Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Θεσμών και Ελλάδας έλαβαν τέλος. Εν όψει της 12ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται υπό καθεστώς αυστηρής εποπτείας Θεσμοί και κυβέρνηση, σχεδόν αθόρυβα σε σχέση με τις αξιολογήσεις του παρελθόντος, έβαλαν το τελευταίο 48ωρο στο τραπέζι όλα τα ανοιχτά μέτωπα και μπήκαν στο μικροσκόπιο κυρίως τα δημοσιονομικά, τα φέσια του δημοσίου στους ιδιώτες, οι πλειστηριασμοί και ο πτωχευτικός νόμος.

Στο Εurogroup η «ετυμηγορία»

Η «ετυμηγορία» θα δημοσιευθεί στα μέσα Νοεμβρίου και θα συζητηθεί στο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου – προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση 747 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών. Απομένουν ακόμη δύο αξιολογήσεις -υπό το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας με βάση τη συμφωνία του 2018 -και άλλη μια δόση για την έξοδο από τη μεταμνημονιακή εποπτεία, ώστε η χώρα μετά τον Αύγουστο να αξιολογείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, όπως κάθε κράτος – μέλος της Ένωσης.

Από τις παρούσες διαβουλεύσεις εκφράστηκε η θετική πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και των εσόδων δίνοντας σήμα για νέα, τρίτη αναθεώρηση του πήχη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2021 στο 7%, από 6,1% που είναι τώρα η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών (η προηγούμενη ήταν στο 4,8%). Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα του 9μήνου (900 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο) και οι προοπτικές του ΑΕΠ σηματοδοτούν περιθώρια για πρόσθετες παροχές (πχ. έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους, υγειονομικούς κλπ) αλλά και νέες, ενδεχόμενες φοροελαφρύνσεις από το 2022.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε μερικές εβδομάδες από το κυβερνητικό επιτελείο και τα νέα δεδομένα θα αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 το οποίο θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, καθοριστικά θα είναι τα στοιχεία για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ώστε να διαπιστωθεί αν η ανάκαμψη των εσόδων οφείλεται σε μόνιμους παράγοντες.

«Αγκάθι» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Οπως και στις προηγούμενες αξιολογήσεις, έτσι και στην παρούσα, οι πιέσεις ασκήθηκαν για τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου, στην επιτάχυνση των πλειστηριασμών και για τον νέο πτωχευτικό. Για το τελευταίο αναφέρθηκε η πρόοδος και ότι η ολοκλήρωση του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων θα λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2022.

Τα 2,3 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αποτελεί το “αγκάθι” – μια δέσμευση που έμεινε πίσω λόγω της πανδημίας- και το χρονοδιάγραμμα – που κρίνεται αν θα είναι φιλόδοξο – είναι οι υποχρεώσεις να μειωθούν στο πρώτο τετράμηνο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τους Θεσμούς προβλέπει οι υποχρεώσεις να μην ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ (350 εκατ. ευρώ). Ενδεικτικά οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται στα περίπου 547 εκατ. ευρώ, στους οργανισμούς Ασφάλισης στα 470 εκατ. Ευρώ, ενώ τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα νοσοκομεία με οφειλές τέλη Ιουλίου στα 927 εκατ. Ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Έρευνα – Αυτές είναι οι αγαπημένες μάρκες αυτοκινήτου των Ελλήνων
Κοινωνία |

Ποιες είναι οι αγαπημένες μάρκες αυτοκινήτου των Ελλήνων

Η νέα έρευνα της comparethemarket.com.au ανέλυσε τις αναδημοσιεύσεις στα social media οι οποίες σχετίζονται με θετικές ή αρνητικές απόψεις για μάρκες και αποκαλύπτει αυτές για τις οποίες μιλάνε οι Έλληνες πιο θετικά online, καθώς και αυτές που που τις αποφεύγουν διακαώς