Τρεις κορωνοϊοί που ανακαλύφθηκαν στο ορεινό βόρειο Λάος είναι οι πλησιέστεροι συγγενείς του SARS-CoV-2 που γνωρίζουμε ως τώρα, αναφέρουν οι ερευνητές που τους εντόπισαν σε νυχτερίδες. Προειδοποιούν μάλιστα ότι και οι τρεις είναι πιθανότατα ικανοί να μολύνουν ανθρώπους.

Εργαστηριακά πειράματα οδήγησαν στην ανησυχητική διαπίστωση ότι οι τρεις νέοι ιοί μπορούν να συνδέονται στους ανθρώπινους υποδοχείς ACE2, τους υποδοχείς που χρησιμοποιεί και ο πανδημικός κορωνοϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, αναφέρουν οι ερευνητές στο Nature.

Μάλιστα ένας από τους τρεις νέους κορωνοϊούς διαπιστώθηκε ότι μπορεί να αναπαράγεται σε ανθρώπινα κύτταρα, αν και εξουδετερώνεται από αντισώματα που στοχεύουν τον SARS-CoV-2.

Δείγματα σάλιου, ούρων και κοπράνων από 645 νυχτερίδες του γένους Rhinolophus που αιχμαλωτίστηκαν σε σπηλιές του Λάος εξετάστηκαν από την ομάδα του Μαρκ Ελουά, ιολόγου στο Ινστιτούτο «Παστέρ» του Παρισιού.

Ανιχνεύτηκαν έτσι τρεις ιοί που παρουσιάζουν γενετική ομοιότητα άνω του 95% με τον SARS-CoV-2. Ονομάστηκαν από τους ερευνητές BANAL-52, BANAL-103 και BANAL-236.

Μέχρι σήμερα, στενότερος γνωστός συγγενής του πανδημικού κοροναϊού ήταν ο RaTG13 που ανακαλύφθηκε το 2020 σε νυχτερίδες Rhinolophus στο Γιουνάν της Κίνας (περίπου 1.500 χιλιόμετρα από την εστία της πανδημίας στη Γουχάν) και είναι γενετικά ομόλογος με τον SARS-CoV-2 κατά 96,1%.

Δύο από τους νέους ιούς ξεπερνούν αυτό το ποσοστό, ενώ και οι τρεις φέρουν τμήματα γενετικού υλικού που μοιάζουν με τον SARS-CoV-2 περισσότερο από κάθε άλλο γνωστό κοροναϊό.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι τουλάχιστον τέσσερις συγγενείς του SARS-CoV-2 κυκλοφορούν στην Ασία ενισχύει τη θεωρία ότι ο ιός της πανδημίας είχε φυσική προέλευση.

Η μελέτη πάντως δεν προσφέρει στοιχεία για το πώς ένας πρόγονος του SARS-CoV-2 μπορεί να ταξίδεψε μέχρι τη Γουχάν από τη νότια Κίνα ή το Λάος.

Νέα στοιχεία ίσως προκύψουν από τις πολυάριθμες ερευνητικές ομάδες που συλλέγουν δείγματα από νυχτερίδες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Κι άλλοι παρόμοιοι ιοί αναμένεται να ανακαλυφθούν στο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα