Ενώνοντας τη φωνή του με άλλους παράγοντες της Wall Street, οικονομολόγοι της Goldman Sachs, τάσσοντας υπέρ μιας πιο επιθετικής πολιτικής από την Federal Reserve, προβλέποντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκιά της με ακόμα πιο ταχύ ρυθμό φέτος.

Οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jan Hatzius προβλέπουν τώρα ότι η Fed θα αυξήσει το σχεδόν μηδενικό σημείο αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης πέντε φορές φέτος και όχι σε τέσσερις περιπτώσεις. Αυτό θα οδηγήσει το σημείο αναφοράς στο 1,25%-1,5% μέχρι το τέλος του έτους.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάρτιο, τον Μάιο, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αναμένουν επίσης ότι οι αξιωματούχοι θα ανακοινώσουν την έναρξη μείωσης του ισολογισμού τον Ιούνιο.

Η Fed ξεκινά την πιο επιθετική παγκόσμια σύσφιξη των τελευταίων δεκαετιών

«Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση των μισθών υπερβαίνει τα επίπεδα που συνάδουν με τον στόχο της Fed για τον πληθωρισμό έχουν ενισχυθεί και έχουμε αναθεωρήσει την πορεία μας για τον πληθωρισμό», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σε έκθεση προς πελάτες. «Επιπλέον, τα σχόλια του προέδρου Πάουελ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατέστησαν σαφές ότι η ηγεσία της Fed είναι ανοιχτή σε έναν πιο επιθετικό ρυθμό σύσφιξης».

Η Fed θα μπορούσε ακόμα να αλλάξει ταχύτητα εάν οι συνθήκες της αγοράς αλλάξουν ή η οικονομία επιβραδύνει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε προβλεφθεί ή να συσφίξει τη νομισματική πολιτική ακόμη περισσότερο από την πρόβλεψη εάν ο πληθωρισμός παραμείνει αρκετά υψηλός, είπαν.

Η Bank of America Corp. προβλέπει τώρα επτά αυξήσεις επιτοκίων το 2022 και η BNP Paribas SA προβλέπει έξι, ενώ η JPMorgan Chase & Co. και η Deutsche Bank AG προβλέπουν πέντε.

Η Nomura Holdings Inc. υπολογίζει μάλιστα ότι η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη κίνηση από το 2000.

Η Bloomberg Economics εμμένει στην πρόβλεψη για πέντε αυξήσεις που έκανε νωρίτερα αυτό το μήνα, αν και η επικεφαλής οικονομολόγος Anna Wong δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχει κίνδυνος έξι αυξήσεων.

Διαβάστε επίσης – Fed: Πόσες φορές θα αυξήσει φέτος τα επιτόκια;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή