Η ΕΤΑΔ ρίχνει όλες της τις δυνάμεις προκειμένου να ωριμάσει το project της αξιοποίησης του συγκροτήματος του Κλειστού του Παλαιού Φαλήρου (γνωστό και ως Tae Kwon Do από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα)- ένα project που αφορά τη μακροχρόνια παραχώρηση αυτού του Ολυμπιακού Ακινήτου.

Η ωρίμανση του project θα οδηγήσει το ταχύτερο δυνατό στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Η πρώτη δόση

Κανονικά και με το νόμο προχωρά η τροφοδότηση με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης  των ελληνικών εμπορικών τραπεζών (6 το σύνολο) και των 2 διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης). Η πρώτη εκ των δόσεων – σύνολο 1,57 δισεκατομμύρια ευρώ- βρίσκεται καθ΄οδόν. Οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν 970 εκατομμύρια ευρώ και οι δύο διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ.  Με το ποσό αυτό είναι κάτι από παραπάνω από σίγουρο ότι θα προκύψουν επενδύσεις συνολικής αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.  

Πράσινο υδρογόνο και ΑΠΕ

Η ερώτηση ήταν συγκεκριμένη: Πώς παράγεται το πράσινο υδρογόνο; Η απάντηση: Με ηλεκτρόλυση. Προϋπόθεση, για να είναι πράσινο – καθαρό πράσινο, μία και μόνη: Το ρεύμα για να γίνει η ηλεκτρόλυση είναι να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με αυτό ας έρθουμε στο σχήμα – το κοινοπρακτικό σχήμα Motor Oil & ΔΕΗ- που ανακοινώθηκε χτες για να αποτελέσει το όχημα για έργα πράσινου οξυγόνου. Σε κάθε περίπτωση, το ρεύμα για την ηλεκτρόλυση θα προέρχεται από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες γιατί όπως και να είναι το πράσινο υδρογόνο πάει μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σιγά σιγά  φαίνεται πως το πάζλ των συνεργασιών του Ομίλου ΔΕΗ συμπληρώνεται με συστηματικό τρόπο. Υπενθυμίζεται, ότι ο Όμιλος ΔΕΗ προχώρησε και στη συγκρότηση κοινοπρακτικής εταιρείας με την Γερμανική RWE  με επίκεντρο τα φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και σε συνεργασία για τα πλωτά αιολικά πάρκα.

Εμβληματικές επενδύσεις

Ξεκάθαρα πράγματα. Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης δίνονται από τις τράπεζες και πέραν τούτου ουδέν. Η μόνη περίπτωση για να λάβει μια επένδυση ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι να χαρακτηρισθεί ως  «εμβληματική επένδυση εξαιρετικής σημασίας».

Αλλά, ποιες επενδύσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως τέτοιες; Πρόκειται για επενδύσεις που υλοποιούνται από διακεκριμένες νομικές οντότητες και προωθούν την πράσινη οικονομία, την καινοτομία, την τεχνολογία, καθώς και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ειδικά στον τελευταίο αυτό τομέα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις επενδύσεις υποδομής με συγκεκριμένα ενεργειακά κριτήρια για την κατασκευή νέων κτιρίων, συστήματα  που συνδυάζουν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), συστήματα παραγωγής πράσινου υδρογόνου, όπου η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή υδρογόνου, συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, την εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών ή πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και επενδύσεις που ενισχύουν σημαντικά την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο.

Το ασφαλές λιμάνι του Ταμείου

Το ισχυρό ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων για τα δάνεια των επιχειρήσεων στο χώρο της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα εκείνων που κατευθύνονται σε παραγωγικές επενδύσεις κάνει τα χαμηλότοκα – κάτω του 1 %- δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ως ένα «ασφαλές λιμάνι».  Η αναφορά γίνεται για τα δάνεια των επενδυτικών σχεδίων που θα δοθούν από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες (σύνολο 6 αυτή τη στιγμή) και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ( Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) Μπορεί σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων να υπήρχαν και άλλες σκέψεις από κερδοφόρες επιχειρήσεις π.χ επιδότηση επιτοκίου αλλά οι εξελίξεις  κάθε άλλο ευνοούν τέτοιες σκέψεις. Ταμείο Ανάκαμψης, λοιπόν, και …ξερό ψωμί.

Πρώτη περίοδος εκτοκισμού

Η PRODEA ανακοίνωσε την ημερομηνία για την πρώτη περίοδο εκτοκισμού (20.07.2021 έως 20.01.2022) για τους δικαιούχους του Πράσινου κοινού ομολογιακού δανείου που είναι η Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022. Από την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 (ex-coupon date) οι ομολογίες της εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του πρώτου τοκομεριδίου.

Το μικτό ποσό των οφειλόμενων τόκων για την πρώτη Περίοδο Εκτοκισμού ανέρχεται στο ποσό των 3.526.666,67 ευρώ, ήτοι ποσό 11,7555555556 ευρώ ανά ομολογία ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ, το οποίο έχει υπολογισθεί με επιτόκιο 2,30% ετησίως (προ φόρων), με βάση έτος 360 ημερών και του πραγματικού αριθμού ημερών (ACT/360) και αντιστοιχεί σε 300.000 ομολογίες που τελούν σήμερα υπό διαπραγμάτευση στην ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το πρώτο ομολογιακό του 2022

Από τις 19 έως 21 του μηνός θα είναι η περίοδος των δημοσίων εγγραφών για το ομολογιακό δάνειο της εταιρείας PREMIA. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί από το κοινό ομολογιακό δάνειο θα φτάσει έως το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

(Γυναικείες) επισκέψεις και συναντήσεις

Οι γυναίκες των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν και έχουν τις τελευταίες ημέρες και ώρες την τιμητική τους! Αναρτήσεις συνοδευόμενες από φωτογραφίες οι πρωταγωνίστριες των οποίων διακρίνονται από την κομψότητα και τον επαρκώς επιμελημένο αυθορμητισμό τους!

Η συνήθως ύποπτη Christine Lagarde της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  για την αγάπη της στις αναρτήσεις στα social media βρήκε … συμπαραστάτες: Την Ursula von der Leyen της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και την λιγότερο γνωστή στο ευρωπαϊκό προσκήνιο Petra Hielkema.

Αλλά, ας αρχίσουμε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε ανάρτηση της στο Linkedin διαβάζω: «Ήταν χαρά μου να συναντήσω την Petra Hielkema, την πρόσφατα διορισμένη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

Ανυπομονώ να συνεχίσω τη στενή συνεργασία με την EIOPA, τους γείτονές μας στη Φρανκφούρτη».

Υπενθυμίζεται,  ότι η EIOPA είναι μία από τις τρεις ευρωπαϊκές αρχές χρηματοπιστωτικής εποπτείας που αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας (ΕΣΧΕ), το οποίο καθιερώθηκε το 2010 για την αντιμετώπιση των κινδύνων που αποκάλυψε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008. Αποτελεί ανεξάρτητο όργανο συμβουλευτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ.

Αποστολή της είναι να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον συμβάλλοντας στη διασφάλιση της σταθερότητας και της αποτελεσματικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της ΕΕ. Αυτό επιτυγχάνεται με την προώθηση ενός υγιούς ρυθμιστικού πλαισίου και την εποπτεία των τομέων των ασφαλίσεων και των επαγγελματικών συντάξεων στην Ευρώπη.

Όσο για την Petra Hielkema πριν γίνει γειτόνισσα της Lagarde στη Φρανκφούρτη  ήταν διευθύντρια ασφαλιστικής εποπτείας στην De Nederlandsche Bank , την κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας, στην οποία ξεκίνησε να εργάζεται το 2007.

H νέα γειτόνισσα: Ανάρτηση για την συνάντηση των δύο γυναικών των ευρωπαϊκών θεσμών έκανε και η Petra Hielkema. Στην δική της ανάρτηση διαβάζω: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια περπατώντας δίπλα στον ποταμό από την EIOPA στη Φρανκφούρτη. Πήγα εκεί και είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Christina Lagarde.

Οι θεσμοί στους οποίους ηγούμαστε έχουν στον πυρήνα τους έναν κοινό σκοπό να εξυπηρετούν το ευρωπαϊκό δημόσιο συμφέρον διαφυλάσσοντας τη σταθερότητα, με το καθένα εξ αυτών να επικεντρώνεται στη δική του εστίαση.

Πέρα από αυτό, δεσμευόμαστε επίσης να διασφαλίσουμε ότι τα θεσμικά μας όργανα συμβαδίζουν με τις ανάγκες της εποχής μας και συνεργάζονται στενά σε θέματα που σχετίζονται με τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η ποσόστωση: Ανάρτηση, όμως, είχαμε και από την Ursula von der Leyen, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην ανάρτηση διαβάζω: «Δείτε αυτή τη φωτογραφία πίσω μας. Τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που υπογράφηκε η Συνθήκη της Ρώμης το 1957. Ήρθε η ώρα για τις γυναίκες να μπουν στο κάδρο!

Σήμερα (σ.σ χτες) συνάντησα τις ευρωβουλευτές Frances Fitzgerald, Alice Bah Kuhnke, Lara Wolters, Samira Rafaela και Evelyn Regner

 Θα εργαστούμε μαζί, πέρα ​​από τις γραμμές του κόμματος, για να κάνουμε τις αίθουσες συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών στην ΕΕ πιο ισορροπημένες ως προς το φύλο.

 Σήμερα οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 30% των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στην ΕΕ. Αυτό που έδειξαν τα τελευταία 10 χρόνια είναι ότι τα εθελοντικά μέτρα είναι πολύ αργά. Σε αντίθεση, ένα νομοθετικό μέτρο λειτουργεί και αποδίδει αποτελέσματα.

 Πριν από 10 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στόχο 40% για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Είναι πλέον καιρός να προχωρήσουμε με αυτήν την πρόταση. Θα φέρει πρόοδο γρήγορα και παντού. Η οικονομία μας θα ωφεληθεί».

Τι σημαίνει αυτό στη πράξη; Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάει συντεταγμένα στην εκπλήρωση του στόχου για μεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση – σχεδόν στο μισό- στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories