H Τουρκία εγκαινίασε σήμερα τη μεγαλύτερου μήκους κρεμαστή γέφυρα παγκοσμίως, η οποία κατασκευάστηκε πάνω από τα στενά των Δαρδανελλίων (βορειοανατολικά), φυσικό σύνορο μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας.

Τα εγκαίνιά της συμπίπτουν με την επέτειο της ναυτικής νίκης των οθωμανικών δυνάμεων στις 18 Μαρτίου 1915 κατά των συμμάχων στη μάχη των Δαρδανελλίων (ή μάχη της Καλλίπολης όπως επίσης ονομάζεται).Οι μάχες, που διήρκησαν έως τον Ιανουάριο του 1916, οδήγησαν στη νίκη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά των βρετανικών και γαλλικών στρατευμάτων.

Η «γέφυρα του Τσανάκαλε 1915», μήκους 4.608 χλμ. και έκτασης (απόσταση μεταξύ των δύο πυλώνων) 2.023 χλμ., είναι η πρώτη που εκτείνεται σε αυτό το θαλάσσιο πέρασμα των σχεδόν 60 χιλιομέτρων που συνδέει το Αιγαίο Πέλαγος με τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα μεσαίου ανοίγματος στον κόσμο. Τρεις από τις 10 μεγαλύτερες γέφυρες μεσαίου ανοίγματος στον κόσμο βρίσκονται τώρα στην Τουρκία, υπογράμμισε.

Το έργο, συνολικού κόστους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προστίθεται στις άλλες τρεις γέφυρες της Κωνσταντινούπολης που συνδέουν τις δύο ηπείρους και θα επιτρέψει τη σύνδεση της Ανατολικής Θράκης με την Ανατολία παρακάμπτοντας την Κωνσταντινούπολη.

Η γέφυρα αυτή είναι «ένας τρόπος να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των μαρτύρων του Τσανάκαλε», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία που εκφώνησε.

Ο Ερντογάν ξεκίνησε επίσης τον Ιούνιο την κατασκευή του έργου «Κανάλι της Κωνσταντινούπολης», ενός γιγαντιαίου καναλιού 45 χιλιομέτρων παράλληλο με τα στενά του Βοσπόρου, έργο που αποδοκιμάστηκε από την αντιπολίτευση και τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος.

«Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι αυτό το έργο θα συνεισφέρει 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ (5,8 δισεκατομμύρια δολάρια) στην οικονομία μας στην παραγωγή, 118.000 άτομα στην απασχόληση και 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε εθνικό εισόδημα», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είπε ότι περισσότεροι από 5.000 εργάτες και 740 μηχανήματα συμμετείχαν στην κατασκευή της γέφυρας, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017.

Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκε και ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Kim Boo-kyum.

Χαιρέτισε τη νέα γέφυρα ως «κύρια αρτηρία της τουρκικής οικονομίας», λέγοντας ότι θα διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών.

Αυτή η γέφυρα θα επιτρέψει στην Τουρκία να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της ως διεθνούς κόμβου εφοδιαστικής που συνδέει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα