Ο Γιεργκ Μόιτεν υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από την ηγεσία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), σηματοδοτώντας έτσι το – έστω προσωρινό – τέλος της εσωκομματικής μάχης για την κατεύθυνση του ακροδεξιού κόμματος.

Ο κ. Μόιτεν, αρχηγός της AfD από το 2015, είχε ταχθεί κατά της ριζοσπαστικοποίησης τμημάτων του κόμματος και επεδίωκε τη μετακίνησή του σε πιο μετριοπαθείς πολιτικές. Αποχωρώντας, ο τέως πλέον αρχηγός της AfD υποστήριξε ότι ειδικά στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού είχε αναπτυχθεί η «λογική αίρεσης». Πολλά από τα στελέχη του κόμματος αρνούνταν να εμβολιαστούν, ενώ είχαν υιοθετήσει και κάποιες από τις θεωρείς συνωμοσίας γύρω από τον κορωνοϊό.

Κόντρα με το κίνημα των αρνητών

Ο ίδιος ο Γιέργκ Μόιτεν ανακοίνωσε το προηγούμενο καλοκαίρι ότι εμβολιάστηκε, για να δεχθεί κατόπιν δριμεία εσωκομματική κριτική. «Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους», είχε δηλώσει τότε. Το 2020, στο Συνέδριο του κόμματος, ο κ. Μόιτεν είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο η AfD να ευθυγραμμιστεί πλήρως με το κίνημα των αρνητών.

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Μόιτεν είχε έρθει σε σύγκρουση με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, υπό τον επικεφαλής της AfD Θουριγγίας, Μπγιερν Χέκε. Η πτέρυγα διαλύθηκε επισήμως το 2020, αλλά έκτοτε έχει αποκτήσει και πάλι σημαντική δύναμη. «Κάποια τμήματα της AfD δεν στηρίζονται στην ελεύθερη δημοκρατική συνταγματική βάση. Η καρδιά του κόμματος χτυπάει πολύ δεξιά. Βλέπω εκεί σαφώς απολυταρχικούς τόνους», δήλωσε σήμερα ο Γιεργκ Μόιτεν στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Οι διάδοχοι

Μεταξύ των εσωκομματικών αντιπάλων του κ. Μόιτεν είναι η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ‘Αλις Βάιντελ και ο πρώην συμπρόεδρός του, Τίμο Χρουπάλα. «Ο Χρουπάλα, η Βάιντελ, ο Γκάουλαντ (πρώην αρχηγός της Κ.Ο. της AfD), o Χέκε, θα είναι σήμερα πολύ χαρούμενοι που επιτέλους έφυγα. Έχουν προσπαθήσει για αυτό πολύ καιρό», πρόσθεσε ο κ. Μόιτεν.

Το 2015, μαζί με τον Γιεργκ Μόιτεν είχε εκλεγεί αρχηγός του κόμματος η Φράουκε Πέτρι, η οποία αποδείχθηκε επίσης υπερβολικά μετριοπαθής για την AfD. Μετά τις εκλογές του 2017 ανεξαρτητοποιήθηκε, επικρίνοντας κάποιους από τους συναδέλφους της για «παράξενες θέσεις», υπαινισσόμενη ρατσιστικές απόψεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Η πραγματικότητα του πεδίου της μάχης και το ερώτημα της πολιτικής διεξόδου
Επικαιρότητα |

Ποιο είναι το σχέδιο Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι μάχες στην Ουκρανίας διαμορφώνουν έναν συσχετισμό, που δεν βρίσκει αντανάκλαση σε μια πολιτική διαδικασία για τερματισμό του πολέμου - Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να αντικρούσουν τις ρωσικές κινήσεις στο Ντονμπάς

Μητσοτάκης-Νταβός: Η Ελλάδα υλοποιεί επενδύσεις ώστε να αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την Ε.Ε.
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης-Νταβός: Η Ελλάδα θα αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ε.Ε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επίσης σειρά συναντήσεων με ανώτατα στελέχη επενδυτικών φορέων και μεγάλων επιχειρήσεων, με αντικείμενο τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα