Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell υπερασπίστηκε την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αρνείται το άνοιγμα λογαριασμών στις νεοσύστατες κρύπτο-τράπεζες της πολιτείας Wyoming.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η ακρόαση του Powell στη Γερουσία, η οποία εστίαζε στην επανεκλογή του ως πρόεδρο στην Fed. Η ομιλία του ήρθε εν μέσω μίας αυξανόμενης απογοήτευσης στην Wyoming, εξαιτίας της μη ομαλής συνεργασίας της Κεντρικής Τράπεζας με κρύπτο-εταιρείες, όπως Kraken και Avanti.

Αυτές οι εταιρείες συγκαταλέγονται σε μια χούφτα κρύπτο-επιχειρήσεων που έχουν λάβει άδεια, βάσει του νόμου της Wyoming, να γίνουν Ιδρύματα Αποθετηρίου Ειδικού Σκοπού (SPDI), ένα νέο τύπο χρηματοοικονομικής οντότητας που μπορεί να συναλλάσσεται σε κρυπτονομίσματα, ενώ παράλληλα να παρέχει παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, για να ξεκινήσουν αυτές οι SPDI τραπεζικές εργασίες, απαιτούνται οι λεγόμενοι “κύριοι λογαριασμοί/ master accounts ” στην Federal Reserve. Στους κύριους λογαριασμούς, οι τράπεζες μπορούν να διευθετήσουν πληρωμές με την Κεντρική Τράπεζα και να πραγματοποιήσουν διακανονισμούς με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όμως, ενώ μερικές από τις επιχειρήσεις, όπως Kraken και Avanti, έλαβαν καταστατικό SPDI από την Wyoming το 2020, η Federal Reserve αρνήθηκε να επεξεργαστεί τις αιτήσεις τους για κύριους λογαριασμούς – μια απόφαση που η γερουσιαστής Cynthia Lummis (R-Wy) ισχυρίζεται ότι είναι άδικη και παράνομη.

Η Lummis ανέφερε χαρακτηριστικά στον Powell:  «Ανησυχώ τρομερά για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα ιδρύματα SPDI της Wyoming από την Federal Reserve».

Η Lummis επικαλούμενη το νομικό πλαίσιο, τόνισε ότι η Fed δεν έχει τη διακριτική ευχέρεια να αρνηθεί τους κύριους λογαριασμούς στα SPDI και την κατηγόρησε για μια στρατηγική “άρνησης με καθυστέρηση” και “ασιτίας των αιτούντων μέχρι να πεθάνουν”.

Η απάντηση του Powell στα καυστικά σχόλια της Lummis ήταν ότι Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει μελετήσει προσεκτικά τις εφαρμογές των SPDI και ότι υπάρχουν «καλά επιχειρήματα», έτσι ώστε να λάβουν τους κύριους λογαριασμούς. Ωστόσο, αν επιτρέψει σε κρύπτο-τράπεζες, όπως η Kraken και η Avanti, να ενταχθούν μαζί με παραδοσιακές τράπεζες ως πελάτες της Fed, τότε το μοντέλο SPDI θα μπορούσε να επεκταθεί με ταχείς ρυθμούς, δημιουργώντας προβλήματα στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, δήλωσε : «Αν αρχίσουμε να χορηγούμε κύριους λογαριασμούς σε SPDI, θα αυξηθούν σύντομα – οι επιχειρήσεις που θα επιδιώκουν κάτι όμοιο – σε μερικές εκατοντάδες»,

Εν συνεχεία, η Lummis υποστήριξε ότι η Federal Reserve, αν και έχει συμμετάσχει ενεργά στις αιτήσεις SPDI εδώ και πάνω από ένα έτος, έχει καθυστερήσει να επικοινωνήσει με τις κρύπτο-τράπεζες και να τις χροηγήσει, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα στους οργανισμούς και στους γερουσιαστές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News