Η Space Hellas, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οπτικών Επικοινωνιών και Φωτονικής Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ, υλοποίησαν και επέδειξαν την πρώτη πιλοτική εφαρμογή της τεχνολογίας κβαντικής διανομής κλειδιών (Quantum Key Distribution – QKD), που γίνεται για δημόσιο φορέα στην Ελλάδα. Η πιλοτική εφαρμογή αφορούσε ανάγκες της Προεδρίας της Κυβέρνησης/ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της και σχετιζόταν με την διασφάλιση επικοινωνιών κρίσιμων για την εθνική ασφάλεια.

Η τεχνολογία QKD επιτυγχάνει την παραγωγή κρυπτογραφικών κλειδιών και την μετάδοσή τους μέσω οπτικού μέσου (π.χ. δικτύου οπτικών ινών) με τρόπο που διασφαλίζει απόλυτα την προστασία τους από πιθανές ενέργειες υποκλοπής. Η επίδειξη έγινε στo πλαίσιo του ευρωπαϊκού έργου OpenQKD, το οποίο αποσκοπεί στην ευρεία αξιοποίηση του QKD σε διάφορες περιπτώσεις χρήσης (use cases) ανά την Ευρώπη.

Η δράση αυτή, πρωτοποριακή για τον ελληνικό χώρο, είναι απόλυτα εναρμονισμένη με την εθνική στρατηγική στον τομέα των κβαντικών επικοινωνιών, όπως εκφράζεται και από την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία European Quantum Communication Infrastructure (EuroQCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έρχεται επίσης να ενισχύσει μια σειρά δράσεων της Space Hellas σε καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών, που αφορούν τόσο την επέκταση και βελτίωση των υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας που παρέχει, όσο και τη συμμετοχή της σε σχετικά έργα έρευνας και ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις