Ένα ρόδινο τοπίο για το 2022 σκιαγράφησε η JP Morgan στην έκθεση της για τις οικονομικές προοπτικές της νέας χρονιάς, προβλέποντας το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού και την πλήρη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ήδη το 2021 ολοκληρώνεται με τις διεθνείς αγορές να μετρούν εκπληκτικές επιδόσεις, καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από τα χειρότερα της κρίσης της πανδημίας.

Βεβαίως, όπως παραδέχεται η αμερικανική τράπεζα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, οι επενδυτές εστίασαν και στους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν επηρεάζοντας την πορεία των οικονομιών και των αγορών. Τέτοια παραδείγματα είναι τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ο αυξημένος πληθωρισμός που περιπλέκει τη διαμόρφωση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, αλλά και η συνεχιζόμενη απειλή του κορωνοϊού για καταναλωτές, επιχειρηματίες και επενδυτές. Όμως, πέρα από τα στοιχεία αυτά ο ορίζοντας φαντάζει ευοίωνος με την έκθεση να επισημαίνει πως «βλέπουμε τις βάσεις για ένα ακόμη πιο ζωηρό οικονομικό περιβάλλον στον αναπτυσσόμενο κόσμο».

O ρόλος των κεντρικών τραπεζών 

Σημαντικό είναι το γεγονός πως οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ μοιάζουν αποφασισμένοι να αποφύγουν τακτικές λιτότητας που οδήγησαν σε αδύναμη ανάκαμψη των οικονομιών μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Στις ΗΠΑ, Κογκρέσο και Λευκός Οίκος ξόδεψαν πάνω από 4 τρισ. δολάρια για να αναχαιτίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και το Κογκρέσο ήδη συζητά την περαιτέρω δρομολόγηση κονδυλίων ύψους τρισεκατομμυρίων για τα επόμενα δέκα χρόνια. Αντιστοίχως στην Ευρώπη, το EU Recovery Fund θα συνεχίσει να προσφέρει σημαντική δημοσιονομική στήριξη για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας.

Σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, οι περιουσίες των νοικοκυριών βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τις αποταμιεύσεις να είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Η ισχυρή αγορά εργασίας και η δυνατότητα ανάληψης μεγαλύτερων χρεών θα τροφοδοτήσουν την υψηλή κατανάλωση για αρκετά χρόνια ακόμη.

Αντιστοίχως και σε επιχειρηματικό επίπεδο, τα εταιρικά κέρδη και οι αποδόσεις παραμένουν ισχυρά. Και βέβαια τα τωρινά ισχυρά κέρδη θα τροφοδοτήσουν τις επενδύσεις και τις δαπάνες του αύριο.

Μειώνεται ο αντίκτυπος του κορωνοϊού

Αναφορικά με την απειλή της πανδημίας, αν και η έκθεση παραδέχεται πως το μονοπάτι του κορωνοϊού είναι δύσκολο να προβλεφθεί, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ξεπερνούν την αβεβαιότητα αυτή. Τα αρνητικά νέα είναι πως η Covid-19 πιθανότατα θα εξελιχτεί σε μια ενδημική νόσο. Όμως, τα θετικά νέα είναι πως οι εμβολιασμοί, η ανοσία που θα αναπτυχθεί μέσα από τη νόσηση, αλλά και νέες θεραπείες θα μειώσουν το ρίσκο που συνδέεται με τη διασπορά του ιού, οδηγώντας σε δυναμική κυκλική ανάκαμψη, επιστροφή στις παγκόσμιες μετακινήσεις και ώθηση της ζήτησης από τους καταναλωτές.  Για το λόγο αυτό η έκθεση θεωρεί πως ο ιός θα συνεχίσει να έχει μειωμένο αντίκτυπο στις οικονομίες και τις αγορές, ακόμη και αν συγκεκριμένοι κλάδοι θα παραμένουν πιο ευάλωτοι σε εκτίναξη των κρουσμάτων.

Πάντως, αναφορικά με την επιτοκιακή πολιτική, οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα ενδώσουν στις πληθωριστικές πιέσεις. Αν και για την ώρα τόσο η Federal Reserve όσο και η ΕΚΤ έχουν δείξει υπομονή, αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ειδικά η αμερικανική Fed θα αναγκαστεί να υιοθετήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση. Αν και η πρόωρη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να δημιουργήσει αναστάτωση, είναι βασικό να επισημανθεί –σύμφωνα με την έκθεση- πως οι αγορές ήδη περιμένουν και έχουν προεξοφλήσει την άνοδο των επιτοκίων.

Διατηρούνται οι… ταύροι στην Wall Street 

Δεν είναι τυχαίο πως η JP Morgan βλέπει τους… ταύρους να συνεχίζουν να κυριαρχούν στην Wall Street. Σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή αγορών της τράπεζας, Μάρκο Κολάνοβιτς, ο δείκτης S&P 500 θα αυξηθεί περίπου κατά 8% στις 5.050 μονάδες μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Αντιστοίχως, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών θα αυξηθούν κατά 18%, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου θα εκτιναχθεί στο 2,25% μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Θυμίζουμε πως ο S&P 500 βρίσκεται αυτή την ώρα στις 4.697 μονάδες και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στο 1,497%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή