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών
Ακίνητα |

Τρίμηνη παράταση της ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» 2021-22 που ξεκινά σε λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε την άμεση ένταξη της αναβάθμισης των ενοικιαζομένων κατοικιών, αλλά και των κενών κατοικιών.

Ένας παλαιολιθικός φόρος που εμποδίζει την ανάπτυξη
Tax |

Ένας παλαιολιθικός φόρος που εμποδίζει την ανάπτυξη

Μελετώντας υποθέσεις ΕΦΑ της τελευταίας εικοσαετίας, δημιουργείται η εντύπωση μιας φοβικής έως και τιμωρητικής σε βάρος του επενδυτή διοικητικής και δικαστηριακής εφαρμογής και ερμηνείας των σχετικών διατάξεων.