Κατά την τελευταία της συνεδρίαση η Federal Reserve ήταν σαφής: οι αυξήσεις στα επιτόκια θα αρχίσουν νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, και μάλιστα θα ληφθούν τουλάχιστον τρεις ανάλογες αποφάσεις μέσα στο έτος..

Ωστόσο καθώς οι μέρες περνούν και ο πληθωρισμός δείχνει πολύ σκληρά τα δόντια, με ρεκόρ πολλών δεκαετιών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τοποθετούν ακόμα νωρίτερα τις αυξήσεις επιτοκίων, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.

Η Λαέλ Μπρέναρντ, η οποία θα είναι η νέα αντιπρόεδρος της Fed μετά την επικύρωση του διορισμού της, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, είπε ότι Fed «έχει προβλέψει αρκετές αυξήσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του έτους»

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και ο εργαζόμενος κόσμος σε όλη τη χώρα ανησυχεί» παραδέχτηκε η κυρία Μπρέναρντ ξεκαθαρίζοντας πως η μείωση του πληθωρισμού θα είναι «ο κυριότερος στόχος» για την κεντρική τράπεζα. «Η νομισματική μας πολιτική είναι επικεντρωμένη στη μείωση του πληθωρισμού στο 2%, διατηρώντας παράλληλα μια ανάκαμψη που αφορά όλους».

Αποτελεσματικά τα εργαλεία

Σύμφωνα με την 60χρονη Μπρέναρντ, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνηγορούν στην άνοδο των τιμών, μεταξύ τους τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η άνοδος του ενεργειακού κόστους. Όμως, παίρνοντας την σκυτάλη από όσα δήλωσε και ο Τζερόμ Πάουελ ενώπιον της Επιτροπής την Τρίτη επεσήμανε και η ίδια πως η Fed θα κάνει ότι χρειάζεται και είναι προετοιμασμένη να αυξήσει τα επιτόκια για περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Έχουμε τα εργαλεία. Και είναι πολύ αποτελεσματικά. Οπότε θα τα χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε και πάλι τον πληθωρισμό» σχολίασε.

«Βρισκόμαστε ξεκάθαρα σε μια κατάσταση όπου η στάση της νομισματικής πολιτικής είναι εσφαλμένη» ενάντια στον πληθωρισμό, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Τσαρλς Έβανς σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Milwaukee Business Journal την Πέμπτη.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την πρόσφατη πρόβλεψη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για αυξήσεις των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας το 2022 «καλή προσφορά ανοίγματος», αλλά πρόσθεσε «θα μπορούσε να είναι υπάρξουν τέσσερις αυξήσεις εάν τα δεδομένα δεν βελτιωθούν αρκετά γρήγορα».

Το ίδιο ρεφρέν

Κι αυτό ήταν ένα συνηθισμένο «ρεφρέν» αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αξιωματούχοι φάνηκαν να σταθεροποιούν τα σχέδια για αύξηση του κόστους δανεισμού τον Μάρτιο και να θέτουν στο παιχνίδι την πιθανότητα και μιας τέταρτης αύξησης το 2022.

Για αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο μίλησε και ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ, σε μια εικονική εκδήλωση που διοργάνωσε το Philadelphia Business Journal.
Τον ίδιο τόνο υιοθέτησε και η πρόεδρος της San Francisco Fed, η οποία παρέστη σε έτερη διαδικτυακή εκδήλωση της εφημερίδας New York Times. H κυρία Ντάλι, που είναι από τα πιο μετριοπαθή μέλη του συμβουλίου, υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα «θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την πολιτική της», καθώς –όπως παραδέχτηκε- υπάρχουν πολλά σημάδια πως ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να διορθωθεί από μόνος του.

Αλλά και οι επικεφαλής της Fed της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστικ, του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ και του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, επισήμαναν επίσης αύξηση επιτοκίων από τον Μάρτιο.

Πλησιάζει η ώρα για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve, επεσήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής της New York Fed, Τζον Γουίλιαμς.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Council on Foreign Relations, ο κ. Γουίλιαμς επεσήμανε πως το επόμενο βήμα στη μείωση της νομισματικής στήριξης της οικονομίας θα είναι η προσαρμογή των επιτοκίων σε πιο φυσιολογικά επίπεδα σε σχέση με τα τωρινά, σχεδόν μηδενικά, επίπεδα. «Λαμβάνοντας υπόψη τα σαφή σημάδια μιας πολύ ισχυρής αγοράς εργασίας, πλησιάζουμε σε μια απόφαση για τη δρομολόγηση της διαδικασίας (μείωσης των επιτοκίων)» τόνισε χαρακτηριστικά.

Νέο  άλμα στον πληθωρισμό

Θυμίζουμε πως μόλις αυτή την εβδομάδα τα καινούργια στοιχεία έδειξαν νέο άλμα του πληθωρισμού με τον δείκτη CPI να «πιάνει» το 7%, στο υψηλότερο σημείο του εδώ και σαράντα χρόνια!
Πάντως, αμφότερα τα στελέχη της Fed απέφυγαν να πάρουν θέση αναφορικά με το «καυτό» ερώτημα των ημερών, ήτοι δηλαδή πόσες αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να περιμένει η αγορά μέσα στη χρονιά.
«Το timing των αποφάσεων αυτών θα βασιστεί στην προσεκτική μελέτη ενός ευρύ φάσματος στοιχείων και πληροφοριών, με βασικό γνώμονα τους στόχους της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών» περιορίστηκε μόνο να σχολιάσει ο κύριος Γουίλιαμς, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά των προθέσεων του. Αν και υποστήριξε πως η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, ώστε να αντέξει την αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...