Μετριοπαθής ήταν και παραμένει η πρόεδρος της San Francisco Fed, Μέρι Ντάλι, καθώς έχει μεν αποδεχτεί την ανάγκη στροφής της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, αλλά σε δηλώσεις της έσπευσε να ταχθεί κατά των πολύ επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων.

Σε συνέντευξη της στο δίκτυο CBS, η κυρία Ντάλι παραδέχτηκε πως είναι εύλογο πως τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να αποσυρθούν ανοίγοντας το δρόμο για την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Όμως έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν πολύ δραστικές κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων.

«Η ιστορία μας έχει διδάξει πως απότομες και πολύ επιθετικές δράσεις στην πολιτική της Fed μπορεί τελικά να έχουν αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη σταθερότητα των τιμών που θέλουμε να πετύχουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, υποστήριξε πως, μετά το συμβούλιο της 15ης-16ης Μαρτίου οπότε θα αποφασιστεί η πρώτη αύξηση, «θα πρέπει να παρακολουθήσουμε, να μετρήσουμε, να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί με όσα βλέπουμε μπροστά μας, πριν προχωρήσουμε στην επόμενη αύξηση των επιτοκίων, όταν είναι το καλύτερο σημείο να το κάνουμε. Αυτό μπορεί να είναι στην επόμενη συνάντηση ή και σε συνάντηση πιο μετά».

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν στο τελείωμα μιας εβδομάδας όπου η σοκαριστική, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, εκτίναξη του πληθωρισμού στο 7,5% οδήγησε πολλούς αναλυτές να προχωρήσουν σε αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων τους τόσο αναφορικά με το συνολικό αριθμό των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed όσο και το μέγεθος των αυξήσεων. Συγκεκριμένα, πολλοί πλέον περιμένουν πως η διαφαινόμενη πρώτη αύξηση των επιτοκίων στο συμβούλιο του Μαρτίου θα αφορά άνοδο κατά 50 και όχι 25 μονάδες βάσης.

Πιθανότατα στα σενάρια αυτά θέλησε να απαντήσει η κυρία Ντάλι, με τρόπο που ουσιαστικά προϊδεάζει τις αγορές για τη μάχη που θα «παιχτεί» στο συμβούλιο ανάμεσα στα γεράκια και τα περιστέρια.

Μόλις προ ημερών ο υπερσυντηρητικός επικεφαλής της St. Louis Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ μιας δυναμικής αύξησης των επιτοκίων κατά 100(!) μονάδες βάσης μέχρι την 1η Ιουλίου.

Άλλωστε, η κυρία Ντάλι στάθηκε και στην επίδραση που μπορεί να έχει στην αμερικανική οικονομία το γεωπολιτικό ρίσκο, δεδομένου πως ο Λευκός Οίκος επιμένει πως μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι θέμα ημερών. Όπως εξήγησε, η αβεβαιότητα για το γεωπολιτικό κίνδυνο, μαζί με την αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας μπορεί να επηρεάσει το καταναλωτικό κλίμα και άρα τα επίπεδα ζήτησης και την οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή