Καθώς η μία μετά την άλλη, χώρες επαναφέρουν τα lockdown και τους περιορισμούς -ταξιδιωτικούς και μη- υπό τη «σκιά» της παραλλαγής «Όμικρον», η Κίνα πανηγυρίζει για την πολλάκις επικριθείσα ως εμμονική προσήλωσή της στην στρατηγική «zero-COVID».

Στην πολιτική των «μηδενικών κρουσμάτων COVID» κοντολογίς, με εστίαση στην εξάλειψη της πανδημίας μέσα από καραντίνες, μαζικά διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό, ενδελεχείς ιχνηλατήσεις επαφών, δραστικούς περιορισμούς και, πρωτίστως, αυστηρότατους ελέγχους στα σχεδόν κλειστά σύνορα της χώρας.

Πρακτικά, η Κίνα είναι η μοναδική που συνεχίζει να εφαρμόζει αυτήν την τακτική, την οποία εγχώριοι ειδικοί και ελεγχόμενα από την κομμουνιστική κυβέρνηση ΜΜΕ τώρα εκ νέου εκθειάζουν.

Προς τούτο -και χωρίς να προλάβει να συνυπολογίσει την απειλή της «Όμικρον»- μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας χτύπησε προ ημερών «καμπανάκι».

Τυχόν χαλάρωση των μέτρων στην αχανή χώρα, ανάλογη με την πολιτική των ΗΠΑ ή της Βρετανίας -επισήμαναν οι συντάκτες της μελέτης- θα είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 637.155 νέα κρούσματα κορωνοϊού επί των κινεζικών εδαφών σε ημερήσια βάση.

Θα ξεπερνούσαν δηλαδή κατά πολύ την κορύφωση της πανδημίας στις αρχές του 2020, υπογράμμισαν, με «άμεσα καταστροφικό αντίκτυπο στο σύστημα υγείας».

Κατά τον Γου Ζουνιού, επικεφαλής επιδημιολόγο του κινεζικού CDC, ήταν χάρη στην αυστηρή πολιτική του Πεκίνου έναντι του κορωνοϊού που απετράπησαν συνολικά 260 εκατομμύρια μολύνσεις και 3 εκατομμύρια θάνατοι από COVID-19 στη χώρα.

Ανάγοντας μάλιστα λίγο-πολύ την πανδημία σε μέτρο σύγκρισης ανταγωνιστικών πολιτικών συστημάτων, η κρατική εφημερίδα Global Times έσπευσε να ανακηρύξει, σε κύριο άρθρο της, την Κίνα ως το πιο πιθανό μέρος αποτροπής μιας υγειονομικής «βόμβας» από την «Όμικρον», «ευλογώντας» την στρατηγική της.

Η πανδημία ως… γεωπολιτικό «ζύγι»

Ενόσω η ιδέα της συμβίωσης με τον ιό έχει γίνει πρακτική στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, «τα δυτικά μέσα ενημέρωσης κηλιδώνουν κακόβουλα την πολιτική zero-COVID» της Κίνας, με το επιχείρημα ότι το κόστος αυτής της προσέγγισης ήταν πολύ υψηλό και μη βιώσιμο, συμπλήρωσε με προπαγανδιστική διάθεση την Τρίτη η Λαϊκή Ημερησία: επίσημο έντυπο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

«Αυτή η άποψη», επεσήμανε, «είναι εντελώς εσφαλμένη».

Εν μέσω αναζωπύρωσης της δημόσιας κριτικής εν τω μεταξύ για τον -αυτοκαταστροφικό, όπως αποδεικνύει η παραλλαγή «Όμικρον»- «εθνικισμό των εμβολίων» των πλούσιων κρατών, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ δεν έχασε την ευκαιρία για να υπερτονίσει τις γεωπολιτικές διαστάσεις της υγειονομικής κρίσης.

Στο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής, την περασμένη  Δευτέρα, ανακοίνωσε τη διάθεση επιπλέον 1 δισεκατομμυρίου δόσεων κινεζικών εμβολίων στην υπανάπτυκτη ήπειρο, την οποία η Δύση δείχνει να έχει εγκαταλείψει στην πανδημική τύχη της, ενώ οι αθρόες κινεζικές επενδύσεις την έχουν θέσει επί της ουσίας υπό την «κηδεμονία» του Πεκίνου.

Προς μακρά συνέχεια

Με φόντο δεδομένα και συγκριτικές μελέτες, που καταγράφουν μικρότερη αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων Sinopharm και Sinovac (έναντι των δυτικών σκευασμάτων τεχνολογίας mRNA) στην πρόληψη των συμπτωματικών λοιμώξεων της COVID-19, το κινεζικό CDC επισημαίνει ότι η Κίνα δεν έχει την πολυτέλεια να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς χωρίς πιο αποτελεσματικούς εμβολιασμούς ή στοχευμένες θεραπείες.

Παρά λοιπόν το υψηλό ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα, το οποίο σήμερα κυμαίνεται στο 75% του επιλέξιμου για ανοσοποίηση πληθυσμού -ήτοι από τριών ετών και άνω- οι εκτιμήσεις ειδικών συγκλίνουν προς συνέχιση ή ακόμη και περαιτέρω αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα.

Σημείο αναφοράς σίγουρα αποτελεί η 4η Φεβρουαρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η έναρξη των -ήδη επίμαχων- Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Όμως η νέα παραλλαγή «θα μπορούσε να ενισχύσει το σενάριο αναβολής οποιουδήποτε σχεδίου άρσης των μέτρων μέχρι και το μεγάλο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οπότε και αναμένεται η εδραίωση του Κινέζου προέδρου Σι σε μία τρίτη θητεία», παρατηρεί το πρακτορείο Bloomberg.

«Οι παραλλαγές “Δέλτα” και “Όμικρον” αντιπροσωπεύουν από κοινού μια μεγάλη απειλή για την υγειονομική ασφάλεια στην Κίνα», παρατηρεί ο Δρ.Νίκολας Τόμας, καθηγητής στο τμήμα Ασιατικών και Διεθνών Σπουδών στο City University του Χονγκ Κονγκ. «Χωρίς εναλλακτικές λύσεις», εκτιμά, «η Κίνα είναι ουσιαστικά “κλειδωμένη” σε αυτήν την τροχιά από τα μέσα έως τα τέλη του 2022».

Ενόψει νέων παρενεργειών στην αλυσίδα εφοδιασμού

«Η εξάπλωση των εξαιρετικά μεταδοτικών παραλλαγών μπορεί τελικά να καταστήσει τη στρατηγική zero-COVID ανεδαφική», τονίζει ο Μαρκ Ουίλιαμς, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην Capital Economics. «Όμως βραχυπρόθεσμα, οι αρχές είναι πιο πιθανό να την ενισχύσουν».

Ανάλογη είναι η εκτίμηση και της Morgan Stanley, που προειδοποιεί για το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστερήσεων, λόγω της «Όμικρον» στο οικονομικό άνοιγμα όχι μόνο της Κίνας, αλλά επίσης του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν.

«Αυτές οι οικονομίες έχουν διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό μια στρατηγική zero-Covid», αναφέρει σε τελευταία έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα. «Mε την εμφάνιση της νέας παραλλαγής, ο βραχυπρόθεσμος οικονομικός αντίκτυπος θα είναι πιθανότατα περιορισμένος», επισημαίνει.

Όμως κάθε χρονική μετάθεση της άρση των περιοριστικών μέτρων «θα καθυστερεί μια ισχυρότερη ανάκαμψη στην αύξηση της κατανάλωσης».

Σημαίνει επίσης πρόσθετους ελέγχους και επιπλέον καθυστερήσεις στα κινεζικά λιμάνια και στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, συμπληρώνει ο Μαρκ Ουίλιαμς της Capital Economics.

«Για τους εξαγωγείς, οι αυστηροί έλεγχοι στα μέλη πληρωμάτων αεροσκαφών και πλοίων καθώς και πιθανές διακοπές λειτουργίας των λιμανιών θα περιορίσουν κι άλλο την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις παραγγελίες», εξηγεί.

Και τα Χριστούγεννα του δυτικού… υπερκαταναλωτισμού ήδη πλησιάζουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ινδία: Το «10λεπτο» στο delivery τροφίμων και οι φόβοι των διανομέων
Διεθνή |

Ινδία: Το «10λεπτο» στο delivery τροφίμων και οι φόβοι των διανομέων

Οι ινδικές startup στον κλάδο των ειδών παντοπωλείου προσελκύουν πελάτες με γνώσεις τεχνολογίας καθώς τους υπόσχονται παραδόσεις εντός 10 λεπτών, πυροδοτώντας με αυτό τον τρόπο μια έκρηξη στο «γρήγορο εμπόριο»

Τουρκία: Ζητείται από τις εμπορικές τράπεζες να μην μοιράσουν μέρισμα για να κρατήσουν την ρευστότητα τους
Διεθνή |

Τουρκία: Ζητείται από τις εμπορικές τράπεζες να μην μοιράσουν μέρισμα

Την αποκάλυψη έκανε το πρακτορείο Bloomberg, αναφέροντας πως η εποπτική αρχή της BDDK μετέφερε τις προτάσεις(;) της προς τις τράπεζες μέσω της Ένωσης Τουρκικών Τραπεζών, αποφεύγοντας δηλαδή εσκεμμένα να εκδώσει ρητή, γραπτή εντολή

Ουκρανικό: Πώς οι Αμερικανοί βοηθούν την Ευρώπη να αμυνθεί στον ενεργειακό εκβιασμό του Κρεμλίνου
Διεθνή |

Το μυστικό σχέδιο των Αμερικανών για να καλύψουν ενεργειακά την Ευρώπη σε περίπτωση σύρραξης στην Ουκρανία

Η Ουάσιγκτον κινητοποιεί τις εγχώριες αμερικανικές εταιρείες LNG, αλλά κυρίως ενεργοποιεί τις συμμαχίες της στη Μέση Ανατολή, ζητώντας κυρίως από το Κατάρ να καλύψει τυχόν ρωσικό κενό