Η Telefonica προχώρησε στην αγορά εξοπλισμού δικτύωσης 5G από τη σουηδική Ericsson, με τον οποίο θα αντικαταστήσει μέρος του αντίστοιχου εξοπλισμού που είχε αγοράσει και εγκαταστήσει στα δίκτυά της στην Ισπανία από την κινεζική Huawei.

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα Expansion ενώ ακολούθησε η επιβεβαίωση εκ μέρους της ισπανικής εταιρείας. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η αντικατάσταση του συγκεκριμένου εξοπλισμού στα δίκτυα 5ης γενιάς αποτελεί μέρος του σχεδιασμού του παρόχου ήδη από το 2019.

Το πρόβλημα προέκυψε από την στιγμή που η Telefonica προχώρησε στην αγορά μέρους του εξοπλισμού που χρειαζόταν από την Huawei ενώ στην πορεία προέκυψε η ανάγκη χρήσης «ασφαλέστερου εξοπλισμού από εναλλακτικές πηγές». Ωστόσο, το δημοσίευμα δεν αποκαλύπτει το μέγεθος του εξοπλισμού που θα αγοραστεί από την Ericsson ή το πότε πραγματοποιήθηκε η αγορά.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η απόφαση της Telefonica του 2019 είχε προκύψει σε μια περίοδο που η κινεζική εταιρεία αποτελούσε κυρίαρχο στην αγορά του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού αλλά βρέθηκε στο επίκεντρο της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρούσε ότι ο εξοπλισμός της Huawei μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την κινεζική κυβέρνηση για εργαλείο κατασκοπείας, κάτι που αρνούνταν κατηγορηματικά τόσο το Πεκίνο όσο και η τεχνολογική εταιρεία.

Από την πλευρά της όταν η Telefonica είχε ανακοινώσει πριν δύο χρόνια την στρατηγική επιλογή της «διαφορετικότητας στις πηγές εξοπλισμού», είχε υποστηρίξει ότι αυτή η απόφαση ήταν καθαρά «τεχνική» και ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι η χρήση εξοπλισμού της Huawei ενέχει κινδύνους ασφαλείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή