Με τη διήμερη συνεδρίαση της Fed να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι αγορές φαίνεται ότι έχουν πλέον προεξοφλήσει ένα μέρος της αποφάσεών της, κυρίως σε ό,τι αφορά το tapering. Έτσι, η πλειοψηφία αναμένει ότι αύριο Τετάρτη θα ανακοινωθεί ο περιορισμός στην αγορά ομολόγων και ενδεχομένως να δοθεί κι ένα πρώτο στίγμα για μελλοντικές αυξήσεις στα επιτόκια.

Εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για τον πληθωρισμό, ερωτηθέντες σε έρευνα του CNBC, εκτιμούν ότι η Federal Reserve θα ανακοινώσει το tapering την Τετάρτη και θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα προβλέπουν συντριπτικά ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων της από τον Νοέμβριο.

Η Fed αναμένεται να μειώσει κατά 120 δισεκατομμύρια δολάρια τις μηνιαίες αγορές ομολόγων και τίτλων που υποστηρίζονται με στεγαστικά δάνεια κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, γεγονός που θα τερμάτιζε τις αγορές έως τον Μάιο.

Πρώτη αύξηση επιτοκίων έως τον Σεπτέμβριο του 2022

Οι ερωτηθέντες εκτιμούν επίσης ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει έως τον Σεπτέμβριο του 2022, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για τον Δεκέμβριο.

Αλλά ο μέσος όρος του Σεπτεμβρίου κρύβει μια πιο επιθετική προοπτική: το 44% των 25 ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τον Ιούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα ακολουθήσουν το τέλος της tapering κατά μερικούς μόνο μήνες.

Οι προσδοκίες για ένα μέτριο ρυθμό τόσο μείωσης αγοράς ομολόγων όσο και αύξησης των επιτοκίων από τη Fed αποτέλεσαν πηγή κριτικής από πολλούς ερωτηθέντες: το 60% πιστεύει ότι ο πληθωρισμός προκαλεί ήδη αρκετά μεγάλη ανησυχία ώστε η Fed να σταματήσει όλες τις αγορές περιουσιακών στοιχείων τώρα.

Ενώ το 64% συνεχίζει να λέει ότι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή, πολλοί εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Στην πραγματικότητα, το 40% θέλει η Fed να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις αυξήσεις επιτοκίων τώρα. Μόλις το 26% δηλώνει ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, με προσδοκίες ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι τον Ιανουάριο.

Οι ερωτηθέντες είναι έντονα διχασμένοι σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν οι λογαριασμοί δαπανών στην ανάπτυξη: το 33% δηλώνει ότι θα προσθέσει στο ΑΕΠ, το 29% δηλώνει ότι θα μειώσει την ανάπτυξη και το 38% πιστεύει ότι δεν θα έχουν καμία επίδραση. Όσον αφορά την απασχόληση, το 38% πιστεύει ότι οι νέες δαπάνες θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας, το 29% δηλώνει ότι θα μειώσει την αύξηση των θέσεων εργασίας και το 33% αναμένει ότι δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τη συνολική ανάπτυξη, οι προοπτικές συνεχίζουν να μειώνονται, με το ΑΕΠ να προβλέπεται γύρω στο 5% φέτος, από 6,6% στην έρευνα του Ιουλίου και 3,6% για το επόμενο έτος.

Σχετικά με τις προοπτικές για τις μετοχές, το CNBC ξεκίνησε μια νέα ερώτηση στην έρευνα, τον Δείκτη Κινδύνου/Απόδοσης, όπου ζήτησε από τους ερωτηθέντες να μετρήσουν την πιθανότητα ανοδικής και καθοδικής κίνησης στις μετοχές τους επόμενους έξι μήνες.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν 48% πιθανότητα 10% καθοδικής κίνησης και 39% πιθανότητα ανοδικής κίνησης 10%. Στο ίδιο μήκος κύματος, το 72% πιστεύει ότι οι μετοχές είναι υπερτιμημένες σε σχέση με τις προοπτικές τους για ανάπτυξη και κέρδη, από 56% στην προηγούμενη έρευνα, αλλά όχι τόσο υψηλό όσο ήταν το καλοκαίρι όταν πλησίαζε το 90%.

Οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ο S&P 500 θα πέσει στην πραγματικότητα κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από τώρα έως το τέλος του έτους και θα αυξηθεί μόλις 3% το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή