Ποινική δίωξη κατά πέντε ατόμων, μεταξύ των οποίων και ενός πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, για δηλώσεις που έκαναν σχετικά με τη λίρα, άσκησε η τραπεζική εποπτική αρχή της χώρας, .

Η καταγγελία στρέφεται εναντίον του Ντουρμούς Γιλμάζ, πρώην επικεφαλής της τράπεζες, τον οικονομολόγο Γκιουλντέμ Ατάμπαϊ, τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Μπουρχανετίν Μπολούτ Burhanettin Bulut και τους σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης Εμίν Καπά και Σελτζούκ Γκετσέρ.

Και οι πέντε κατηγορούνται για παράβαση άρθρου του τραπεζικού νόμου που προστατεύει τη φήμη των τραπεζών.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα στις 20 Δεκεμβρίου για να περιορίσει τις απώλειες της λίρας έναντι του δολαρίου, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου εργαλείου καταθέσεων που προστατεύει τους αποταμιευτές από την υποτίμηση του νομίσματος. Η λίρα ανέκτησε ορισμένες από τις βαριές απώλειές της μετά τα μέτρα.

Μιλώντας στο Halk TV στις 20 Δεκεμβρίου, ο Γιλμάζ, ο οποίος είναι τώρα βουλευτής της αντιπολίτευσης, είπε ότι η προώθηση του τουρκικού νομίσματος εκείνη τη νύχτα παρουσίαζε μια «ευκαιρία αγοράς».

Ο Ερντογάν επέκρινε τον πρώην διοικητή για τη διάπραξη του εγκλήματος της «χειραγώγησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές» και προειδοποίησε ότι οι χειραγωγοί «θα πληρώσουν το τίμημα». Μιλώντας την Παρασκευή, είπε ότι «η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών έλαβε τα απαραίτητα μέτρα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή