Η συνεδρίαση της Federeal Reserve την περασμένη εβδομάδα, αλλά και ο ίδιος ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, έδωσαν στις αγορές μια πιο σαφή εικόνα των προθέσεών τους αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων.

Άφησαν να εννοηθεί, αυτό που εκφράζουν έκτοτε σε δηλώσεις τους και στελέχη της Fed, ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα έρθει στην επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο (η Fed δεν συνεδριάζει Φεβρουάριο).

Θεωρώντας εν πολλοίς δεδομένο ότι η πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα, οι αγορές πλέον στοιχηματίζουν για το μέγεθός της, αλλά και για το πόσες θα ακολουθήσουν.

Κι εκεί οι απόψεις είναι μοιρασμένες: η πλειοψηφία «βλέπει» αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά δεν λείπουν και τα «γεράκια» που τάσσονται μιας πιο επιθετικής μείωσης κατά 50 μονάδες.

Και οι τράπεζες της Wall Street εκτιμούν ότι θα έχουμε 5 με 7 αυξήσεις επιτοκίων το τρέχον έτος.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve ομολογούν ανοικτά ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια τον Μάρτιο, αλλά μίλησαν προσεκτικά τη Δευτέρα για το τι μπορεί να ακολουθήσει, σηματοδοτώντας την επιθυμία να διατηρηθούν οι επιλογές ανοιχτές ενόψει μιας αβέβαιης προοπτικής για τον πληθωρισμό και μιας πανδημίας που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε κάτι που ακουγόταν σαν μια καλά ενορχηστρωμένη χορωδία, τέσσερις αξιωματούχοι της Fed είπαν ότι ένιωσαν ότι ήταν καιρός η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αρχίσει να αφαιρεί τη στήριξη από μια οικονομία που αναπτύσσεται έντονα και όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Παρά τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street ότι θα χρειαστούν πέντε, έξι ή ακόμα και επτά αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, οι τέσσερις αντιστάθηκαν στο να χαράξουν το είδος της ξεκάθαρης πολιτικής που περιμένουν οι αγορές από τους πρόσφατους κύκλους σύσφιξης.

«Σίγουρα είμαστε έτοιμοι για αύξηση τον Μάρτιο», δήλωσε στο Reuters η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι . «Αλλά μετά από αυτό, θέλω να δω τι μας φέρνουν τα δεδομένα… ας περάσουμε από την Όμικρον και θα δούμε».

Διαβάστε επίσης: Ντάλι – Fed: Τον Μάρτιο η πρώτη αύξηση επιτοκίων

«Θα ήθελα να είμαστε σε καλύτερη θέση», δήλωσε στο CNBC ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ Τόμας Μπάρκιν. «Νομίζω ότι ο ρυθμός αύξηση των επιτοκίων εξαρτάται απλώς από τον ρυθμό του πληθωρισμού».

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ίδιος και οι άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ θα «είχαν τη διάθεση» να αυξήσουν τα επιτόκια στη συνάντησή τους στις 15-16 Μαρτίου, καθώς αρχίζουν να μειώνουν τη στήριξη για την οικονομία.

«Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού αγαθών θα χαλαρώσουν με τον καιρό· αυτό θα πρέπει να μειώσει τις τιμές», είπε ο Μπάκιν. Αλλά την ίδια στιγμή, «γνωρίζουμε ότι υπάρχει πίεση στην πλευρά των υπηρεσιών από την αύξηση των μισθών», η οποία θα τείνει να ανεβάσει τις τιμές.

Περιπλέκοντας περαιτέρω την εικόνα, η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιβραδυνθεί στην αρχή του τρέχοντος έτους – αφού επεκτάθηκε πέρυσι με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από το 1984 – καθώς η δημοσιονομική στήριξη μειώνεται και η αύξηση των λοιμώξεων που προκαλούνται από την παραλλαγή Όμικρον διακόπτει την εργασία αγορά.

«Θα χρειαστεί να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά πώς πάνε τα πράγματα, πώς ανταποκρίνεται η οικονομία στις πρώτες μας κινήσεις», δήλωσε στο Yahoo Finance ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστικ. “Δεν είμαστε σε κάποια συγκεκριμένη τροχιά. Τα δεδομένα θα μας πουν τι συμβαίνει”.

Διαβάστε επίσης: Μπόστικ-Fed: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Η πρόεδρος της Fed του Κάνσας Σίτι, Έστερ Τζορτζ, δήλωσε ότι η αβεβαιότητα που προκαλείται από τον ιό δυσκολεύει τους αξιωματούχους της Fed να παράσχουν σαφή καθοδήγηση.

«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να προσπαθήσει να αναστατώσει την οικονομία με απροσδόκητες προσαρμογές», είπε η Τζορτζ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το The Economic Club of Indiana.

Tζόρτζ -Fed: Πιο επιθετική μείωση του ισολογισμού θα φέρει λιγότερες αύξησεις επιτοκίων

Και έδωσε μία ακόμα οπτική: Είπε δηλαδή ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να προχωρήσει στη μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων της νωρίτερα από προηγούμενες φορές και αυτή η επιθετική κίνηση θα της επέτρεπε να προχωρήσει σε λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων.

«Η μείωση του ισολογισμού είναι πιθανό να επηρεάσει την πορεία των επιτοκίων και το αντίστροφο», είπε η Τζορτζ.«Για παράδειγμα αν είμαστε πιο επιθετικοί στη συρρίκνωση του ισολογισμού, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων». Η Τζορτζ υποστήριξε ότι μια διαφορετική προσέγγιση στην οποία η κεντρική τράπεζα συνδυάζει μια «απότομη διαδρομή» ως προς τις αυξήσεις επιτοκίων με πιο μέτριες μειώσεις στον ισολογισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους οικονομικούς κινδύνους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή