Νέες παραλλαγές του κορωνοϊού θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο οικονομίας.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πανηγυρίσουμε μια νίκη ενάντια στην πανδημία, παρά τις υψηλές προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ φέτος.

«Είναι ακόμα η πανδημία», απάντησε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς ποιος φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία.  «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε πιθανές νέες παραλλαγές και πρέπει να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό», συνέστησε.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πιθανή η επιβολή νέων περιορισμών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν θα έχουν τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο με τα προηγούμενα περιοριστικά μέτρα (…). Η οικονομία μας είναι εξοικειωμένη πια με τέτοιου είδους καταστάσεις».

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ 5% φέτος τόσο για την ΕΕ όσο και για την ευρωζώνη.

Η Κομισιόν επεσήμανε, ακόμη, ότι παρά το γεγονός ότι ενισχύονται οι αντιξοότητες, αναμένονται σημαντικά αυξημένοι ρυθμοί ανάπτυξης στην ΕΕ τα επόμενα δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός – Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξηγεί γιατί το τέταρτο κύμα πλήττει την Ευρώπη 

Ορισμένες χώρες της ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες μέρες, κυρίως εκεί όπου τα ποσοστά εμβολιασμού εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλά. Η Αυστρία και η Ολλανδία έχουν επιβάλει νέα lockdown.

Από κοντά και η ενέργεια…

Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας είναι οι τιμές της ενέργειας. Η ΕΕ αντιμετώπισε εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μετά το καλοκαίρι, και παρά τις παρεμβάσεις, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον αντίκτυπο στα εισοδήματα των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα κορυφωθεί στο 2,4% το 2021, πριν υποχωρήσει στο 2,2% το 2022 και στο 1,4% το 2023.

Οι υψηλότερες τιμές καταναλωτή παρακολουθούνται στενά από την αγορά, με ορισμένους εκπροσώπους της να αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυστηροποιήσει την πολιτική της καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 και να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων στα τέλη του επόμενου έτους. Μέχρι τώρα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή