Μερίδιο από την ταχέως αναπτυσσόμενη πίτα του τουρισμού της τρίτης ηλικίας διεκδικούν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία ζεσταίνουν τις μηχανές τους για «απόβαση» και στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με επενδυτές και ξένα funds στο Λονδίνο, επιχειρηματικά κεφάλαια εξέφρασαν την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν κατοικίες σε ελληνικούς προορισμούς με κύρια στόχευση τη «δεξαμενή» των τουριστών της τρίτης ηλικίας. Κάτι που συμβαίνει ήδη στην Ισπανία και την Πορτογαλία, στις οποίες έχουν ανεγερθεί κατοικίες που απευθύνονται σε συνταξιούχους που επιθυμούν να αποσυρθούν σε χώρες του εξωτερικού με πιο θερμό κλίμα.

Πρόκειται για έναν κλάδο με διακριτή θέση στην τουριστική βιομηχανία σε πολλές αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες, και με τεράστιες προοπτικές λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής των σχετικά υψηλότερων εισοδημάτων. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση διεθνώς από την πλευρά κυρίως των συνταξιούχων της Βόρειας Ευρώπης για αγορά ή μακροχρόνια ενοικίαση δευτερογενούς κατοικίας σε πιο θερμές χώρες τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η Ελλάδα.

Με βάση δεδομένα προ πανδημίας, το ποσοστό των ταξιδιών στην Ευρώπη που θα πραγματοποιούσαν ηλικιωμένοι αναμενόταν να αυξηθεί από 15% το 2010 σε 26% το 2030 και 32% το 2050.

Μέχρι το 2050, σύμφωνα με μελέτη της ΔιαΝΕΟσις, το ένα τρίτο της συνολικής τουριστικής δαπάνης στην Ευρώπη θα προέρχεται από άτομα που θα έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Αρκετές μελέτες δε υπογραμμίζουν ότι οι ηλικιωμένοι σήμερα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από ό,τι στο παρελθόν: είναι πιο υγιείς, ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, ταξιδεύουν πιο συχνά και διαμένουν περισσότερες ημέρες σε προορισμούς σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τον τόπο διαμονής τους. Επιπλέον, συσχετίζουν την ποιότητα με τις πραγματικές τους ανάγκες και όχι μόνο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εγκαταστάσεων στις μονάδες φιλοξενίας/ξενοδοχεία.

Οικονομολόγοι μιλούν για πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία μέσα από την ανάπτυξη του εν λόγω κλάδου. Σύμφωνα με μελέτη της ΔιαΝΕΟσις (Ιούλιος 2021), τα ετήσια οικονομικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας υπολογίζονται σε 3,7 δισ. ευρώ!

Σε έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) το 2013, διαπιστώνεται με βάση τον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας, πως τα μεγαλύτερα ποσοστά τουριστών της τρίτης ηλικίας σημειώνονται στα ξενοδοχεία της Κεντρικής Ελλάδας με 42,5% και της Ηπείρου – Θεσσαλίας με 42,9%. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στα ξενοδοχεία Κυκλάδων – Δωδεκανήσων (29,9%) και των Επτανήσων (31%).

Τα ποσοστά αυτά οφείλονται κυρίως στις περισσότερες λουτροπόλεις που διαθέτουν η Κεντρική Ελλάδα – Εύβοια, οι οποίες προσελκύουν ηλικιωμένους τουρίστες.

Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται ότι το 34,6% των ελληνικών ξενοδοχείων είναι διατεθειμένα να προσφέρουν ειδικά πακέτα τιμών σε ηλικιωμένους κατά τις περιόδους χαμηλής ζήτησης, όμως μόνο το 9,5% φροντίζει να εντάξει στα πακέτα υπηρεσιών που προσφέρει πρόσθετες δραστηριότητες που ενδιαφέρουν τους ηλικιωμένους, όπως χοροεσπερίδες, βραδιές παραδοσιακής κουζίνας ή άλλες δημιουργικές ασχολίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Καθαρά Δευτέρα: Ποιοι είναι οι 15 top καρναβαλικοί προορισμοί των Ελλήνων
Τουρισμός |

Πού θα κάνουν Καθαρά Δευτέρα οι Έλληνες – Οι 15 top καρναβαλικοί προορισμοί

«Καρφίτσα δεν πέφτει» στους πιο δημοφιλείς προορισμούς του καρναβαλιού – Ξεκίνησε από νωρίς σήμερα η μαζική έξοδος των εκδρομέων με την πληρότητα στα καταλύματα να ξεπερνά το 90%