Βραχυπρόθεσμα (3-6 μήνες), το επενδυτικό περιβάλλον για μέτριο πληθωρισμό και χαμηλά ακόμη επιτόκια, στηρίζουν τις μετοχικές αγορές, ενώ μακροπρόθεσμα (πάνω από 12 μήνες), καθώς μεταβαίνουμε σε μία βραδύτερη φάση ανάπτυξης στη μέση του κύκλου, προτιμώνται τοποθετήσεις με μετοχές ποιότητας μεγάλης κεφαλαιοποίησης και εισοδήματος με εύρωστους ισολογισμούς και ικανότητα δημιουργίας ισχυρών ταμειακών ροών και καταβολής μερισμάτων, εκτίμησε ο Xian Chan, γενικός διευθυντής επενδύσεων και διαχείρισης πλούτου και η ομάδα των αναλυτών της HSBC Wealth and Personal Banking.

Τι θα γίνει με τα επιτόκια

Όπως εκτιμάται, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στη μέση του κύκλου, η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής θα είναι βαθμιαία, κάτι που αναμένεται να στηρίξει τα ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού. Δεν αναμένει αύξηση τον επιτοκίων στις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο, εκτιμώντας πως αυτή θα λάβει χώρα τον Ιούνιο του 2023, αλλά η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης από την fed θα μπορούσε να αρχίσει από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό διατηρεί τη σύσταση «αυξημένων θέσεων» στις παγκόσμιες μετοχές, ενώ τομείς που συνδέονται με την κατανάλωση, ή είναι ευαίσθητη στα επιτόκια πιθανώς να υπεραποδόσουν.

Η κινεζική αγορά ακινήτων

Από την άλλη πλευρά, αναμένεται μία συντεταγμένη αναδιάρθρωση στον τομέα των ακινήτων στην Κίνα, ο οποίος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο, αλλά όσο τα γεγονότα εξελίσσονται, οι αγορές θα μπορούσαν να παραμείνουν ασταθείς. Στο πλαίσιο αυτό οι επενδυτές δεν θα πρέπει να πωλούν υπο καθεστώς πανικού, αλλά να επικεντρώνονται στην ανθεκτικότητα του χαρτοφυλακίου τους. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διαφοροποίησης ανάμεσα σε μετοχές ποιότητας μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αλλά και επιλεγμένων ομολόγων υψηλής ποιότητας. Να σημειωθεί πάντως όπως σημειώνει, πως παρά την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεών τους (πτώση των τιμών τους), οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ανεπτυγμένων οικονομιών παραμένουν χαμηλές καθιστώντας τις αποτιμήσεις τους μη ελκυστικές δικαιολογώντας έτσι την σύσταση «μειωμένων θέσεων».

«Αυξημένες θέσεις» για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Ειδικά για τις ευρωπαϊκές μετοχές η HSBC εμμένει στη σύστασή της για «αυξημένες θέσεις», καθώς:

α. η δέσμευση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων αναμένεται να στηρίξει την ανάκαμψη των οικονομιών, αλλά και τα εταιρικά κέρδη

β. η εστίαση της ΕΕ στις πράσινες υποδομές δημιουργεί μακροπρόθεσμες ευκαιρίες στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

γ. μία κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αλλά και με την συμμετοχή των πρασίνων στην Γερμανία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης και σε μία λιγότερο συντηρητική στάση απέναντι στις δημοσιονομικές δαπάνες, εξελίξεις που μπορούν να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες