Στην ημερήσια διάταξη των μεγάλων μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων που προωθούνται μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ελλάδα 2.0 βρίσκεται εγγεγραμμένη και η διαμόρφωση ενός νέου θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.

Πιο συγκεκριμένα, η μεταρρύθμιση στοχεύει στην εφαρμογή ενός νέου θαλάσσιου χωρικού σχεδιασμού με στόχο μεταξύ άλλων την προσέλκυση επενδύσεων σε υπεράκτιες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (υπεράκτιες ανεμογεννήτριες κ.λπ.), που θα αξιοποιήσουν το τεράστιο αιολικό δυναμικό της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας.

Τα νέα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Η περιοχή Hampton Roads (Χάμπτον Ρόουντς) στη Πολιτεία Βιρτζίνια των ΗΠΑ – μια πλατιά διώρυγα όπου τα νέρα των ποταμών Τζέιμς, Νάνσεμοντ και Ελίζαμπεθ ρέουν προς τον Κόλπο του Τσέζαπικ και στη συνέχεια τον Ατλαντικό Ωκεανό- μπορεί να απέχει από τα μέρη μας χιλιάδες χιλιόμετρα και έναν ωκεανό μαζί αλλά μια ιστορία που έρχεται από εκεί έχει για μας ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Για δύο λόγους. Ο πρώτος εξ αυτών είναι γιατί η ιστορία έχει ελληνικό χρώμα και ο  δεύτερος αφορά τα πλωτά αιολικά πάρκα που μπορούν να είναι ένας υπολογίσιμος παράγοντας στη σύνθεση του ενεργειακού μείγματος.

Το έργο: Σε μια ανακοίνωση της Cenergy Holdings (όπου η Viohalco κατέχει το 79,78% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας) διαβάζω: «Σκοπός αυτού του έργου είναι να παρέχει περίπου 2,6 GW καθαρής ενέργειας από θαλάσσια αιολικά πάρκα, αυξάνοντας την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα νοικοκυριά της Πολιτείας της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ. Το έργο θα έχει πολλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την περιοχή Hampton Roads ενώ ταυτόχρονα αποτελεί για ολόκληρη την Πολιτεία της Βιρτζίνια μια βιώσιμη αλλά και αναγκαία ευκαιρία να αποκτήσει καθαρή ενέργεια και να πετύχει τους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς της στόχους».

Μία από τις θυγατρικές εταιρείες της Cenergy Holdings είναι και η Hellenic Cables. Η τελευταία με τη σειρά της διαθέτει και εκείνη θυγατρικές εταιρείες στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και την Ρουμανία. Αυτές οι εταιρείες (Ελληνικά Καλώδια, Fulgor, Icme Ecab) διαθέτουν παραγωγικές μονάδες καλωδίων ενεργείας (υποβρυχίων και χερσαίων) και οπτικών ινών , υποβρυχίων καλωδίων τηλεπικοινωνιών κλπ στη Θήβα, στο Σουσσάκι Κορινθίας και στο Βουκουρέστι.

Η ανακοίνωση για το  έργο στη Πολιτεία της Βιρτζίνια αφορούσε την Hellenic Cables, δηλαδή τον κλάδο καλωδίων της Cenergy Holdings. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία το έργο κατασκευής και φόρτωσης καλωδίων, κατ’ εκτέλεση της σύμβασης που της ανατέθηκε από τηνDominion Energy για τη μερική προμήθεια inter-array καλωδίων για το έργο Coast Virginia Offshore Wind (CVOW).

Πιο συγκεκριμένα, η Hellenic Cables ήταν υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την προμήθεια και την αποθήκευση περίπου 50 χλμ. υποβρυχίων inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE, τα οποία συνδέουν τις ανεμογεννήτριες με τον υπεράκτιο υποσταθμό. Η κατασκευή των καλωδίων στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο διήρκεσε για ένα μακρύ χρονικό διάστημα.

Στην ίδια ανακοίνωση διαβάζω:  «Με αυτή την ανάθεση, η Hellenic Cables εδραιώνει περαιτέρω την παρουσία της στην υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ, μετά την ανάληψη και του έργου Mayflower Wind στις αρχές του 2020 για την κατασκευή inter-array καλωδίων. Επιπλέον, η ίδρυση της Hellenic Cables America Inc., θυγατρικής πλήρους κυριότητας, παρέχει στους πελάτες της εταιρείας στις ΗΠΑ άμεση υποστήριξη και τεχνογνωσία καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής των έργων τους».

Η ελληνική πρόκληση: Και αν η πολιτεία της Βιρτζίνια μας πέφτει λίγο μακριά, η Κόρινθος (όπου και η παραγωγική μονάδα με την προηγμένη τεχνολογία) αλλά και το Αιγαίο ή το Ιόνιο είναι δίπλα μας…

Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του Αλέξη Αλεξίου, CEO της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables: «Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε την Dominion Energy σε αυτό το εμβληματικό έργο, ένα από τα πρώτα υπεράκτια αιολικά έργα εμπορικής κλίμακας στις ΗΠΑ, με την παγκόσμιας κλάσης τεχνογνωσία μας στον σχεδιασμό και την κατασκευή καλωδίων. Αυτό μας το έργο σηματοδοτεί και τη δική μας συνεισφορά στην προσπάθεια μετάβασης στην καθαρή ενέργεια της Βιρτζίνια, των Ηνωμένων Πολιτειών και του πλανήτη».

Στο σημείο αυτό μια μικρή λεπτομέρεια: Χάρη στην εισηγμένη στο NYSE Dominion Energy περισσότεροι από 7 εκατομμύρια πελάτες σε 16 πολιτείες των ΗΠΑ  λαμβάνουν για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους ηλεκτρική ενέργεια ή φυσικό αέριο. Η εταιρεία, όπως επισημαίνεται σε ένα σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, «δεσμεύεται να παρέχει βιώσιμη, αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και ασφαλή ενέργεια καθώς και να επιτύχει το στόχο μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου από τις υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έως το 2050».

Το πράσινο μοντέλο: Οι τοποθετήσεις αυτές σε καμία των περιπτώσεων δεν έχουν σχέση με σενάρια επιστημονικής φαντασίας ή ευχολόγια σε διεθνή fora –  είναι δεδομένα που επιβεβαιώνονται μέσα από την τρέχουσα επιχειρηματική δράση.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι μια πραγματικότητα που τροφοδοτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με καθαρή ενέργεια σε ανταγωνιστική βάση. Αυτό που γίνεται στη Βιρτζίνια αλλά και σε άλλες Πολιτείες των  ΗΠΑ μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αλλάζοντας πλήρως το ενεργειακό τοπίο της χώρας μας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Hellenic Cables, εξασφάλισε τη μεγαλύτερη έως σήμερα σύμβαση για inter-array καλώδια από την DEME Offshore, την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου DEME Group, για την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων για τις φάσεις Α & Β του θαλάσσιου αιολικού πάρκου Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το αιολικό πάρκο Dogger Bank βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 130 χλμ. από τη βορειοανατολική ακτή της Αγγλίας και αναπτύσσεται από την κοινοπραξία SSE Renewables – Equinor σε τρεις φάσεις των 1,2 GW.  Όταν ολοκληρωθεί, το Dogger Bank θα αποτελεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο και θα παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει πάνω από 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά ετησίως – περίπου 5% των αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου σε ηλεκτρική ενέργεια.

Τα δεδομένα είναι εδώ  και κραυγάζουν τις αλήθειες της επόμενης ημέρας. Η χώρα μας διαθέτει παραγωγικές μονάδες και τεχνογνωσία που μπορούν να φέρουν πιο κοντά το νέο πράσινο βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο. Και μέρος αυτού του μοντέλου περνάει και μέσα από τις ελληνικές θάλασσες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Οι γειτόνισσες της Φρανκφούρτης, η γυναικεία ποσόστωση στα Δ.Σ των εισηγμένων και το πράσινο υδρογόνο με τις ΑΠΕ
Inside Stories |

Οι γειτόνισσες της Φρανκφούρτης, η γυναικεία ποσόστωση στα Δ.Σ των εισηγμένων και το πράσινο υδρογόνο με τις ΑΠΕ

Η ΕΤΑΔ ρίχνει όλες της τις δυνάμεις προκειμένου να ωριμάσει το project της αξιοποίησης του συγκροτήματος του Κλειστού του Παλαιού Φαλήρου (γνωστό και ως Tae Kwon Do από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα)- ένα project που αφορά τη μακροχρόνια παραχώρηση αυτού του Ολυμπιακού Ακινήτου.

Η «πίσω αυλή» της Αθήνας, η νέα σύμβαση της Αττικής Οδού, οι αστικές αναπλάσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης και η αλλαγή φρουράς στη Wind
Inside Stories |

Η «πίσω αυλή» της Αθήνας, η νέα σύμβαση της Αττικής Οδού, οι αστικές αναπλάσεις στο Ηράκλειο και η αλλαγή φρουράς στη Wind

Σύντομα, πολύ σύντομα, στη νέα φουρνιά των έργων που θα «περάσουν» στη μονάδα ωρίμανσης συμβάσεων έργων του ΤΑΙΠΕΔ θα συμπεριλαμβάνεται και το σημαντικό project  της ανάπλασης των εγκαταστάσεων κλπ του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Τι γυρεύει το αφεντικό της ισπανικής El Pais – και πρόεδρος της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Λανς – στη Λεωφόρο Αθηνών;
Inside Stories |

Τι γυρεύει το αφεντικό της El Pais – και πρόεδρος της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Λανς - στη Λεωφόρο Αθηνών;

Μεγάλα ονόματα στην εκκίνηση (υποβολή προσφορών) στον διαγωνισμό για την Ψηφιοποίηση των Αρχείων των Υποθηκοφυλακείων της χώρας που προχωρά η εταιρεία Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Τα νέα ομολογιακά δάνεια από το real estate και την ποντοπόρο ναυτιλία και η υποδοχή της Λεωφόρου Αθηνών
Inside Stories |

Τα νέα ομολογιακά δάνεια από το real estate και την ποντοπόρο ναυτιλία και η υποδοχή της Λεωφόρου Αθηνών

Στις 24 Ιανουαρίου αναμένονται τα καλά νέα από τον διαγωνισμό για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το ΣΔΙΤ του τμήματος Χερσόνησος - Νεάπολη, συνολικού μήκους 22,5 χλμ. , που έχει αρχή τη Χερσόνησο Ηρακλείου και φθάνει μέχρι τη Νεάπολη Λασιθίου.

Οι λευκοί πίνακες στις αίθουσες διδασκαλίας, οι επενδύσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στην έρευνα & ανάπτυξη και οι 250 παρεμβάσεις για προσβάσιμες παραλίες
Inside Stories |

Οι λευκοί πίνακες στις τάξεις, οι επενδύσεις των φαρμακευτικών στο R&D και οι 250 παρεμβάσεις για προσβάσιμες παραλίες

«Τρέχει» στα media η καμπάνια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το whistleblowing (σε απλά ελληνικά, ανώνυμη παροχή πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος για θέματα ανταγωνισμού).

Ο πρόσφυγας υδραυλικός, οι σκαναρισμένες άδειες δόμησης, η αναβάθμιση του… Καλατράβα και το ΚΥΤ Κουμουνδούρου
Inside Stories |

Ο πρόσφυγας υδραυλικός, οι σκαναρισμένες άδειες δόμησης, η αναβάθμιση του… Καλατράβα και το ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης στο ΤΑΙΠΕΔ για τις δραστηριότητες της νέας αυτόνομης επιχειρησιακής μονάδας για την ωρίμανση των εγκεκριμένων έργων.

Η Omnichannel στρατηγική του Ομίλου FOURLIS, το εκθετικό άλμα των ψηφιακών συναλλαγών και ένας διεθνής δείκτης για την ελληνική μεταποίηση
Inside Stories |

Η Omnichannel στρατηγική του Ομίλου FOURLIS, το εκθετικό άλμα των ψηφιακών συναλλαγών και ένας διεθνής δείκτης για την ελληνική μεταποίηση

Πρώτη ελληνική «έξοδος» για το 2022 στις αγορές με το 10ετές ομόλογο, ενώ ο κύκλος των εκδόσεων για το 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο με το πρώτο ελληνικό πράσινο ομόλογο από το Δημόσιο.