Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επιθετική στροφή της Ρωσίας και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν για τον πετρελαϊκό κλάδο, καταρχάς βραχυπρόθεσμα, αλλά ίσως και μακροπρόθεσμα, έδωσαν αφορμή στον αμερικανικό πετρελαϊκό κλάδο να πάρει… αμπάριζα και να περάσει στην αντεπίθεση για τις πράσινες πιέσεις που έχει δεχτεί από τον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του διευθύνοντα συμβούλου της Chevron, Μάικ Γουίρθ, ο οποίος με αφορμή την είδηση πως ο ΙΕΑ και ο Λευκός Οίκος εφαρμόζουν σχέδιο για την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου για να πέσουν οι τιμές που καλπάζουν ανεξέλεγκτες, επεσήμανε πως μαζί με τέτοιες κινήσεις, καλό θα ήταν να υπάρχει μια αλλαγή στάσης από το κράτος για τη στήριξη του εγχώριου πετρελαίου κλάδου. Και αυτό με στόχο να «διασφαλιστεί πως η χώρα μας παραμένει ισχυρή σε επίπεδο ενεργειακής ασφάλειας».

Να σταματήσουν να μας πολεμάνε! 

Η αιχμή προς τον πρόεδρο Μπάιντεν ήταν σαφής και δεν διέφυγε της προσοχής των αναλυτών. Η αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία είναι σφόδρα ενοχλημένη από τις επιλογές της σημερινής κυβέρνησης, που στο όνομα της προώθησης μιας πρασινότερης στρατηγικής, δεν έχει μόνο δώσει μεγαλύτερο βάρος σε επενδύσεις πράσινης ανάπτυξης, αλλά επέβαλε πιο αυστηρά κριτήρια για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε ομοσπονδιακά εδάφη.

Πραγματικά, με αφορμή τις εξελίξεις με τη Ρωσία, ο CEO της Devon Energey, Ρικ Μάνκριφ δήλωσε έκπληκτος που η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει διάλογο με τους εγχώριους πετρελαϊκούς παραγωγούς, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την ενίσχυση της αμερικανικής παραγωγής. Μάλιστα ο ίδιος και έτερα στελέχη και ειδικοί του κλάδου με τοποθετήσεις τους υπενθύμισαν στο κοινό πως η επιτάχυνση του ρυθμού εκμετάλλευσης των σχιστολιθικών αποθεμάτων θα μπορούσε να δώσει λύσεις για την αποσυμπίεση της αγοράς και την μείωση των τιμών.

Σημειωτέον πως η εκμετάλλευση των σχιστολιθικών αποθεμάτων είναι ασύμφορη όταν οι διεθνείς τιμές είναι χαμηλά, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, κάτι που σημαίνει πως σε οικονομικούς όρους οι τωρινές συνθήκες είναι ιδανικές για τον κλάδο. Όμως, τέτοιου είδους projects «σκοντάφτουν» συχνά σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες, λόγω της τεράστιας ρύπανσης σε αέρα και νερό και της οικολογικής καταστροφής που προκαλεί η διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα.

Στην κορυφή της ατζέντας η ενεργειακή ανεξαρτησία

Σε κάθε περίπτωση με την τωρινή κρίση να μην φαίνεται πως θα εκτονωθεί εύκολα ή σύντομα, συντηρώντας τις πολύ αυξημένες τιμές στα καύσιμα και διογκώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις, είναι σαφές πως το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας των ΗΠΑ επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Φαίνεται δε, πως θα είναι ένα από τα θέματα προεκλογικής συζήτησης στο δρόμο για τις ενδιάμεσες εκλογές, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Εξάλλου, υπάρχει και το ζήτημα της καλύτερης στήριξης των διεθνών συμμάχων της χώρας, όπως φάνηκε από την σημαντική αύξηση εξαγωγών LNG προς την Ευρώπη κυρίως το τελευταίο τρίμηνο. Η αύξηση της εγχώριας παραγωγής θα κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες της ίδιας της αμερικανικής αγοράς και θα πρόσφερε συνάμα μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας για επιλεγμένες εξαγωγές σε φίλους και συμμάχους.

«Παράγουμε καθαρότερη ενέργεια από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο. Όμως εξακολουθούμε να αγοράζουμε 650.000 βαρέλια την ημέρα από τη Ρωσία. Είναι γελοίο, είναι απολύτως γελοίο» σχολίασε χθες ο Γερουσιαστής Τζο Μάντσιν, που ανήκει μεν στο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά οι συντηρητικές απόψεις του τον έχουν ήδη φέρει αρκετές φορές σε κόντρα με τον σημερινό ένοικο του Οβάλ Γραφείου.

Μάλιστα, ο Γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια ανακοίνωσε πως θα πιέσει για ειδική εξεταστική από το Κογκρέσο για το επίμαχο ζήτημα της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας, κάτι που είναι βέβαιο πως θα βρει αρκετούς συμμάχους κυρίως στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ήδη, νωρίτερα δύο Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές, οι Μπιλ Χάγκερτι και Τζος Χόλι, ανακοίνωσαν την κατάθεση σχεδίου νόμου για την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας. Στον πυρήνα της πρωτοβουλίας είναι «η αντιστροφή των αποφάσεων του προέδρου Τζο Μπαίντεν», που με τις κινήσεις του δρομολογεί το shutdown του αμερικανικού ενεργειακού κλάδου και «η επαναφορά της εγχώριας παραγωγής σε πλήρη επίπεδα».

«Ο πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά του αμερικανικού ενεργειακού κλάδου πρόσθεσε σημαντικά βάρη στις πλάτες των Αμερικανών πολιτών και οδήγησε σε καταστροφικές επιπτώσεις για την εθνική ασφάλεια σε όλο τον πλανήτη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γερουσιαστής Χάγκερτι, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη ενός ακόμη πολέμου, εγχώριου αυτή την φορά, με τις αμερικανικές πετρελαϊκές σε θέση επίθεσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως