Οι ολιγάρχες, γενικά, αντιμετωπίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο ως εύκολο στόχο. Εδώ και χρόνια, οι δισεκατομμυριούχοι που ηγούνται των μεγαλύτερων εταιρειών της Ρωσίας χρησιμοποιούν το Λονδίνο ως «το γήπεδό τους». Ενδεχόμενη, όμως, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να αλλάξει την κατάσταση αυτή.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί η Βρετανία να αποκτήσει μία πιο «σκληρή» στάση. Ωστόσο, χρειάζεται αρκετός χρόνος για να υλοποιηθούν οι «καλές» ιδέες, όπως η δημιουργία ενός μητρώου, ώστε να γνωρίζουμε ποιοι στο Λονδίνο είναι ιδιοκτήτες εταιρειών κελύφη. Ακόμη, μόλις τώρα ξεκίνησε να συζητείται η προσπάθεια υλοποίησης διάφορων νέων ιδεών, όπως το ενδεχόμενο απαγόρευσης των αποκαλούμενων χρυσών βίζα, σύμφωνα με τις οποίες πλούσιοι ξένοι παραδίδουν εκατομμύρια λίρες για εύκολη πρόσβαση στη Βρετανία.

Οι μεταρρυθμίσεις, το 2019, στόχευαν, κυρίως, σε άτομα για τη δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων και για την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων. Εν τέλει, όμως, επικεντρώθηκαν σε όσους ασχολούνταν με την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Mέχρι στιγμής, στη λίστα κυρώσεων δεν περιλαμβάνονται ολιγάρχες και κυβερνητικά στελέχη που θεωρούνται από τις ΗΠΑ ότι διατηρούν στενές επαφές με το Κρεμλίνο, όπως ο επιχειρηματίας, Γκενάντι Τιμτσένκο, ή ο Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Ας συγκρίνουμε τη λίστα αυτή με τη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ (Specially Designated Nationals List –SDN), μέρος της οποίας ήταν και ο Oleg Deripaska, τον Απρίλιο του 2018. Αυτό, ουσιαστικά, καθιστά τo υπό κυρώσεις μέρος αδύναμο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων σε όσες παγκόσμιες τράπεζες χρησιμοποιούν το σύστημα δολαρίων ΗΠΑ, εάν συνεργαστούν μαζί τους. Το αστείο ήταν ότι ακόμη και όσοι πρότειναν κάποιο εστιατόριο στον Deripaska θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της λίστας κυρώσεων των ΗΠΑ (SDN). Ο ολιγάρχης έπρεπε να κόψει κάθε επαφή με τις πολυεθνικές Rusal και En+, ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις και σε αυτές.

Ωστόσο, από τις 10 Φεβρουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο σκλήρυνε τη στάση του. Σύμφωνα με τις νέες τροποποιήσεις στους κανονισμούς του 2019, κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν σε όσους κατέχουν ή διευθύνουν εταιρείες, εάν «έχουν αποκομίσει οφέλη από την κυβέρνηση της Ρωσίας ή εάν έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την κυβέρνηση της χώρας αυτής». Αυτή η λίστα γίνεται όλο και μεγαλύτερη, ακόμη και από την αντίστοιχη των ΗΠΑ. Περιλαμβάνει, επίσης, σημαντικές στρατηγικά βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων εταιρείες στον τομέα της εξόρυξης και της ενέργειας. Αν και δεν αποτελείται από τόσα πολλά έθνη, όπως η λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ (SDN), θα μπορούσε να θεωρηθεί μία λίστα που θα αποτελείται από πολλά άτομα στα οποία μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις και δεν θα μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν στη Βρετανία.

Η πραγματική δοκιμασία, ωστόσο, βρίσκεται, σήμερα, σε εξέλιξη. Ο κύριος υπεύθυνος της αδύναμης πολιτικής που τέθηκε σε εφαρμογή την τελευταία δεκαετία και συνεχίζει μέχρι και σήμερα είναι το Συντηρητικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Λόρδος των Συντηρητικών, Γκρεκ Μπάρκερ, είναι πρόεδρος του ΔΣ της En+. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η Ουκρανία θα καταφέρει να αλλάξει το παιχνίδι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners