Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι η ανάκαμψη της απασχόλησης είναι «πολύ ισχυρή», παρά τα απογοητευτικά στοιχεία της δημιουργίας θέσεων εργασίας που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο και την άφιξη της παραλλαγής Όμικρον που επισκιάζει τις προοπτικές της πρώτης οικονομίας στον κόσμο.

«Οι Αμερικανοί επιστρέφουν στην εργασία και η ανάκαμψη της απασχόλησης είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.

Τα στοιχεία για τις προσλήψεις

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε μόνο 210.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, έναντι 525.000 θέσεων που ανέμεναν οι οικονομολόγοι και 700.000 και πλέον θέσεων εργασίας που προέβλεπαν οι πιο αισιόδοξοι.

Αρκετοί τομείς κατέγραψαν απώλειες θέσεων εργασίας όπως αυτός των λιανικών πωλήσεων, εκ των οποίων τα καταστήματα ένδυσης (-18.000) ή ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας (-10.000), δείχνει η έκθεση του υπουργείου Εργασίας  των ΗΠΑ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 18,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τον Απρίλιο του 2020», όταν η οικονομική δραστηριότητα έχοντας παραλύσει από την πανδημία Covid-19 άφησε χωρίς δουλειά εκατομμύρια ανθρώπους, υπογραμμίζει το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Ωστόσο, η απασχόληση παραμένει κάτω των 3,9 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε σχέση με το επίπεδό της τον Φεβρουάριο του 2020, προσθέτει.

Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο είχε μετριάσει νωρίτερα αυτά τα απογοητευτικά στοιχεία μιλώντας στο δίκτυο CNBC και είχε υπογραμμίσει ότι «η οικονομία είναι γερή στη βάση της»: «Οι εργοδότες προσλαμβάνουν και οι μισθωτοί επανεντάσσονται στην αγορά εργασίας».

«Αυτή είναι η καλύτερη έκθεση (για την απασχόληση) που έχουμε δει φέτος», είχε δηλώσει, αναφέροντας ότι «περισσότεροι άνθρωποι είναι στην αγορά εργασίας και οι μισθοί αυξάνονται».

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια γενική ανάκαμψη, κυρίως για τον κλάδο αναψυχής και τον ξενοδοχειακό κλάδο, ο οποίος επλήγη περισσότερο από κάθε άλλον από την πανδημία.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
American Express: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τζ. Ρόμπινσον
Διεθνή |

Πέθανε ο Τζ. Ρόμπινσον: Ο άνθρωπος που έκανε «σούπερ μάρκετ» την American Express

Η ιστορία του ανθρώπου που μεταμόρφωσε την πιστωτική κάρτα σε ένα σούπερ μάρκετ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών - Εγκατέλειψε την εταιρεία το 1993 μετά από σύγκρουση με διευθυντικά στελέχη