Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ολοκλήρωση της στρατηγικής συμφωνίας των Alpha Bank και NEXI για τη συνεργασία τους στον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών του συστημικού ομίλου στην Ελλάδα.

Οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας τον Αύγουστο του 2021 και πλέον μετά τη δεσμευτική προσφορά που υπέγραψαν, η ολοκλήρωση του deal είναι πολύ κοντά.

Υπενθυμίζεται πως η συναλλαγή προβλέπει την απόσχιση και μεταβίβαση («carve out») της δραστηριότητας του Τομέα Αποδοχής Καρτών και Εκκαθάρισης Συναλλαγών από την Alpha Bank σε νεοσυσταθείσα εταιρεία, την πώληση στη Nexi ποσοστού 51% αυτής και της σύναψης από τα μέρη μακροπρόθεσμης σύμβασης προώθησης και διανομής.

Διαβάστε επίσης: Nexi – Εργαζόμαστε με την ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ

Η συμφωνηθείσα επιχειρηματική αξία της συναλλαγής ορίστηκε στο ποσό των 307 εκατ. ευρώ για το 100% του τομέα των POS. Ακόμη, συμφωνήθηκε πρόσθετο τίμημα ποσού έως 60 εκατ. ευρώ με τη μορφή πρόσθετων αποδόσεων (earn-outs) πληρωτέων έως το τέταρτο έτος λειτουργίας της νέας εταιρείας.

Η τελευταία θα συνεισφέρει πάνω από 150.000 τερματικά POS, όγκους 9 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 93 εκατ. και 18 εκατ. ευρώ έσοδα και EBITDA, αντίστοιχα, το 2022, σε pro-forma βάση.

Η συμφωνία με τη Nexi θα αποφέρει, επίσης, περαιτέρω μείωση κόστους, στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα προς τις αγορές για την συνεπή υλοποίηση του πλάνου της τράπεζας για βελτίωση των δεικτών αποδοτικότητας, αναφέρουν πηγές από την Alpha Bank.

Προηγμένες λύσεις

Την ίδια στιγμή, έχουν σχεδιαστεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την δημιουργία της νέας εταιρείας.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκληρώθηκε όλο το συμβατικό πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ προετοιμάζεται η νέα οργανωτική δομή, η αρχική στελέχωση της εταιρείας καθώς και το επιχειρηματικό πλάνο.

Διαβάστε επίσης: Alpha Bank – Βελτιώνεται η απασχόληση στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας

Τις επόμενες ημέρες υποβάλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτηση αδειοδότησης ως Ίδρυμα Πληρωμών, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι διαπραγματεύσεις με τα Σχήματα καρτών.

Εκμεταλλευμένη την εμπειρία και την τεχνογνωσία του μεγαλύτερου παρόχου πληρωμών στην Ευρώπη, στόχος είναι η άμεση αναβάθμιση των συστημάτων πληρωμών, με σκοπό την προσφορά νέων αξιόπιστων και πρωτοποριακών omnichannel λύσεων, με έξυπνα τερματικά που συνδέονται με την ταμειακή μηχανή του εμπόρου αλλά και υπηρεσίες advanced analytics για όλες τις συνεργαζόμενες με την Τράπεζα επιχειρήσεις.

Από την Alpha Bank σημειώνουν πως ο τομέας αποδοχής καρτών της Alpha Bank κατέχει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά και είναι ο μοναδικός που παρέχει αποδοχή για όλα τα προγράμματα καρτών.

Επιπλέον, τονίζουν οι ίδιες πηγές, «αξιοποιεί ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμπόρων κορυφαίου επιπέδου, που δραστηριοποιούνται στους ιδιαίτερα κερδοφόρους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας και, συνεπώς, βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να επωφεληθεί από την ισχυρή ανάκαμψη του όγκου ταξιδιών μετά την πανδημία Covid-19».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις