Η έκρηξη των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον φέρνει αλλαγές στον τρόπο χορήγησης του πιστοποιητικού νόσησης.

Ειδικότερα:

  • οι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid τεστ για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης.
  • οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν τη θετικότητα με μοριακό τεστ (pcr).

Στην περίπτωση παροχής αναρρωτικής άδειας από την εργασία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το θετικό rapid test θα είναι αρκετό για όλους τους εργαζομένους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να το αποδέχονται.

Σε ισχύ είναι μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας σε ποσοστό 50% στον Δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών: «Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται σε ποσοστό έως πενήντα τοις εκατό (50%), βάσει πλάνου εργασιών κάθε υπηρεσίας, για την κατάρτιση του οποίου λαμβάνονται υπόψη η φύση των καθηκόντων των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και οι ανάγκες κάθε υπηρεσίας».

Στον Δημόσιο Τομέα εφαρμόζεται και το μέτρο του κλιμακωτού ωραρίου, με τους υπαλλήλους να μην προσέρχονται ταυτόχρονα, στο ίδιο ωράριο εργασίας. Συγκεκριμένα, προσέρχονται σε τρία «κύματα» και συγκεκριμένα 7.00 π.μ, 8.00 π.μ και 9.00 π.μ με αντίστοιχη ώρα αποχώρησης 15.00, 16.00 και 17.00 προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός τόσο κατά την μετάβαση όσο και κατά την επιστροφή των υπαλλήλων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στην υπηρεσία κατά τις ώρες αυτές της αιχμής.

Η υποχρεωτική τηλεργασία εφαρμόζεται και στον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό έως 50% των εργαζομένων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στις 30 Δεκεμβρίου 2021 προβλέπεται:

  • Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
  • Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.
  • Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη και μέχρι ποσοστού 50%. Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις εργασιακές ανάγκες και τις οδηγίες του εκάστοτε εργοδότη.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα