Το Russian Tea Room είναι σύμβολο της πόλης της Νέας Υόρκης που μετρά πάνω από 100 χρόνια… Όλες αυτές τις δεκαετίες έχει προσελκύσει ντόπιους και τους τουρίστες, αλλά διασημότητες όπως ο Σαλβαντόρ Νταλί ή ο συνθέτης Λεονάρντ Μπερνστάιν, ενώ φιγουράρει και σε διάσημες ταινίες όπως το “Tootsie” και το “Manhattan”.

Προσέλκυσε πλήθη που παρακολούθησαν συναυλίες στο κοντινό Carnegie Hall, λίγα βήματα μακριά, ή δείπνησαν εκεί μετά από μια παράσταση στο Μπρόντγουεϊ.

Αλλά πλέον το εστιατόριο ήταν σχεδόν άδειο, με μια χούφτα πελάτες να κάθονται μόνο σε δύο από τα 30 περίπου τραπέζια του.

Παρά το όνομά του, το Russian Tea room δεν είναι καθόλου ρωσικό. Στην πραγματικότητα ανήκει σε έναν χρηματοοικονομικό όμιλο που έχει συσταθεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Άνοιξε το 1927 από, «Λευκούς Ρώσους ομογενείς που είχαν εγκαταλείψει τους Μπολσεβίκους», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του εστιατορίου. Από τότε έχει μια διαδοχή Αμερικανών ιδιοκτητών.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές που προσπαθούν να μποϊκοτάρουν όλα τα ρωσικά προϊόντα ακόμα κι αν είναι μόνο κατά όνομα.

Την Πέμπτη, ο διευθυντής του εστιατορίου του Russian Tea Room και τα μέλη του προσωπικού του αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν τους επισκέφθηκε ένας δημοσιογράφος.

Αλλά οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου γνωρίζουν ξεκάθαρα ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βλάπτει την επιχείρησή τους.
«Ιδρυμένο από πρόσφυγες με το Κίεβο στο αίμα του, η καρδιά του Ρωσικού Tea Room είναι με τον λαό της Ουκρανίας», ανέφεραν οι ιδιοκτήτες σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο CNN.

Παρόμοια δήλωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του εστιατορίου, η οποία περιελάμβανε τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας με τη φράση «Αλληλεγγύη με την Ουκρανία». «Στεκόμαστε εναντίον του Πούτιν και υπέρ του λαού της Ουκρανίας».

Η ατμόσφαιρα είναι πολύ διαφορετική στο Lower East Side της Νέας Υόρκης, όπου πλήθη έχουν παραταχθεί για να φάνε στο ουκρανικό Veselka. Σε μόλις μια εβδομάδα, η κυκλοφορία του έχει αυξηθεί έως και 75%, δήλωσε ο ιδιοκτήτης Jason Birchard, ο οποίος πρόσθεσε ότι η θέση του έχει γίνει σημείο συγκέντρωσης για το πολιορκημένο έθνος.

Η Veselka — η λέξη σημαίνει ουράνιο τόξο στα ουκρανικά — δωρίζει έσοδα από τις πωλήσεις μπορς, μια παραδοσιακή ουκρανική σούπα παντζαριών, σε μια ΜΚΟ που ονομάζεται Razom για την Ουκρανία, η οποία εργάζεται για την παράδοση ιατρικών προμηθειών και εξοπλισμού στη χώρα. Το εστιατόριο έχει συγκεντρώσει 10.000 δολάρια την πρώτη εβδομάδα και αναμένει άλλα 15.000 δολάρια τη δεύτερη, σύμφωνα με τον Birchard.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus